Doorgaan naar hoofdcontent

Enkutatash: Ethiopisch Nieuwjaar

Ethiopië heeft niet zoals in het westen de Gregoriaanse jaartelling, maar een eigen kalender: de Ge'ez-kalender, gebaseerd op de Koptische kalender uit het oude Egypte. Er zijn twaalf maanden van ieder 30 dagen en een dertiende maand met 5 dagen. Iedere vier jaar bestaat de laatste maand uit 6 dagen. De maanden hebben namen in het Ge'ez en een ander ritme. Zo is de eerste dag van het Ethiopisch jaar, 1 Mäskäräm, in de Europese kalender 11 september (schrikkeljaar 12 september). Verder is er een verschil in de jaartelling, doordat hier de berekening van Annianus van Alexandrië voor de datum van de Opstanding van Jezus wordt aangehouden. In Europa gaat men uit van een berekening van ruim zeven jaren eerder. 

Afgelopen weekend werd de Ethiopische jaarwisseling gevierd: op vrijdag was de laatste dag van 2013 en zaterdag is het jaar 2014 begonnen. De afsluiting van het oude jaar wordt gevierd met een groot vuur. Niet rond middernacht maar in de avond rond 8en onze tijd, als het al goed donker is. 

In Ethiopië is niet alleen de kalender anders, ook de tijdsaanduiding. Er wordt geteld in twee keer 12 uren, steeds van 6 tot 6 uur, gebaseerd op de zonsopgang en -ondergang. Doordat Ethiopië dichtbij de evenaar ligt, zijn de dagen en nachten vrijwel gelijk aan elkaar. Als je hier afspreekt met iemand, moet je dan ook altijd even checken welke tijd je gebruikt: de Europese of de Ethiopische. Is de afspraak om 9 uur, dan zou dat voor ons begin van de ochtend zijn, maar hier is dat 3 uur in de middag. Een heel ander moment dus! En om deze reden is opblijven tot middernacht hier niet logisch want dat is halverwege hun tijdsaanduiding en niet zoals bij ons in Nederland de start van opnieuw 24 uur, de nieuwe dag. Klinkt misschien heel ingewikkeld haha maar je leert hier te denken in beide manieren om de tijd en datum aan te geven. 

Op nieuwjaarsdag wordt in veel gezinnen het traditionele pittige kipgerecht Doro Wat gegeten, een feestmaal voor bijzondere dagen. Tijdens deze dagen wordt vaak Ethiopische kleding gedragen en zie je overal de kleuren geel en zwart. Dat heeft te maken met de gele bloemen die alleen deze maand bloeien. Het staat symbool voor de afsluiting van het regenseizoen en het begin van het nieuwe jaar. Daarom dragen veel vrouwen een bloem van vilt in het haar en zijn er overal versieringen van de gele bloemen te zien. 

Medewerkers blij met hun kado voor Nieuwjaar!

ESPBC viert de jaarwisseling ook met een groot vuur op oudejaarsavond, waarbij de guards gingen dansen en zingen. Bijzonder om mee te maken! Ook in Bishoftu zelf werden op veel plaatsen vuren aangestoken. 
Om op nieuwjaarsdag het feestmaal te eten, is het de traditie bij ESPBC dat alle medewerkers de dag ervoor een levende kip mee naar huis krijgen. Anne ging meehelpen met uitdelen, erg leuk om te zien hoe makkelijk ze om gaat met het vastpakken van de fladderende kippen! 

Verdelen van het vlees
Een kleine groep collega's hadden met elkaar, eveneens traditie, een koe gekocht die in de zeer vroege ochtend van nieuwjaar werd geslacht achterop het terrein. Het verse vlees werd onderling verdeeld en zal deels rauw opgegeten worden. Ouke had zijn wekker gezet om erbij te zijn en kreeg zelfs ook een klein stuk mee naar huis. Ontzettend aardig om met ons te delen! Daar hebben we zaterdagmiddag gelijk een lekker stoofpotje van gemaakt. Wel nog even in de koelkast gezet voor de volgende dag om samen met vrienden gezellig te eten. 

We waren namelijk op de eerste dag van 2014 in Ethiopië bij Etalem, haar zus Abeba en zoontje Kedush thuis uitgenodigd voor de Doro Wat maaltijd. Echt heel lekker! Ook de traditionele vers gebrande koffie en popcorn was er na het eten en ze had speciaal voor de feestdag gras op de grond gelegd. Super leuk om deze dag met hen te vieren! 

Met de groet "Melkam Addis Amet" wensen we iedereen een mooi Ethiopisch Nieuwjaar vol liefde en geluk!

Abeba, Kedush en Anne
 
Een bord gevuld met Doro Wat, Enjera, local cheese, Tips (geroosterd vlees) en Shiro (saus)

Samen met Anne koffie maken

Met elkaar het vuur aansteken op het ESPBC terrein


Reacties

Populaire posts van deze blog

Home visits

Sinds het vertrek van de Nlse general manager (gezin) uit ​Ethiopie , heb ik (Hanneke) de taak van Nienke gekregen om de ondersteunende projecten van ESPBC te begeleiden, samen met onze social worker Bereket. Medewerkers die aangeven hulp nodig te hebben, kunnen bij hem terecht voor een gesprek. Ze ervaren problemen in hun persoonlijke leefomstandigheden, bijvoorbeeld hoge medische kosten voor de operatie van hun kind of een huis dat bijna ingestort is na een hevige storm. Vaak helpt erover praten en meedenken, maar soms is er meer nodig. Het gaat dan vrijwel altijd om werkers in de lagere lonen. Hoewel ESPBC probeert de lonen relatief hoog te houden, blijft het met de enorme inflatie en stijgende voedselprijzen soms lastig rondkomen. Vooral als er onverwacht hoge kosten zijn voor bijvoorbeeld scholing, medische uitgaven of onderhoud van hun huis. Vanuit het bedrijf willen we hierin helpen door individuele projecten te bieden, zoals een kleine tijdelijke lening zonder kosten, een finan

All Children Count

Spel tijdens de Holiday Program We hebben een Amerikaanse vrouw (Tesa) leren kennen die de stichting All Children Count (ACC) heeft opgezet, nadat ze een aantal jaren geleden als vrijwilliger naar Bishoftu was gekomen om Engelse les te geven. Daarna is ze zich blijven inzetten om kansarme leerlingen op de arme scholen te helpen. Het onderwijs in Ethiopië is gratis, maar het uniform en schoolspullen moeten wel zelf worden betaald, wat voor veel gezinnen bijna niet haalbaar is. Gemiddeld zitten er 70 kinderen in de klas, maar klassen met 90 of meer is geen uitzondering. Om die reden en gebrek aan klaslokalen, komt het regelmatig voor dat scholen de leerlingen over de ochtend en middag verdelen, waardoor kinderen slechts halve schooldagen hebben. Vaak is er een tekort aan lesmaterialen, heeft de school nauwelijks voorzieningen (bijvoorbeeld geen stroom) en zijn er weinig geschoolde leerkrachten, met een lage of geen beheersing van het Engels. De scholen starten met Grade 1, wat bij ons

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak van de moe