Doorgaan naar hoofdcontent

Mzungu huis

Ons huis in Uganda
Rondom Kumi Hospital staan ruim 150 kleine en grotere huizen, verdeeld in groepen over een aantal kilometer, met namen als Magamaga, Kalengera en Adesso. Iedere groep huizen heeft een aantal water tappunten en per vier families een latrine (gat in de grond). Medewerkers kunnen voor een laag bedrag een huis huren en krijgen een stuk grond om groenten op te verbouwen. Er zijn een paar vrouwen die voor hun huis wat spullen verkopen, zoals boter, brood of zeep en bij de poort worden groenten en vis verkocht. De airstrip voor de MAF/ AMREF Flying Doctors ligt aan de rand van het terrein.

De keuken met gasstel & koffiemolen (erachter de woonkamer)
Wij wonen naast de gynaecoloog en de anesthesiste in een huis dat Mzungu  House wordt genoemd (mzungu betekent witte vreemdeling of reiziger). Het heeft bijvoorbeeld stromend water binnen via een grote watertank naast het huis, gevuld met gefilterd water uit Lake Bisina, het meer verderop. De mensen om ons heen halen water bij tappunten met grote jerrycans om te kunnen wassen. Ook koken wij heel anders: geen pannen op houtskool buiten, maar binnen op een gaspit. Omdat we geen eigen stuk grond hebben, staat ons voorraadhok (of zelfs de woonkamer) niet vol met grote zakken mais of zoete aardappels. Wel hebben we een hoekje voor Anne met wat speelgoed, waar kinderen uit buurt na schooltijd graag even komen spelen!

Slapen onder een klamboe
En dat ze haar eigen kamer heeft, is ook een groot verschil. Met gemiddeld vijf broertjes en zusjes, slapen de meiden en jongens op matrassen op de grond bij elkaar en de jongste bij hun vader en moeder in bed.

We hebben zelf geen waakhond, maar die van de buren slaapt nog wel eens bij ons op de veranda, wat Anne erg gezellig vindt (woef woef slaap) en onze kippen zullen we waarschijnlijk nooit zelf opeten: in tegenstelling tot de anderen, zien we hen veel te veel als onze huisdieren!

Het uitzicht, dat is wel hetzelfde: het Afrikaanse landschap zo ver we kunnen kijken!
In vergelijking met Nederland wonen we dan misschien met veel minder comfort, zoals douchen met koud water, geen koelkast, oven, televisie of het gemak van een wasmachine, regelmatig een dag of meer onverwachte stroomuitval, veel minder meubels en spullen in huis, maar we genieten wel van het wonen onder de Ugandese zon!

Met de hond op onze veranda

Voor het huis een enorme boom (en onze terreinwagen)
Watertank naast het huis
Samen boekjes lezen op het speelkleed

De badkamer: voor het slapen gaan in bad!

In onze tuin staat ook een banda (lokaal huis met rieten dak)
 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Dire Dawa

Straat in Dire Dawa  Afgelopen week ​ had Anne vakantie van school en  zijn we met ons 3en naar het oosten van Ethiopië gegaan. In het code oranje gebied (alleen noodzakelijke reizen) liggen daar twee gele gebieden (relatief veilig): de steden Dire Dawa en Harar.  Met een domestic flight zijn we naar Dire Dawa gevlogen en eind van de middag de bergen in gereden naar Harar, waar we vier nachten in een tradi ​ti oneel guesthouse hebben geslapen, midden in de eeuwenoude stad. Daarover zal de volgende blog gaan, nu eerst over Dire Dawa, op de grens van de regio Oromia en Somali.  De naam van de stad is in het Somali Diridhaba, wat "where the Somali ancestor Dir hit his spear into the ground" betekent. In het Amhaars en Harari (lokale taal) geschreven als ድሬዳዋ: "Plain of Medicine" en het Oromo: Dirree Dhawaa, met als vertaling  'Place of Remedy'.  Er wonen al duizenden jaren mensen in deze omgeving, dat blijkt uit prehistorische rotstekeningen en de vondst van ge...

New Home - New Year

Anne met haar vlieger door onze straat in Bishoftu Sinds oktober werken en wonen we niet meer bij ESPBC en zijn we naar een leegstaand huis in de buurt gegaan, op de compound van Alfa Farm. Deze melkveeboerderij ligt aan Lake Chelekleka en heeft een Nlse manager, die met de Ethiopische Rakeb getrouwd is, met wie Hanneke de blindenschool lessen doet. Super fijn dat we daar konden wonen tot de Kerst. Heel dankbaar voor! Het huis staat naast de stallen met een grote tuin, waar Anne lekker kon spelen, een prachtig uitzicht en iedere dag op weg naar school liepen we tussen de koeien door. Soms werd er een kalfje geboren, zo bijzonder om mee te maken!  In november zijn we een aantal weken in Nl geweest ​, heerlijk om iedereen even te zien!  Weer terug in Ethiopië, moesten we al snel weer alles inpakken en zijn we naar een huurhuis in Bishoftu gegaan. Het was even wennen om niet meer op een compound te wonen met guards en veel ruimte om ons heen, maar het is een gezellig huis. We kon...

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak v...