Doorgaan naar hoofdcontent

Balans in ontwikkeling

Lake Bishoftu

We wonen alweer een half jaar in Ethiopië. Naast het wennen aan een leven ver van familie en vrienden, ​zijn het maanden​ geweest met vele mooie en bijzondere momenten. Helaas een aantal weken terug ook een hele nare ervaring gehad (beroving tijdens wandeling in een natuurgebied), wat ons weer even echt heeft doen beseffen dat we in een ontwikkelingsland wonen. En dat niet alleen, ook een land met een hoog oplopend intern conflict. Jonge mannen worden naar het front gestuurd, grotendeels op vrijwillige basis en komen soms gewond of zelfs niet terug. De overheid is veel geld kwijt aan de militaire operatie en de internationale druk loopt op. Hierdoor én vanwege de covid pandemie is de economische situatie in het land slecht. Voedselprijzen zijn flink gestegen en ook de werkloosheid is groot. De algemene armoede is daardoor toegenomen en zo ook de kloof tussen arm en rijk.

Het belang van het bestaan en hopelijk in de toekomst ook weer de groei van ESPBC, het bedrijf waar Ouke werkt, is dus groot. Het biedt een stabiel inkomen aan meer dan honderd gezinnen en een bijdrage in de economie. 

Ondanks alle problemen in het land, gaat het leven hier in Bishoftu en vele andere gebieden ook soort "gewoon" door, restaurants en winkels zijn open, kinderen gaan naar school etc. Het is vreemd om te beseffen dat honderden kilometers verderop in een andere regio van alles gaande is.

Ethiopisch Schrift
Ethiopië bestaat uit elf verschillende regio's, gebaseerd op de stam/ volk met ieder een eigen politieke autonomie op regionaal niveau, een eigen vlag en eigen regels. 
Er worden ruim tachtig verschillende talen gesproken en nog vele dialecten. Het Amhaars is de algemene taal in het hele land en wordt geschreven in een soort Arabische tekens, echter wel van links naar rechts. Het is een taal gebaseerd op klanken, ook klanken die wij in Europa niet gebruiken en heeft daardoor veel meer letters dan ons alfabet. Anne noemt​ sommige tekens​ dansende poppetjes 😊 het ziet er ook prachtig zwierig uit! Een ander verschil is dat men veel in verhalende omschrijvingen praat waardoor je goed op de hoogte moet zijn wat de betekenis is van bepaalde uitdrukkingen. Een interessante taal die dus niet makkelijk te leren is, maar we proberen ons zoveel mogelijk verstaanbaar te maken, zodat we in ieder geval kunnen groeten, bedanken, inkopen op de markt doen etc.

Ondergaande zon (Lake Hawassa)
Maa​r ​na de ​vervelende​gebeurtenis, een direct gevolg van armoede waardoor je niet als mens maar als mogelijkheid wordt gezien, was het voor ons behoorlijk schakelen om weer de motivatie te vinden om ons hier in te zetten. Steun uit Nederland was zo ontzettend fijn om te ervaren, dank daarvoor! Ook mensen hier blijken dan waardevol om weer vertrouwen te krijgen. Onverwachte lieve reacties maken dat je ook de goede kant van Ethiopië weer durft toe te laten. 

En er is een heel lief klein vriendje spontaan komen aanlopen: een puppy! Het kleine hondje zat al twee dagen bij de poort te jammeren waarop ons gevraagd werd of we niet voor het beestje wilde zorgen. Anne was natuurlijk dolblij met een verzorg​ ​hondje dat vanaf de eerste dag in het kartonnen doosje bij onze deur bleef slapen. We dachten dat iemand er wel om zou komen, maar na rondvragen in de buurt, bleek dat er niemand op zoek was. Ook de Ethiopische collega's zeiden "is het een vrouwtjes pup? die doen ze vaak bewust weg, die wil niemand". Dus zo hebben we na ruim een week besloten dat ze mag blijven en het hondje Nala genoemd. Een ontzettend schattig beest, heel gezellig om mee te spelen en voor te zorgen. We vragen ons soms af of het zo heeft moeten zijn dat Nala precies bij onze poort en in deze lastige periode is gekomen... het heeft in ieder geval geholpen om weer wat in balans te komen ​met​ ons nieuwe leven in Ethiopië​!​

Anne en Nala







 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Home visits

Sinds het vertrek van de Nlse general manager (gezin) uit ​Ethiopie , heb ik (Hanneke) de taak van Nienke gekregen om de ondersteunende projecten van ESPBC te begeleiden, samen met onze social worker Bereket. Medewerkers die aangeven hulp nodig te hebben, kunnen bij hem terecht voor een gesprek. Ze ervaren problemen in hun persoonlijke leefomstandigheden, bijvoorbeeld hoge medische kosten voor de operatie van hun kind of een huis dat bijna ingestort is na een hevige storm. Vaak helpt erover praten en meedenken, maar soms is er meer nodig. Het gaat dan vrijwel altijd om werkers in de lagere lonen. Hoewel ESPBC probeert de lonen relatief hoog te houden, blijft het met de enorme inflatie en stijgende voedselprijzen soms lastig rondkomen. Vooral als er onverwacht hoge kosten zijn voor bijvoorbeeld scholing, medische uitgaven of onderhoud van hun huis. Vanuit het bedrijf willen we hierin helpen door individuele projecten te bieden, zoals een kleine tijdelijke lening zonder kosten, een finan

All Children Count

Spel tijdens de Holiday Program We hebben een Amerikaanse vrouw (Tesa) leren kennen die de stichting All Children Count (ACC) heeft opgezet, nadat ze een aantal jaren geleden als vrijwilliger naar Bishoftu was gekomen om Engelse les te geven. Daarna is ze zich blijven inzetten om kansarme leerlingen op de arme scholen te helpen. Het onderwijs in Ethiopië is gratis, maar het uniform en schoolspullen moeten wel zelf worden betaald, wat voor veel gezinnen bijna niet haalbaar is. Gemiddeld zitten er 70 kinderen in de klas, maar klassen met 90 of meer is geen uitzondering. Om die reden en gebrek aan klaslokalen, komt het regelmatig voor dat scholen de leerlingen over de ochtend en middag verdelen, waardoor kinderen slechts halve schooldagen hebben. Vaak is er een tekort aan lesmaterialen, heeft de school nauwelijks voorzieningen (bijvoorbeeld geen stroom) en zijn er weinig geschoolde leerkrachten, met een lage of geen beheersing van het Engels. De scholen starten met Grade 1, wat bij ons

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak van de moe