Doorgaan naar hoofdcontent

Rafiki in Ethiopië en wereldwijd

Meisje bij Lake Abijata

Er is wereldwijd veel gaande en vrijwel dagelijks zijn er berichten van oorlogsgeweld, dreiging en mensen die moeten vluchten. De situatie in Europa lijkt onstabiel en er zijn veel zorgen. Ook in Ethiopië is het op veel plaatsen nog onrustig. Ondanks het vredesakkoord tussen de Ethiopische regering en de rebellen, is het onduidelijk of hulporganisaties het gebied in kunnen. Vooral in deze noordelijke regio dreigt er hongersnood, gebrek aan medische voorzieningen en grote armoede. In onze regio beginnen sommige levensmiddelen onbetaalbaar te worden, sommige prijzen zijn al verviervoudigd en er staan regelmatig honderden meters lange rijen bij de benzinepomp, wachtend op nieuwe aanvoer. Een effect daarvan is bijvoorbeeld dat de bajaj drivers, die al weinig verdienen, niet kunnen rijden en er dus dagen zijn dat er helemaal geen geld is om van te leven. 

Heftig om te beseffen dat er nog veel meer plekken op de wereld zijn waar mensen in moeilijkheden zijn, zoveel verhalen waar we geen weet van hebben...
Dat kan een gevoel van uitzichtloosheid geven, maar misschien moeten we juist proberen om met elkaar hoop te houden en te blijven zorgen voor de wereld om ons heen.
Zoals onze vrienden die met elkaar hulpgoederen naar de Oekraïne hebben gebracht of het voedselprogramma dat ESPBC gaat opzetten om wekelijks een warme maaltijd voor de allerarmsten in de wijk uit te delen, vergelijkbaar met het project van Ruth en Samy (zie blog Hoop in armoede) voor de daklozen in hun wijk in Bishoftu. Druppels van hulp die hopelijk voor een positief rimpel effect zorgen.

Cottage Rafiki Village
Een ander mooi project in de omgeving waar we deze week zijn geweest is de Rafiki Village, een plek waar ruim 50 (wees)kinderen worden opgevangen om veilig op te groeien. Op het terrein staan meerdere cottages, waarin tien jongens of meisjes wonen met een 'huismoeder' die voor hen zorgt. In een grote eetzaal wordt er gegeten en er is een school waar les wordt gegeven vanaf de kleuters tot aan de middelbare school. Ook sponsorkinderen uit arme gezinnen in de omgeving kunnen hier naartoe. Het concept is vele jaren geleden vanuit de Verenigde Staten opgezet in verschillende Afrikaanse landen, waaronder dus ook in Ethiopië. 
Rafiki betekent vriend in de Afrikaanse taal Swahili en het lijkt of de kinderen dat ook zo voelen, het is in ieder geval echt hun thuis. Wat zou het mooi zijn als er voor iedereen in de wereld een rafiki zou zijn. 
Om de week wordt er op woensdagmiddag een programma gedaan met zingen, een Bijbelverhaal en daarna sport en spel met elkaar. Anne en ik (Hanneke) waren mee om te helpen en trots lieten de kinderen alles zien, vol verhalen en grapjes. Echt bijzonder om af en toe een middag met deze jongens en meiden te kunnen doorbrengen, om samen met hen vertrouwen te blijven houden op een betere toekomst. 

Bajaj (lokaal vervoer) op straat in Bishoftu

Helpen bij het voedselprogramma voor daklozen

Spelen met de kinderen van Rafiki

Klaslokaal van Rafiki Village



Reacties

Populaire posts van deze blog

Dire Dawa

Straat in Dire Dawa  Afgelopen week ​ had Anne vakantie van school en  zijn we met ons 3en naar het oosten van Ethiopië gegaan. In het code oranje gebied (alleen noodzakelijke reizen) liggen daar twee gele gebieden (relatief veilig): de steden Dire Dawa en Harar.  Met een domestic flight zijn we naar Dire Dawa gevlogen en eind van de middag de bergen in gereden naar Harar, waar we vier nachten in een tradi ​ti oneel guesthouse hebben geslapen, midden in de eeuwenoude stad. Daarover zal de volgende blog gaan, nu eerst over Dire Dawa, op de grens van de regio Oromia en Somali.  De naam van de stad is in het Somali Diridhaba, wat "where the Somali ancestor Dir hit his spear into the ground" betekent. In het Amhaars en Harari (lokale taal) geschreven als ድሬዳዋ: "Plain of Medicine" en het Oromo: Dirree Dhawaa, met als vertaling  'Place of Remedy'.  Er wonen al duizenden jaren mensen in deze omgeving, dat blijkt uit prehistorische rotstekeningen en de vondst van ge...

New Home - New Year

Anne met haar vlieger door onze straat in Bishoftu Sinds oktober werken en wonen we niet meer bij ESPBC en zijn we naar een leegstaand huis in de buurt gegaan, op de compound van Alfa Farm. Deze melkveeboerderij ligt aan Lake Chelekleka en heeft een Nlse manager, die met de Ethiopische Rakeb getrouwd is, met wie Hanneke de blindenschool lessen doet. Super fijn dat we daar konden wonen tot de Kerst. Heel dankbaar voor! Het huis staat naast de stallen met een grote tuin, waar Anne lekker kon spelen, een prachtig uitzicht en iedere dag op weg naar school liepen we tussen de koeien door. Soms werd er een kalfje geboren, zo bijzonder om mee te maken!  In november zijn we een aantal weken in Nl geweest ​, heerlijk om iedereen even te zien!  Weer terug in Ethiopië, moesten we al snel weer alles inpakken en zijn we naar een huurhuis in Bishoftu gegaan. Het was even wennen om niet meer op een compound te wonen met guards en veel ruimte om ons heen, maar het is een gezellig huis. We kon...

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak v...