![]() |
Injera en Kitfo |
Ethiopië wordt gezien als één van de landen met de beste gerechten van Afrika.
Voor onze emigratie, gingen we soms naar een Ethiopisch restaurant in Nederland. We vonden het eten zo lekker en speciaal, dat we op onze trouwdag ook daar gegeten hebben met familie en vrienden. De cultuur en gebruiken van het land, zoals de koffieceremonie, daar wisten we eigenlijk niet zo veel van. We hadden toen nooit kunnen vermoeden dat we ooit naar dit bijzondere land zouden verhuizen! Heel toevallig was ons eerste sollicitatiegesprek voor deze plek precies op de datum van onze 10-jarige trouwdag... Inmiddels zijn we een paar jaar verder en meer vertrouwd geraakt met de eetgewoonten van het land. Dagelijks injera eten en buna (koffie) drinken is voor ons nu heel gewoon!
![]() |
Injera met wot, shiro en aardappel-rode biet |
De verschillende gerechten worden op een soort zuurdesem-pannekoek (injera) gelegd met losse stukken opgerold erbij.
Injera wordt gemaakt van teff: een glutenvrije graansoort, rijk aan mineralen die oorspronkelijk uit Ethiopië en Eritrea komt. Het meel wordt een aantal dagen met water gefermenteerd en in platte koeken gebakken. Traditioneel op een kleiplaat (mogogo) boven een vuur, maar tegenwoordig vaker in een speciale enjera-pan: een platte kookplaat met een diameter van 50 centimeter.
Veel Ethiopiërs eten niet alleen bij de lunch en in de avond injera, ook als ontbijt, dan vaak in reepjes gesneden met een pittige saus (firfir). Een ander heerlijk gerecht in de ochtend is fatira, soort deeg gevuld met honing en roerei.
In veel Ethiopische gerechten gaat berbere, een heel pittig kruidenmengsel dat bestaat uit o.a. chilipeper, knoflook, gember, basilicum, kardemom, en komijn. Veel families hebben hun eigen samenstelling van deze berbere.
Een maaltijd in Ethiopië wordt zonder bestek gegeten. Je gebruikt (alleen!) je rechterhand waarmee stukjes injera worden afgescheurd, om de saus, het vlees of de groenten in te vouwen.
Eten is een sociaal gebeuren, traditioneel wordt er met elkaar van een grote injera gegeten die op een enorme schaal wordt geserveerd met allerlei kleine gerechten erop. Een Ethiopische traditie is girsha, waarbij een gast, goede vriend of familielid bij de ander een hap in de mond doet. Een teken van verbondenheid en zorg.
In de Ethiopisch Orthodoxe Kerk worden een aantal vastenperiodes aangehouden, waarin geen dierlijke producten gegeten mogen worden. Dit is wekelijks op woensdag en vrijdag. En ook tijdens de vastentijd seizoenen, zoals bijvoorbeeld nu de 60 dagen voor Fasika (Orthodoxe Paasfeest).
![]() |
Links op de tafel vierkante plakken kocho |
Iedere regio van Ethiopië heeft eigen, culturele gerechten. Deze worden ook wel elders in het land gegeten, maar vaak nergens zo goed klaargemaakt als door de specifieke stam. Zo is er het eten van kitfo (rauw vlees), doro wot (pittig kipgerecht met uien en ei), tila (zie weblog over de Mursi) en kocho (soort brood van de onechte bananenplant).
Verder brouwen Ethiopiërs soms hun eigen gerst- of tarwebier (talla) of tej, een soort honingdrank dat wordt gedronken uit speciale glazen karafjes. Ook zijn er theeplantages, waarvan de hier heel bekende Addis Tea vandaan komt. Vaak worden er allerlei kruiden en specerijen aan de thee toegevoegd, zoals kaneel, kruidnagel en gember. En Ethiopië heeft de naam als het land van de oorsprong van koffie, daarover meer in de volgende blog!
We verlangen regelmatig naar een bruine boterham met kaas, maar gelukkig houden we ook echt van het Ethiopische eten, vooral als het niet té pittig klaargemaakt wordt. Zelfs Anne begint injera te eten: we raken steeds een beetje meer gewend aan het leven hier!
Ethiopisch eten ken ik wel. Dat is heel lekker. Vind vooral de natuurlijke ingrediënten belangrijk. En voedzaam.
BeantwoordenVerwijderenMooi beschreven hoor Hanneke. Ik ben trots op jullie. ♡♡♡