Ethiopië heeft niet zoals in het westen de Gregoriaanse jaartelling, maar een eigen kalender: de Ge'ez-kalender, gebaseerd op de Koptische kalender uit het oude Egypte. Er zijn twaalf maanden van ieder 30 dagen en een dertiende maand met 5 dagen. Iedere vier jaar bestaat de laatste maand uit 6 dagen. De maanden hebben namen in het Ge'ez en een ander ritme. Zo is de eerste dag van het Ethiopisch jaar, 1 Mäskäräm, in de Europese kalender 11 september (schrikkeljaar 12 september). Verder is er een verschil in de jaartelling, doordat hier de berekening van Annianus van Alexandrië voor de datum van de Opstanding van Jezus wordt aangehouden. In Europa gaat men uit van een berekening van ruim zeven jaren eerder.
Afgelopen weekend werd de Ethiopische jaarwisseling gevierd: op vrijdag was de laatste dag van 2013 en zaterdag is het jaar 2014 begonnen. De afsluiting van het oude jaar wordt gevierd met een groot vuur. Niet rond middernacht maar in de avond rond 8en onze tijd, als het al goed donker is.
In Ethiopië is niet alleen de kalender anders, ook de tijdsaanduiding. Er wordt geteld in twee keer 12 uren, steeds van 6 tot 6 uur, gebaseerd op de zonsopgang en -ondergang. Doordat Ethiopië dichtbij de evenaar ligt, zijn de dagen en nachten vrijwel gelijk aan elkaar. Als je hier afspreekt met iemand, moet je dan ook altijd even checken welke tijd je gebruikt: de Europese of de Ethiopische. Is de afspraak om 9 uur, dan zou dat voor ons begin van de ochtend zijn, maar hier is dat 3 uur in de middag. Een heel ander moment dus! En om deze reden is opblijven tot middernacht hier niet logisch want dat is halverwege hun tijdsaanduiding en niet zoals bij ons in Nederland de start van opnieuw 24 uur, de nieuwe dag. Klinkt misschien heel ingewikkeld haha maar je leert hier te denken in beide manieren om de tijd en datum aan te geven.
Op nieuwjaarsdag wordt in veel gezinnen het traditionele pittige kipgerecht Doro Wat gegeten, een feestmaal voor bijzondere dagen. Tijdens deze dagen wordt vaak Ethiopische kleding gedragen en zie je overal de kleuren geel en zwart. Dat heeft te maken met de gele bloemen die alleen deze maand bloeien. Het staat symbool voor de afsluiting van het regenseizoen en het begin van het nieuwe jaar. Daarom dragen veel vrouwen een bloem van vilt in het haar en zijn er overal versieringen van de gele bloemen te zien.
ESPBC viert de jaarwisseling ook met een groot vuur op oudejaarsavond, waarbij de guards gingen dansen en zingen. Bijzonder om mee te maken! Ook in Bishoftu zelf werden op veel plaatsen vuren aangestoken.
Om op nieuwjaarsdag het feestmaal te eten, is het de traditie bij ESPBC dat alle medewerkers de dag ervoor een levende kip mee naar huis krijgen. Anne ging meehelpen met uitdelen, erg leuk om te zien hoe makkelijk ze om gaat met het vastpakken van de fladderende kippen!
Een kleine groep collega's hadden met elkaar, eveneens traditie, een koe gekocht die in de zeer vroege ochtend van nieuwjaar werd geslacht achterop het terrein. Het verse vlees werd onderling verdeeld en zal deels rauw opgegeten worden. Ouke had zijn wekker gezet om erbij te zijn en kreeg zelfs ook een klein stuk mee naar huis. Ontzettend aardig om met ons te delen! Daar hebben we zaterdagmiddag gelijk een lekker stoofpotje van gemaakt. Wel nog even in de koelkast gezet voor de volgende dag om samen met vrienden gezellig te eten.
We waren namelijk op de eerste dag van 2014 in Ethiopië bij Etalem, haar zus Abeba en zoontje Kedush thuis uitgenodigd voor de Doro Wat maaltijd. Echt heel lekker! Ook de traditionele vers gebrande koffie en popcorn was er na het eten en ze had speciaal voor de feestdag gras op de grond gelegd. Super leuk om deze dag met hen te vieren!
Met de groet "Melkam Addis Amet" wensen we iedereen een mooi Ethiopisch Nieuwjaar vol liefde en geluk!
![]() |
Abeba, Kedush en Anne |
![]() |
Een bord gevuld met Doro Wat, Enjera, local cheese, Tips (geroosterd vlees) en Shiro (saus) |
![]() |
Samen met Anne koffie maken |
![]() |
Met elkaar het vuur aansteken op het ESPBC terrein |
Reacties
Een reactie posten