Doorgaan naar hoofdcontent

ESPBC - Steel with a Soul

Na een sollicitatieprocedure van enkele maanden en een bezoek aan Ethiopië, werkt Ouke sinds januari 2021 voor ESPBC: Ethiopian Steel Profiling and Building Company. Het staalbedrijf is in 2003 opgezet door een Nls bedrijf/ stichting om werkgelegenheid te creëren en de lokale economie te stimuleren. Het is heel klein begonnen, maar in de loop van de jaren opgebouwd tot een indrukwekkend bedrijf met ruim 120 medewerkers op een grote compound aan de rand van Bishoftu/ Debre Zeit.

Laswerk
Ouke is verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing van het productieteam (lassers, profileer afdeling, logistiek, etc). Verder werken er mensen op de administratie, sales, keuken, tuin, cleaners en guards bij de poort. Ook is een klein saleskantoor in de hoofdstad Addis Abeba.
In de staalfabriek worden dakplaten gemaakt voor lokale huizen en gebouwen, grote stalen constructies, frames voor meubels, zoals schoolbanken (Unicef) en allerlei losse projecten, bijvoorbeeld nu een boot.

ESPBC heeft als doelstelling om kwalitatief hoogwaardige producten te leveren aan de klant met goede zorg voor het personeel, waar het motto Steel with at Soul voor staat. Er is bijvoorbeeld een vergoeding voor medische kosten, dagelijks een warme lokale lunch en een social worker. Enkele jaren terug is er een huisvestingsplan geweest en Engelse lessen. Ook voor de omgeving probeert het bedrijf een bijdrage te leveren, zoals door het installeren van een tappunt naast de achterpoort, waar met jerrycans water gehaald kan worden en via het food program: iedere vrijdagmiddag wordt er door de keukendames voor de zeer armen uit de wijk een warme maaltijd gekookt. Een druppel van hulp, maar wel een heel welkome, zeker nu de (voedsel)prijzen zo enorm stijgen.

Aanvoer van staal vanuit de haven van Djibouti
Door de situatie in de wereld, corona en de onrust in het land, is het niet makkelijk om aan het ruwe materiaal te komen (rollen staalplaat). Wat waren we dan ook super blij toen er na maanden wachten, eindelijk weer door vrachtwagens werd aangeleverd! 
De fabriek moet immers wel draaien om alle salarissen te kunnen blijven betalen, want achter vrijwel iedere medewerker zit vaak een hele familie die ervan afhankelijk is. Zo is ESPBC een spil in een veel groter geheel! 

Doordat ons huis ook op de ommuurde compound van het bedrijf staat, kan Ouke lopend naar zijn werk en is hij - in theorie - lekker op tijd weer thuis. Geen lange files en gezellig samen koffie drinken als we allebei thuis zijn. Maar vooral is het een uitdagende baan in een interessante cultuur onder de Afrikaanse zon! 

De fabriek met linksboven (naast de trap) het kantoor van Ouke

Met een enorme kraan worden de rollen staal verplaatst

Ouke en Anne staan klaar om eten uit te delen (food program)

Na afloop de lege pannen weer terug naar de keuken!

Reacties

  1. Geweldig mooi werk!! Ik ben trots op jullie!! En jullie maken heel veel mensen blij ♡♡♡

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een. Mooie samenwerking. Succes verder. 🙏🙏

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Home visits

Sinds het vertrek van de Nlse general manager (gezin) uit ​Ethiopie , heb ik (Hanneke) de taak van Nienke gekregen om de ondersteunende projecten van ESPBC te begeleiden, samen met onze social worker Bereket. Medewerkers die aangeven hulp nodig te hebben, kunnen bij hem terecht voor een gesprek. Ze ervaren problemen in hun persoonlijke leefomstandigheden, bijvoorbeeld hoge medische kosten voor de operatie van hun kind of een huis dat bijna ingestort is na een hevige storm. Vaak helpt erover praten en meedenken, maar soms is er meer nodig. Het gaat dan vrijwel altijd om werkers in de lagere lonen. Hoewel ESPBC probeert de lonen relatief hoog te houden, blijft het met de enorme inflatie en stijgende voedselprijzen soms lastig rondkomen. Vooral als er onverwacht hoge kosten zijn voor bijvoorbeeld scholing, medische uitgaven of onderhoud van hun huis. Vanuit het bedrijf willen we hierin helpen door individuele projecten te bieden, zoals een kleine tijdelijke lening zonder kosten, een finan

All Children Count

Spel tijdens de Holiday Program We hebben een Amerikaanse vrouw (Tesa) leren kennen die de stichting All Children Count (ACC) heeft opgezet, nadat ze een aantal jaren geleden als vrijwilliger naar Bishoftu was gekomen om Engelse les te geven. Daarna is ze zich blijven inzetten om kansarme leerlingen op de arme scholen te helpen. Het onderwijs in Ethiopië is gratis, maar het uniform en schoolspullen moeten wel zelf worden betaald, wat voor veel gezinnen bijna niet haalbaar is. Gemiddeld zitten er 70 kinderen in de klas, maar klassen met 90 of meer is geen uitzondering. Om die reden en gebrek aan klaslokalen, komt het regelmatig voor dat scholen de leerlingen over de ochtend en middag verdelen, waardoor kinderen slechts halve schooldagen hebben. Vaak is er een tekort aan lesmaterialen, heeft de school nauwelijks voorzieningen (bijvoorbeeld geen stroom) en zijn er weinig geschoolde leerkrachten, met een lage of geen beheersing van het Engels. De scholen starten met Grade 1, wat bij ons

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak van de moe