Doorgaan naar hoofdcontent

ESPBC - Steel with a Soul

Na een sollicitatieprocedure van enkele maanden en een bezoek aan Ethiopië, werkt Ouke sinds januari 2021 voor ESPBC: Ethiopian Steel Profiling and Building Company. Het staalbedrijf is in 2003 opgezet door een Nls bedrijf/ stichting om werkgelegenheid te creëren en de lokale economie te stimuleren. Het is heel klein begonnen, maar in de loop van de jaren opgebouwd tot een indrukwekkend bedrijf met ruim 120 medewerkers op een grote compound aan de rand van Bishoftu/ Debre Zeit.

Laswerk
Ouke is verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing van het productieteam (lassers, profileer afdeling, logistiek, etc). Verder werken er mensen op de administratie, sales, keuken, tuin, cleaners en guards bij de poort. Ook is een klein saleskantoor in de hoofdstad Addis Abeba.
In de staalfabriek worden dakplaten gemaakt voor lokale huizen en gebouwen, grote stalen constructies, frames voor meubels, zoals schoolbanken (Unicef) en allerlei losse projecten, bijvoorbeeld nu een boot.

ESPBC heeft als doelstelling om kwalitatief hoogwaardige producten te leveren aan de klant met goede zorg voor het personeel, waar het motto Steel with at Soul voor staat. Er is bijvoorbeeld een vergoeding voor medische kosten, dagelijks een warme lokale lunch en een social worker. Enkele jaren terug is er een huisvestingsplan geweest en Engelse lessen. Ook voor de omgeving probeert het bedrijf een bijdrage te leveren, zoals door het installeren van een tappunt naast de achterpoort, waar met jerrycans water gehaald kan worden en via het food program: iedere vrijdagmiddag wordt er door de keukendames voor de zeer armen uit de wijk een warme maaltijd gekookt. Een druppel van hulp, maar wel een heel welkome, zeker nu de (voedsel)prijzen zo enorm stijgen.

Aanvoer van staal vanuit de haven van Djibouti
Door de situatie in de wereld, corona en de onrust in het land, is het niet makkelijk om aan het ruwe materiaal te komen (rollen staalplaat). Wat waren we dan ook super blij toen er na maanden wachten, eindelijk weer door vrachtwagens werd aangeleverd! 
De fabriek moet immers wel draaien om alle salarissen te kunnen blijven betalen, want achter vrijwel iedere medewerker zit vaak een hele familie die ervan afhankelijk is. Zo is ESPBC een spil in een veel groter geheel! 

Doordat ons huis ook op de ommuurde compound van het bedrijf staat, kan Ouke lopend naar zijn werk en is hij - in theorie - lekker op tijd weer thuis. Geen lange files en gezellig samen koffie drinken als we allebei thuis zijn. Maar vooral is het een uitdagende baan in een interessante cultuur onder de Afrikaanse zon! 

De fabriek met linksboven (naast de trap) het kantoor van Ouke

Met een enorme kraan worden de rollen staal verplaatst

Ouke en Anne staan klaar om eten uit te delen (food program)

Na afloop de lege pannen weer terug naar de keuken!

Reacties

  1. Geweldig mooi werk!! Ik ben trots op jullie!! En jullie maken heel veel mensen blij ♡♡♡

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een. Mooie samenwerking. Succes verder. 🙏🙏

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Dire Dawa

Straat in Dire Dawa  Afgelopen week ​ had Anne vakantie van school en  zijn we met ons 3en naar het oosten van Ethiopië gegaan. In het code oranje gebied (alleen noodzakelijke reizen) liggen daar twee gele gebieden (relatief veilig): de steden Dire Dawa en Harar.  Met een domestic flight zijn we naar Dire Dawa gevlogen en eind van de middag de bergen in gereden naar Harar, waar we vier nachten in een tradi ​ti oneel guesthouse hebben geslapen, midden in de eeuwenoude stad. Daarover zal de volgende blog gaan, nu eerst over Dire Dawa, op de grens van de regio Oromia en Somali.  De naam van de stad is in het Somali Diridhaba, wat "where the Somali ancestor Dir hit his spear into the ground" betekent. In het Amhaars en Harari (lokale taal) geschreven als ድሬዳዋ: "Plain of Medicine" en het Oromo: Dirree Dhawaa, met als vertaling  'Place of Remedy'.  Er wonen al duizenden jaren mensen in deze omgeving, dat blijkt uit prehistorische rotstekeningen en de vondst van ge...

New Home - New Year

Anne met haar vlieger door onze straat in Bishoftu Sinds oktober werken en wonen we niet meer bij ESPBC en zijn we naar een leegstaand huis in de buurt gegaan, op de compound van Alfa Farm. Deze melkveeboerderij ligt aan Lake Chelekleka en heeft een Nlse manager, die met de Ethiopische Rakeb getrouwd is, met wie Hanneke de blindenschool lessen doet. Super fijn dat we daar konden wonen tot de Kerst. Heel dankbaar voor! Het huis staat naast de stallen met een grote tuin, waar Anne lekker kon spelen, een prachtig uitzicht en iedere dag op weg naar school liepen we tussen de koeien door. Soms werd er een kalfje geboren, zo bijzonder om mee te maken!  In november zijn we een aantal weken in Nl geweest ​, heerlijk om iedereen even te zien!  Weer terug in Ethiopië, moesten we al snel weer alles inpakken en zijn we naar een huurhuis in Bishoftu gegaan. Het was even wennen om niet meer op een compound te wonen met guards en veel ruimte om ons heen, maar het is een gezellig huis. We kon...

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak v...