Doorgaan naar hoofdcontent

Awash National Park

Deze maand zijn we voor de verjaardag van Hanneke en een dag later onze trouwdag, naar Awash National Park gegaan: een natuurgebied van ruim 750 vierkante km in het noordelijke gedeelte van de Grote Riftvallei, ontstaan door vulkanische activiteit miljoenen jaren geleden. 

Grote kuddes kamelen in het natuurpark
In 1966 is Awash als eerste nationale park van Ethiopië opgezet ter bescherming van allerlei soorten zoogdieren en vogelsoorten. Echter is het gebied ook al eeuwenlang het leefgebied van o.a. de Kerayou stam die er nu nog hun kamelen, geiten en koeien hoeden. Iets wat niet samen gaat met groot wild zoals neushoorns en leeuwen, wat oorspronkelijk de bedoeling was.
Doordat het op de grens van Oromia en Afar ligt en er nog steeds (etnische) spanningen zijn in Ethiopië, waren er onderweg een aantal checkpoints. Gewapende politie of soldaten die de auto willen controleren en vragen naar identiteitspapieren is in heel Ethiopië gaande, maar het went nooit helemaal. Het blijft iedere keer toch afwachten of je makkelijk wordt doorgelaten of niet. Overdag valt het nog wel mee, in de avond reizen we liever niet.

Krokodil op de rots bij Awash Falls
Maar goed, terug naar Awash: een supermooi gebied met een geweldige waterval. We hebben genoten van de weidse uitzichten over de Awash rivier en de savanne. Ook veel mooie vogels gezien, apen, Beisa oryx (Oost-Afrikaanse gemsbok), enorme spinnen en krokodillen. 
Onze overnachting was in een resort vlak naast de Awash Falls, een bijzondere ervaring om te slapen met het onophoudelijke geraas van de waterval. Ook was er een zwembad en heerlijke ligbedden met uitzicht op het water. Zelfs een ontspannen massage gedaan en de tweede dag op een mountainbike een stuk door het park gefietst. Dan is het toch wel erg fijn te weten dat er geen grote roofdieren wonen, hoewel bij de rotsen in een ander deel soms wel een soort cheeta's en leeuwen gezien worden. 

Daarna was het echt tijd om Awash National Park te verlaten en weer naar huis te gaan. Jammer dat de heerlijke tijd voorbij was, maar ook de rit van drie uur heen en terug is prachtig. Het was echt fijn om de mogelijkheid te hebben gehad om iets van de mooie natuur in Ethiopië te kunnen zien! 

Toegangspoort Awash National Park

Ouke en Anne kijken naar een kudde Beisa Oryx in de verte

Uitzicht over de Awash River

Zoek de krokodil :)

Anne in het zwembad van het resort

Op de mountainbike de omgeving verkennen


Terug van krokodillen kijken

Onderweg langs allerlei dorpen

Op de route van Bishoftu naar Awash


Reacties

  1. Prachtig allemaal. En dat jullie met elkaar er van kunnen genieten. Liefs

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Home visits

Sinds het vertrek van de Nlse general manager (gezin) uit ​Ethiopie , heb ik (Hanneke) de taak van Nienke gekregen om de ondersteunende projecten van ESPBC te begeleiden, samen met onze social worker Bereket. Medewerkers die aangeven hulp nodig te hebben, kunnen bij hem terecht voor een gesprek. Ze ervaren problemen in hun persoonlijke leefomstandigheden, bijvoorbeeld hoge medische kosten voor de operatie van hun kind of een huis dat bijna ingestort is na een hevige storm. Vaak helpt erover praten en meedenken, maar soms is er meer nodig. Het gaat dan vrijwel altijd om werkers in de lagere lonen. Hoewel ESPBC probeert de lonen relatief hoog te houden, blijft het met de enorme inflatie en stijgende voedselprijzen soms lastig rondkomen. Vooral als er onverwacht hoge kosten zijn voor bijvoorbeeld scholing, medische uitgaven of onderhoud van hun huis. Vanuit het bedrijf willen we hierin helpen door individuele projecten te bieden, zoals een kleine tijdelijke lening zonder kosten, een finan

All Children Count

Spel tijdens de Holiday Program We hebben een Amerikaanse vrouw (Tesa) leren kennen die de stichting All Children Count (ACC) heeft opgezet, nadat ze een aantal jaren geleden als vrijwilliger naar Bishoftu was gekomen om Engelse les te geven. Daarna is ze zich blijven inzetten om kansarme leerlingen op de arme scholen te helpen. Het onderwijs in Ethiopië is gratis, maar het uniform en schoolspullen moeten wel zelf worden betaald, wat voor veel gezinnen bijna niet haalbaar is. Gemiddeld zitten er 70 kinderen in de klas, maar klassen met 90 of meer is geen uitzondering. Om die reden en gebrek aan klaslokalen, komt het regelmatig voor dat scholen de leerlingen over de ochtend en middag verdelen, waardoor kinderen slechts halve schooldagen hebben. Vaak is er een tekort aan lesmaterialen, heeft de school nauwelijks voorzieningen (bijvoorbeeld geen stroom) en zijn er weinig geschoolde leerkrachten, met een lage of geen beheersing van het Engels. De scholen starten met Grade 1, wat bij ons

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak van de moe