Doorgaan naar hoofdcontent

Arba Minch

Begin deze maand zijn we een aantal dagen naar Arba Minch gegaan, een stad in het zuiden van Ethiopië. Om er met de auto heen te gaan, zouden we een dag moeten rijden. Een mooie reis, maar dan bleef er weinig tijd over om daar zijn. Ook is het momenteel niet echt veilig om door het land te reizen, dus hebben we een binnenlandse vlucht genomen​. Samen met vrienden van hier, een Nls stel met twee kinderen, hebben we genoten van de relaxte sfeer, de mooie uitzichten en heerlijke verse vis! 

Anne met uitzicht op NechiSar NP
Arba Minch is Amhaars voor "Veertig bronnen", genoemd naar de ruim 40 waterbronnen in de omgeving. Het is de hoofdstad van de Gamo Zone, in de 'Southern Nations, Nationalities and Peoples Region' op ruim 1200 meter hoogte, aan de voet van de Great Rift Valley. Arba Minch ligt aan twee enorme meren: Lake Abaya en Lake Chamo, met een heuvelgebied als natuurlijke scheiding​ ertussen, die de 'Bridge of God' wordt genoemd. 
Aan de rand ligt het NechiSar National Park (ca. 500 vierkante kilometer), wat Wit (Nech) Gras (Sar) betekent, naar de droge graslanden op de heuvels (buiten het regenseizoen). Het National Park bestaat uit een dichtbegroeid bos met veel (grond)water, de hoger gelegen graslanden en de oevers van de Lakes. De Kulfo River stroomt door Arba Minch via NechiSar naar Lake Chamo. 

Krokodil in Lake Chamo
Tot tientallen jaren terug leefden hier ook olifanten, buffels en neushoorns etc. Nu zijn er vooral nog apen, waterbokken, gazellen, krokodillen, nijlpaarden, (zeldzame) vogels en allerlei bijzondere bomen en planten. Zoals op veel plekken op de wereld staan de belangen van dieren en mensen tegenover elkaar. Tradiotionele stammen leven ook in het gebied, waardoor sommige dieren niet meer voorkomen. Daarnaast is de weg om het National Park in te komen, nauwelijks begaanbaar, wat ervoor zorgt dat het leven in NechiSar tegerlijkertijd juist ook afgeschermd is van de buitenwereld. 

Arba Minch heette vroeger Ganta Garo, wat zoiets betekent als "land van overvloed voor mensen en dieren" en is echt weer een heel ander deel van Ethiopië! Ontzettend mooi om het enorme oerwoud-achtige bos te zien en tijdens de boottocht op Lake Chamo krokodillen, visarenden en een enkele nijlpaard. Genoeg te ontdekken om ooit nog eens te gaan, maar voor nu was het heerlijk om er even uit te zijn met elkaar!

Ethiopisch Orthodoxe Kerk in Arba Minch

Eten met uitzicht op de 'Bridge of God'

Ook in Arba Minch rijden veel Bajaj's (lokaal vervoer)

Met een safari auto het Park in naar de oever van Lake Chamo

Via een houten steiger naar de boot

Eiland in Lake Chamo

Prachtige uitzichten tijdens de boottocht

Anne mocht ook nog even varen!

Huisje op het resort

Op weg naar het vliegtuig(je) op Arba Minch Airport

Uitzicht vanuit de lucht!


Reacties

  1. Prachtige foto's. Heel erg bedankt.
    Een heel mooi land, en met zon nog mooier. Fijn dat jullie dat konden doen. Geniet er maar van. Liefs 🥰

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Home visits

Sinds het vertrek van de Nlse general manager (gezin) uit ​Ethiopie , heb ik (Hanneke) de taak van Nienke gekregen om de ondersteunende projecten van ESPBC te begeleiden, samen met onze social worker Bereket. Medewerkers die aangeven hulp nodig te hebben, kunnen bij hem terecht voor een gesprek. Ze ervaren problemen in hun persoonlijke leefomstandigheden, bijvoorbeeld hoge medische kosten voor de operatie van hun kind of een huis dat bijna ingestort is na een hevige storm. Vaak helpt erover praten en meedenken, maar soms is er meer nodig. Het gaat dan vrijwel altijd om werkers in de lagere lonen. Hoewel ESPBC probeert de lonen relatief hoog te houden, blijft het met de enorme inflatie en stijgende voedselprijzen soms lastig rondkomen. Vooral als er onverwacht hoge kosten zijn voor bijvoorbeeld scholing, medische uitgaven of onderhoud van hun huis. Vanuit het bedrijf willen we hierin helpen door individuele projecten te bieden, zoals een kleine tijdelijke lening zonder kosten, een finan

All Children Count

Spel tijdens de Holiday Program We hebben een Amerikaanse vrouw (Tesa) leren kennen die de stichting All Children Count (ACC) heeft opgezet, nadat ze een aantal jaren geleden als vrijwilliger naar Bishoftu was gekomen om Engelse les te geven. Daarna is ze zich blijven inzetten om kansarme leerlingen op de arme scholen te helpen. Het onderwijs in Ethiopië is gratis, maar het uniform en schoolspullen moeten wel zelf worden betaald, wat voor veel gezinnen bijna niet haalbaar is. Gemiddeld zitten er 70 kinderen in de klas, maar klassen met 90 of meer is geen uitzondering. Om die reden en gebrek aan klaslokalen, komt het regelmatig voor dat scholen de leerlingen over de ochtend en middag verdelen, waardoor kinderen slechts halve schooldagen hebben. Vaak is er een tekort aan lesmaterialen, heeft de school nauwelijks voorzieningen (bijvoorbeeld geen stroom) en zijn er weinig geschoolde leerkrachten, met een lage of geen beheersing van het Engels. De scholen starten met Grade 1, wat bij ons

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak van de moe