Doorgaan naar hoofdcontent

Rafiki in Ethiopië en wereldwijd

Meisje bij Lake Abijata

Er is wereldwijd veel gaande en vrijwel dagelijks zijn er berichten van oorlogsgeweld, dreiging en mensen die moeten vluchten. De situatie in Europa lijkt onstabiel en er zijn veel zorgen. Ook in Ethiopië is het op veel plaatsen nog onrustig. Ondanks het vredesakkoord tussen de Ethiopische regering en de rebellen, is het onduidelijk of hulporganisaties het gebied in kunnen. Vooral in deze noordelijke regio dreigt er hongersnood, gebrek aan medische voorzieningen en grote armoede. In onze regio beginnen sommige levensmiddelen onbetaalbaar te worden, sommige prijzen zijn al verviervoudigd en er staan regelmatig honderden meters lange rijen bij de benzinepomp, wachtend op nieuwe aanvoer. Een effect daarvan is bijvoorbeeld dat de bajaj drivers, die al weinig verdienen, niet kunnen rijden en er dus dagen zijn dat er helemaal geen geld is om van te leven. 

Heftig om te beseffen dat er nog veel meer plekken op de wereld zijn waar mensen in moeilijkheden zijn, zoveel verhalen waar we geen weet van hebben...
Dat kan een gevoel van uitzichtloosheid geven, maar misschien moeten we juist proberen om met elkaar hoop te houden en te blijven zorgen voor de wereld om ons heen.
Zoals onze vrienden die met elkaar hulpgoederen naar de Oekraïne hebben gebracht of het voedselprogramma dat ESPBC gaat opzetten om wekelijks een warme maaltijd voor de allerarmsten in de wijk uit te delen, vergelijkbaar met het project van Ruth en Samy (zie blog Hoop in armoede) voor de daklozen in hun wijk in Bishoftu. Druppels van hulp die hopelijk voor een positief rimpel effect zorgen.

Cottage Rafiki Village
Een ander mooi project in de omgeving waar we deze week zijn geweest is de Rafiki Village, een plek waar ruim 50 (wees)kinderen worden opgevangen om veilig op te groeien. Op het terrein staan meerdere cottages, waarin tien jongens of meisjes wonen met een 'huismoeder' die voor hen zorgt. In een grote eetzaal wordt er gegeten en er is een school waar les wordt gegeven vanaf de kleuters tot aan de middelbare school. Ook sponsorkinderen uit arme gezinnen in de omgeving kunnen hier naartoe. Het concept is vele jaren geleden vanuit de Verenigde Staten opgezet in verschillende Afrikaanse landen, waaronder dus ook in Ethiopië. 
Rafiki betekent vriend in de Afrikaanse taal Swahili en het lijkt of de kinderen dat ook zo voelen, het is in ieder geval echt hun thuis. Wat zou het mooi zijn als er voor iedereen in de wereld een rafiki zou zijn. 
Om de week wordt er op woensdagmiddag een programma gedaan met zingen, een Bijbelverhaal en daarna sport en spel met elkaar. Anne en ik (Hanneke) waren mee om te helpen en trots lieten de kinderen alles zien, vol verhalen en grapjes. Echt bijzonder om af en toe een middag met deze jongens en meiden te kunnen doorbrengen, om samen met hen vertrouwen te blijven houden op een betere toekomst. 

Bajaj (lokaal vervoer) op straat in Bishoftu

Helpen bij het voedselprogramma voor daklozen

Spelen met de kinderen van Rafiki

Klaslokaal van Rafiki Village



Reacties

Populaire posts van deze blog

Home visits

Sinds het vertrek van de Nlse general manager (gezin) uit ​Ethiopie , heb ik (Hanneke) de taak van Nienke gekregen om de ondersteunende projecten van ESPBC te begeleiden, samen met onze social worker Bereket. Medewerkers die aangeven hulp nodig te hebben, kunnen bij hem terecht voor een gesprek. Ze ervaren problemen in hun persoonlijke leefomstandigheden, bijvoorbeeld hoge medische kosten voor de operatie van hun kind of een huis dat bijna ingestort is na een hevige storm. Vaak helpt erover praten en meedenken, maar soms is er meer nodig. Het gaat dan vrijwel altijd om werkers in de lagere lonen. Hoewel ESPBC probeert de lonen relatief hoog te houden, blijft het met de enorme inflatie en stijgende voedselprijzen soms lastig rondkomen. Vooral als er onverwacht hoge kosten zijn voor bijvoorbeeld scholing, medische uitgaven of onderhoud van hun huis. Vanuit het bedrijf willen we hierin helpen door individuele projecten te bieden, zoals een kleine tijdelijke lening zonder kosten, een finan

All Children Count

Spel tijdens de Holiday Program We hebben een Amerikaanse vrouw (Tesa) leren kennen die de stichting All Children Count (ACC) heeft opgezet, nadat ze een aantal jaren geleden als vrijwilliger naar Bishoftu was gekomen om Engelse les te geven. Daarna is ze zich blijven inzetten om kansarme leerlingen op de arme scholen te helpen. Het onderwijs in Ethiopië is gratis, maar het uniform en schoolspullen moeten wel zelf worden betaald, wat voor veel gezinnen bijna niet haalbaar is. Gemiddeld zitten er 70 kinderen in de klas, maar klassen met 90 of meer is geen uitzondering. Om die reden en gebrek aan klaslokalen, komt het regelmatig voor dat scholen de leerlingen over de ochtend en middag verdelen, waardoor kinderen slechts halve schooldagen hebben. Vaak is er een tekort aan lesmaterialen, heeft de school nauwelijks voorzieningen (bijvoorbeeld geen stroom) en zijn er weinig geschoolde leerkrachten, met een lage of geen beheersing van het Engels. De scholen starten met Grade 1, wat bij ons

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak van de moe