Doorgaan naar hoofdcontent

Eten in Ethiopië


Injera en Kitfo

Ethiopië wordt gezien als één van de landen met​ de beste gerechten​ van Afrika​. ​

Voor onze emigratie, gingen we soms naar een Ethiopisch restaurant in Nederland. We vonden het eten zo lekker en speciaal, dat we op onze trouwdag ook daar gegeten hebben met familie en vrienden. De cultuur en gebruiken van het land, zoals de koffieceremonie, daar wisten we eigenlijk niet zo veel van. We hadden toen nooit kunnen vermoeden dat we ooit naar dit bijzondere land zouden verhuizen! H​eel​ toevallig ​was ​​ons​ eerste sollicitatiegesprek voor deze ​plek​ precies op de datum ​van ​onze 10-jarige trouwdag.​.​. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en meer vertrouwd geraakt met de eetgewoonten van het land. Dagelijks injera eten en buna (koffie) drinken is voor ons nu heel gewoon! 

Injera met wot, shiro en aardappel-rode biet
In Ethiopië worden veel groente- en pittig gekruide vleesgerechten gegeten, meestal klaar gemaakt in een stoofpotje (wot), samen met shiro, een puree van bijvoorbeeld kikkererwten. Er wordt rund, geit of lamsvlees gebruikt en groenten als kool, sperziebonen, wortel of peulvruchten, bieten en aardappelen om een heerlijke wot te maken. Vlees of vis (asa) kan ook klaargemaakt worden als tibs: in reepjes gebakken met tomaat en ui, vaak geserveerd in een kleine kleipot. 
De verschillende gerechten worden op een soort zuurdesem-pannekoek (injera) gelegd met losse stukken opgerold erbij. 

Injera wordt gemaakt van teff: een glutenvrije graansoort, rijk aan mineralen die oorspronkelijk uit Ethiopië en Eritrea komt. Het meel wordt een aantal dagen met water gefermenteerd en in platte koeken gebakken. Traditioneel op een kleiplaat (mogogo) boven een vuur, maar tegenwoordig vaker in een speciale enjera-pan: een platte kookplaat met een diameter van 50 centimeter. 

Veel Ethiopiërs eten niet alleen bij de lunch en in de avond injera, ook als ontbijt, dan vaak in reepjes gesneden met een pittige saus (firfir).  Een ander heerlijk gerecht in de ochtend is fatira, soort deeg gevuld met honing en roerei.

In veel Ethiopische gerechten gaat berbere, een heel pittig kruidenmengsel dat bestaat uit o.a. chilipeper, knoflook, gember, basilicum, kardemom, en komijn. Veel families hebben hun eigen samenstelling van deze berbere.

Eten met je rechterhand

Een maaltijd in Ethiopië wordt zonder bestek gegeten. Je gebruikt (alleen!) je rechterhand waarmee stukjes injera worden afgescheurd, om de saus, het vlees of de groenten in te vouwen.
Eten is een sociaal gebeuren, traditioneel wordt er met elkaar van een grote injera gegeten die op een enorme schaal wordt geserveerd met allerlei kleine gerechten erop. ​Een Ethiopische traditie is girsha, ​waarbij een gast, goede vriend of familielid bij de ander een hap in de mond doet. Een teken van verbondenheid en zorg. 

In de Ethiopisch Orthodoxe Kerk worden een aantal vast​en​periodes aangehouden, waarin geen dierlijke producten gegeten mogen worden. Dit is wekelijks op woensdag en vrijdag. En ook tijdens de vastentijd seizoenen, zoals bijvoorbeeld nu de 60 dagen voor Fasika (Orthodoxe Paasfeest). 

Links op de tafel vierkante plakken kocho
Iedere regio van Ethiopië heeft eigen, culturele gerechten. Deze worden ook wel elders in het land gegeten, maar vaak nergens zo goed klaargemaakt als door de specifieke stam. Zo is er het eten van kitfo (rauw vlees), doro wot (pittig kipgerecht met uien en ei), tila (zie weblog over de Mursi) en kocho (soort brood van de onechte bananenplant). 

Verder brouwen Ethiopiërs soms hun eigen gerst- of tarwebier (talla) of tej, een soort honingdrank​ dat wordt gedronken uit speciale glazen karafjes. Ook zijn er theeplantages, waarvan de hier heel bekende Addis Tea vandaan komt. Vaak worden er allerlei kruiden en specerijen aan de thee toegevoegd, zoals kaneel, kruidnagel en gemberEn Ethiopië ​heeft de naam als het land van de oorsprong van koffie, ​​daarover meer in de volgende blog!​ 

We verlangen regelmatig naar een bruine boterham met kaas, maar gelukkig houden we ook echt van het Ethiopische eten, vooral als het niet té pittig klaargemaakt wordt. Zelfs Anne begint injera te eten: we raken steeds een beetje meer gewend aan het leven hier!​

Uien voor de Doro Wot stoven urenlang op het houtvuur

Anne fileert de asa (vis) aan de rand van Lake Langano

Blij met de warme lunch op school

Injera oprollen en verdelen in de keuken

Bereiden van tips op houtvuur

Ethiopische groene kool met lokale kaas


Reacties

  1. Ethiopisch eten ken ik wel. Dat is heel lekker. Vind vooral de natuurlijke ingrediënten belangrijk. En voedzaam.
    Mooi beschreven hoor Hanneke. Ik ben trots op jullie. ♡♡♡

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Home visits

Sinds het vertrek van de Nlse general manager (gezin) uit ​Ethiopie , heb ik (Hanneke) de taak van Nienke gekregen om de ondersteunende projecten van ESPBC te begeleiden, samen met onze social worker Bereket. Medewerkers die aangeven hulp nodig te hebben, kunnen bij hem terecht voor een gesprek. Ze ervaren problemen in hun persoonlijke leefomstandigheden, bijvoorbeeld hoge medische kosten voor de operatie van hun kind of een huis dat bijna ingestort is na een hevige storm. Vaak helpt erover praten en meedenken, maar soms is er meer nodig. Het gaat dan vrijwel altijd om werkers in de lagere lonen. Hoewel ESPBC probeert de lonen relatief hoog te houden, blijft het met de enorme inflatie en stijgende voedselprijzen soms lastig rondkomen. Vooral als er onverwacht hoge kosten zijn voor bijvoorbeeld scholing, medische uitgaven of onderhoud van hun huis. Vanuit het bedrijf willen we hierin helpen door individuele projecten te bieden, zoals een kleine tijdelijke lening zonder kosten, een finan

All Children Count

Spel tijdens de Holiday Program We hebben een Amerikaanse vrouw (Tesa) leren kennen die de stichting All Children Count (ACC) heeft opgezet, nadat ze een aantal jaren geleden als vrijwilliger naar Bishoftu was gekomen om Engelse les te geven. Daarna is ze zich blijven inzetten om kansarme leerlingen op de arme scholen te helpen. Het onderwijs in Ethiopië is gratis, maar het uniform en schoolspullen moeten wel zelf worden betaald, wat voor veel gezinnen bijna niet haalbaar is. Gemiddeld zitten er 70 kinderen in de klas, maar klassen met 90 of meer is geen uitzondering. Om die reden en gebrek aan klaslokalen, komt het regelmatig voor dat scholen de leerlingen over de ochtend en middag verdelen, waardoor kinderen slechts halve schooldagen hebben. Vaak is er een tekort aan lesmaterialen, heeft de school nauwelijks voorzieningen (bijvoorbeeld geen stroom) en zijn er weinig geschoolde leerkrachten, met een lage of geen beheersing van het Engels. De scholen starten met Grade 1, wat bij ons

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak van de moe