Doorgaan naar hoofdcontent

12 maanden in Kumi

Het is vandaag precies een jaar geleden dat we in Uganda aankwamen en naar Kumi Hospital reisden om voor het energieproject van Stichting Kyoga aan de slag te gaan. In de afgelopen twaalf maanden hebben we vele mooie ervaringen opgedaan tijdens ons werken en wonen onder de Afrikaanse zon. De medewerkers van het ziekenhuis zijn inmiddels voorzien van stroom in de huizen, maar samen met de ESCo manager is het van belang het project nog enige tijd te begeleiden. Zo willen we ook het duurzaam gebruik van energie, zowel thuis als in het ziekenhuis, verder verbeteren. Daarnaast zijn we door de Stichting Kumi Hospital Uganda en de Kumi Farm Foundation gevraagd om een aantal projecten te begeleiden en op te starten.

Het afgelopen jaar hebben we, naast het energieproject ook andere taken op ons genomen, waardoor het contact met deze Stichtingen al ontstaan was. Ouke heeft zich bijvoorbeeld met de Farm bezig gehouden, hebben samen de renovatie van de kinderafdeling begeleid, ondersteuning geboden aan het ziekenhuismanagement en voor de Australische Stichting COHAD de samenwerking rondom de bakkerij op het ziekenhuisterrein opgepakt.

Omdat Kumi Hospital dus op vele manieren ondersteuning kan gebruiken, hebben we in februari besloten ons verblijf in Uganda nog met enkele maanden te verlengen. Ondanks het gemis van familie en vrienden, willen we nog tot eind juli 2012 in Kumi blijven wonen om ons in te zetten voor de mensen om ons heen. Dat betekent dat we vanaf vandaag onze verlengperiode ingaan in plaats van terug naar Nederland vliegen... Twijfelen over deze beslissing hebben we zeker gedaan, maar het gevoel om het energieproject voor Kyoga goed af te kunnen ronden en daarnaast voor de Kumi Hospital Uganda en de Farm Stichting te werken, was ook heel sterk.

Op deze weblog zullen we regelmatig over deze projecten gaan vertellen, met hiernaast nu ook de link naar de website van Stichting Kumi Hospital en Farm. Onder dit bericht een foto van de boerderij en een vergadering met de Energy Board.

We willen iedereen bedanken voor de steun, lieve post en mail die we mogen ontvangen, want het helpt ons om aan de andere kant van de wereld door te gaan met ons werk!


Reacties

  1. Danielle Busscher13 april 2012 om 10:29

    We zullen voor jullie bidden en ik wens jullie Gods zegen toe voor de aankomende 3 maanden met alles
    wat jullie nog mogen doen en betekenen in uganda!

    Groeten van Daniëlle

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ouke en Hanneke,
    Het is een fantastisch project dat jullie draaien. Petje af voor de doortastendheid en grondigheid waarmee jullie deze uitdaging tot een prachtig resultaat weten te brengen. Heel veel succes komende laatste maanden, en ik zie ernaar uit om jullie weer te spreken.

    Groeten, Henry

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Hanneke en Ouke,

    Wat gaat de tijd toch snel, een jaar alweer! Het zal vast een moeilijk besluit zijn geweest, maar het is wel een mooi besluit! Hopelijk kunnen jullie in die laatste maanden nog doen wat er moet gebeuren en veel betekenen voor de mensen daar in Kumi Hospital.

    Liefs en succes met alles! Sander, Janneke en Hannah

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Kanneke&Ouke,

    Heel veel succes nog de komende weken met jullie projecten. Wat hebben jullie een hoop kunnen betekenen voor de mensen daar, prachtig. Veel liefs Caro & Bou

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Dire Dawa

Straat in Dire Dawa  Afgelopen week ​ had Anne vakantie van school en  zijn we met ons 3en naar het oosten van Ethiopië gegaan. In het code oranje gebied (alleen noodzakelijke reizen) liggen daar twee gele gebieden (relatief veilig): de steden Dire Dawa en Harar.  Met een domestic flight zijn we naar Dire Dawa gevlogen en eind van de middag de bergen in gereden naar Harar, waar we vier nachten in een tradi ​ti oneel guesthouse hebben geslapen, midden in de eeuwenoude stad. Daarover zal de volgende blog gaan, nu eerst over Dire Dawa, op de grens van de regio Oromia en Somali.  De naam van de stad is in het Somali Diridhaba, wat "where the Somali ancestor Dir hit his spear into the ground" betekent. In het Amhaars en Harari (lokale taal) geschreven als ድሬዳዋ: "Plain of Medicine" en het Oromo: Dirree Dhawaa, met als vertaling  'Place of Remedy'.  Er wonen al duizenden jaren mensen in deze omgeving, dat blijkt uit prehistorische rotstekeningen en de vondst van ge...

New Home - New Year

Anne met haar vlieger door onze straat in Bishoftu Sinds oktober werken en wonen we niet meer bij ESPBC en zijn we naar een leegstaand huis in de buurt gegaan, op de compound van Alfa Farm. Deze melkveeboerderij ligt aan Lake Chelekleka en heeft een Nlse manager, die met de Ethiopische Rakeb getrouwd is, met wie Hanneke de blindenschool lessen doet. Super fijn dat we daar konden wonen tot de Kerst. Heel dankbaar voor! Het huis staat naast de stallen met een grote tuin, waar Anne lekker kon spelen, een prachtig uitzicht en iedere dag op weg naar school liepen we tussen de koeien door. Soms werd er een kalfje geboren, zo bijzonder om mee te maken!  In november zijn we een aantal weken in Nl geweest ​, heerlijk om iedereen even te zien!  Weer terug in Ethiopië, moesten we al snel weer alles inpakken en zijn we naar een huurhuis in Bishoftu gegaan. Het was even wennen om niet meer op een compound te wonen met guards en veel ruimte om ons heen, maar het is een gezellig huis. We kon...

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak v...