Doorgaan naar hoofdcontent

Ground Breaking Ceremony

Sinds onze aankomst in Kumi Hospital zijn we aan de slag gegaan met het energieproject. In de Building Committee ontstond een idee het project feestelijk te openen, om aandacht te geven aan de positieve veranderingen die doorgevoerd gaan worden rondom het energieprobleem.
Maandag 30 mei hebben we op het bouwterrein de Ground Breaking Ceremony gehouden.
Alle medewerkers van Kumi Hospital, een aantal belangrijke locale politieke figuren (LC1 en LC3), de aannemer en zijn team (Prio Uganda Limited) waren uitgenodigd. Wij waren hier uiteraard ook bij en hadden de taak om samen met de dominee en het districtshoofd met lokaal gereedschap de grond officieel te openen. Daarnaast heeft Ouke ook een toespraak gehouden, waarin hij kort vertelde over de Stichting Kyoga, het energieproject en het doel van de ESCo.
Omdat we soort van belangrijk waren, hadden we ons best gedaan er netjes uit te zien: Ouke strak in pak en Hanneke in een traditionele Ugandeese jurk (geleend van een lieve collega).
Bij aankomst op het bouwterrein, kreeg Ouke een bloemenkrans van stof omgehangen. De ochtend bestond uit toespraken, muziek (een lokale band met houten muziekinstrumenten) en dans, een sketch over leven in het donker en uiteraard eten ter afsluiting. In Uganda is het gebruikelijk om tijdens een feest een (kleine) maaltijd aan te bieden aan alle gasten. Dus aan het einde van de Ground Breaking Ceremony hebben we gezellig met elkaar gegeten.
Het was een geslaagde ochtend waar veel enthousiaste reacties op kwamen. Het was goed om iedereen te laten zien dat het project echt van start is gegaan!

Reacties

  1. Wat zien jullie er prachtig uit!
    Bram

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat geweldig dat jullie dit allemaal mee mogen maken zeg. En ook erg leuk dat Wies ook bij jullie langs is gekomen.Liefs Jos en Marianne.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk Hanneke, zo'n jurk (lijkt me trouwens lekker warm?!). Succes met het project!
    Janneke, Sander en Hannah

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Ouke en Hanneke.Voor Marianne, oma en ik is dit de eerste keer dat we jullie site bekijken. We hebben er wel al veel over gehoord, want jullie zijn wel het gesprek van de dag. Ziet er zeer indrukwekkend uit en minder primitef als we dachten. Prachtig huis. mooie omgeving. Hanneke je lijkt iets magerder geworden te zijn. Oma is helemaal onder de indruk dat met de moderne techniek jullie zo dicht bij ons zijn. Misschien kunnen we eens skypen met beeld. Dat zal nog meer indruk maken. bv op de fami;liedag welke gepland staat eind augustus. Dan is de wereld helemaal verreningd. Ouke van harte gefeliciteerd met je verjaardag welke je nu in het buitenland viert. We denekn aan jullie.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hej Han en Ouk!!!

    HOERAAAAAA!!!!!!!!!!!!!Gefeliciteerd met je verjaardag Ouke! wij hebben taart, popcorn en oma is op bezoek! Aan deze kant feest bij jullie zo te zien ook! En een mooier kado dat het project officieel gestart is kun je niet krijgen! Maak er een geweldig project van en een fijne verjaardag!

    Liefs
    Jojanneke en Nienke
    (Fotos KASBOEK VIII volgen!)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Dire Dawa

Straat in Dire Dawa  Afgelopen week ​ had Anne vakantie van school en  zijn we met ons 3en naar het oosten van Ethiopië gegaan. In het code oranje gebied (alleen noodzakelijke reizen) liggen daar twee gele gebieden (relatief veilig): de steden Dire Dawa en Harar.  Met een domestic flight zijn we naar Dire Dawa gevlogen en eind van de middag de bergen in gereden naar Harar, waar we vier nachten in een tradi ​ti oneel guesthouse hebben geslapen, midden in de eeuwenoude stad. Daarover zal de volgende blog gaan, nu eerst over Dire Dawa, op de grens van de regio Oromia en Somali.  De naam van de stad is in het Somali Diridhaba, wat "where the Somali ancestor Dir hit his spear into the ground" betekent. In het Amhaars en Harari (lokale taal) geschreven als ድሬዳዋ: "Plain of Medicine" en het Oromo: Dirree Dhawaa, met als vertaling  'Place of Remedy'.  Er wonen al duizenden jaren mensen in deze omgeving, dat blijkt uit prehistorische rotstekeningen en de vondst van ge...

New Home - New Year

Anne met haar vlieger door onze straat in Bishoftu Sinds oktober werken en wonen we niet meer bij ESPBC en zijn we naar een leegstaand huis in de buurt gegaan, op de compound van Alfa Farm. Deze melkveeboerderij ligt aan Lake Chelekleka en heeft een Nlse manager, die met de Ethiopische Rakeb getrouwd is, met wie Hanneke de blindenschool lessen doet. Super fijn dat we daar konden wonen tot de Kerst. Heel dankbaar voor! Het huis staat naast de stallen met een grote tuin, waar Anne lekker kon spelen, een prachtig uitzicht en iedere dag op weg naar school liepen we tussen de koeien door. Soms werd er een kalfje geboren, zo bijzonder om mee te maken!  In november zijn we een aantal weken in Nl geweest ​, heerlijk om iedereen even te zien!  Weer terug in Ethiopië, moesten we al snel weer alles inpakken en zijn we naar een huurhuis in Bishoftu gegaan. Het was even wennen om niet meer op een compound te wonen met guards en veel ruimte om ons heen, maar het is een gezellig huis. We kon...

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak v...