Doorgaan naar hoofdcontent

De Energy Efficiency Week

Eind september werd in Mbale de Energy Efficiency Week gehouden: allerlei bedrijven en organisaties die zich richten op efficiënt gebruik van energie, presenteerden zich op een soort beurs. Op verschillende plekken in de stad waren aankondigingen te zien van deze speciale week. Op het cricketveld stonden ongeveer dertig tenten. Tijdens de dagen werden er verschillende toespraken gehouden en tussendoor muziek gedraaid.


Er waren vooral instanties uit de hoofdstad Kampala aanwezig, waaronder het Ministry of Energy and Mineral Development met informatie over energiebesparing. Zo ook Centre for Research in Energy and Energy Conservation (CREEC), een onderdeel van de Makerere University die tot doel heeft systemen te ontwikkelen die lokaal gemaakt kunnen worden om de toegang tot (duurzame) energie te vergroten.  

Zij hebben een kooktoestel ontwikkeld waarbij het hout zo wordt gebrand dat het niet tot as vergaat maar houtkool wordt. Het kan dan dus voor een tweede keer als brandstof gebruikt worden.
Een ander voordeel is dat er weinig rook vrij komt bij het koken en minder hout nodig is. Er zullen dus minder takken door de vrouwen en kinderen verzameld hoeven worden. Een grote verbetering voor zowel mens als natuur!

Daarnaast waren er bedrijven aanwezig die waterpompen op zonne-energie kunnen leveren (Davis&Shirtliff), wat zeker in de meer afgelegen gebieden van Afrika een uitkomst kan zijn. Verder waren er dealers van andere soorten Efficient Stoves, zoals kleine ovens op houtskool en allerlei organisaties die zonne-energie promoten en verkopen, waaronder Solar Now en natuurlijk ook BareFoot Power!


In het energieproject richten wij ons op effectief en duurzaam gebruik van stroom door het installeren van de prepaidmeters (besef en controle van eigen energieverbruik) en het verkopen van lampen op zonne-energie. We hebben dan ook een bezoek gebracht aan deze Energy Efficiency Week om allerlei informatie te verzamelen. In de toekomst hopen we, samen met de ESCo-manager, het aanbod te kunnen uitbreiden naar allerlei energiebesparende oplossingen voor in huis.

Naast ons eerste oriënterende bezoek aan de Energy Week, zijn we later nog een keer gegaan met collega's van Kumi Hospital. We wilden hen graag kennis laten maken met informatie rondom duurzame energie en efficiënt gebruik.
We waren namelijk in Mbale voor een 3-daagse bijeenkomst met de Board of Governers (Raad van Bestuur) waarbij het management met de bestuursleden ging brainstormen over het Strategische Plan voor de komende vijf jaar. Doordat we meewerken in de dagelijkse leiding van het ziekenhuis, worden we hierbij betrokken. Ouke heeft nog een korte presentatie gegeven over de structuur besprekingen die hij met het management voert.
We verbleven met elkaar in een guesthouse en genoten van de luxe die Mbale te bieden heeft: warm water en snel internet. De anderen waren vooral heel enthousiast over de aanwezigheid van een televisie in de kamer. We moesten wel even komen uitleggen hoe deze precies werkte, wat we natuurlijk graag deden!
Na deze drie dagen zijn we met ons tienen inclusief bagage weer in één terreinwagen over de weg vol kuilen en gaten gegaan: terug naar Kumi Hospital!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Dire Dawa

Straat in Dire Dawa  Afgelopen week ​ had Anne vakantie van school en  zijn we met ons 3en naar het oosten van Ethiopië gegaan. In het code oranje gebied (alleen noodzakelijke reizen) liggen daar twee gele gebieden (relatief veilig): de steden Dire Dawa en Harar.  Met een domestic flight zijn we naar Dire Dawa gevlogen en eind van de middag de bergen in gereden naar Harar, waar we vier nachten in een tradi ​ti oneel guesthouse hebben geslapen, midden in de eeuwenoude stad. Daarover zal de volgende blog gaan, nu eerst over Dire Dawa, op de grens van de regio Oromia en Somali.  De naam van de stad is in het Somali Diridhaba, wat "where the Somali ancestor Dir hit his spear into the ground" betekent. In het Amhaars en Harari (lokale taal) geschreven als ድሬዳዋ: "Plain of Medicine" en het Oromo: Dirree Dhawaa, met als vertaling  'Place of Remedy'.  Er wonen al duizenden jaren mensen in deze omgeving, dat blijkt uit prehistorische rotstekeningen en de vondst van ge...

New Home - New Year

Anne met haar vlieger door onze straat in Bishoftu Sinds oktober werken en wonen we niet meer bij ESPBC en zijn we naar een leegstaand huis in de buurt gegaan, op de compound van Alfa Farm. Deze melkveeboerderij ligt aan Lake Chelekleka en heeft een Nlse manager, die met de Ethiopische Rakeb getrouwd is, met wie Hanneke de blindenschool lessen doet. Super fijn dat we daar konden wonen tot de Kerst. Heel dankbaar voor! Het huis staat naast de stallen met een grote tuin, waar Anne lekker kon spelen, een prachtig uitzicht en iedere dag op weg naar school liepen we tussen de koeien door. Soms werd er een kalfje geboren, zo bijzonder om mee te maken!  In november zijn we een aantal weken in Nl geweest ​, heerlijk om iedereen even te zien!  Weer terug in Ethiopië, moesten we al snel weer alles inpakken en zijn we naar een huurhuis in Bishoftu gegaan. Het was even wennen om niet meer op een compound te wonen met guards en veel ruimte om ons heen, maar het is een gezellig huis. We kon...

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak v...