Doorgaan naar hoofdcontent

Bishoftu

Lake Bishoftu

Doordat de veiligheidssituatie in Ethiopië erg onvoorspelbaar is, kunnen we de laatste tijd niet makkelijk buiten Bishoftu op reis. Daarom deze keer een weblog over de plek waar we wonen!

Bishoftu (vertaling vanuit het Amhaars: ቢሾፍቱ als "watery"), een tijd lang ook wel Debre Zeyit ("Mount of Olives") genoemd, bestaat sinds 1937 en is bekend vanwege de zeven meren in de omgeving. Het ligt op bijna 2000 meter rondom vier kratermeren: Lake Hora, Lake Bishoftu, Lake Babogayu en Lake Kuriftu, en een meer dat alleen in het regenseizoen vol is (Lake Chelekleka). In de buurt zijn ook nog Lake Balbala en de Green Crater Lake.

Gari (lokaal vervoer) op typisch stenen weg
Bishoftu ligt in een prachtig gebied, met veel natuur en mooie resorts. De laatste keizer van Ethiopië, Haile Selassie, had aan Lake Hora een buitenpaleis. Ook nu komen veel mensen uit de hoofdstad Addis Abeba in het weekend graag hierheen. 
Bishoftu ligt in de grootste regio van Ethiopië: Oromia. Aan de rand ligt het vliegveld van de Ethiopische Luchtmacht, op de Harar Meda Airforce Base, achter Lake Bishoftu. Er is een asfaltweg (vol gaten) dwars door de stad en verder vooral stenen straten en zandwegen. Boodschappen doen is vaak een hele toer: brood van de bakery, dan door om groenten en fruit bij een marktje of de groenteboer te halen, melk bij de Dairy shop langs de hoofdweg, vervolgens rijst en macaroni uit zakken bij een klein winkeltje etc. Op straat zie je, naast auto's, busjes en vrachtwagens, veel blauwe tuctucs (hier Bajaj genoemd) rijden en paarden met een houten kar erachter (Gari's). Tussen al dit verkeer lopen overal ezels, koeien, geiten en soms een kameel. 
Ruim 80% van de bevolking in Bishoftu leeft vanuit het Ethiopisch Orthodoxe geloof, ruim 10% is Prostestant en een klein deel Islamitisch. Er wonen vooral Oromo, maar ook veel Amhara en een aantal andere stammen. De taal die het meest gesproken wordt is het Amhaars, de nationale taal van Ethiopië, maar de eigen taal, het Oromiva, wordt steeds meer gesproken. De oorlog maakt het etnische conflict dat in het land speelt, helaas steeds groter waardoor er steeds meer gehecht wordt aan de eigen taal en cultuur, en er minder ruimte en begrip is voor de andere stammen.

Lake Chelekleka
De meren zijn mooie natuurplekken om (water)vogels te zien. Het diepste meer (87 meter) is Lake Bishoftu, een hoog gelegen meer omringd door steile rotsen en heuvels. Het kleinste meer is Lake Kuriftu, met veel bomen eromheen. In Lake Babogayu gaan we regelmatig zwemmen, een meer van 65 meter diep, met helder water. Het grootste meer is Lake Hora Arsadi, vernoemd naar een Arsadi, een man die bekend stond als de "father of Melka": een traditionele titel die gegeven werd aan degene die over een water (Melka) plek heerste. Dit is het meer waar de jaarlijkse Irreecha ceremonie gevierd wordt, de "Thanks Giving Cermony" van de Oromo. Daarover later in deze blog meer. 
Wij wonen naast Lake Chelekleka, een relatief ondiep meer dat tijdens het regenseizoen (juli-half september) vol water loopt van de bergen en daarna langzaam weer opdroogt. Vooral hier zijn veel watervogels te zien, zoals flamingo's, kraanvogels, en ook bijvoorbeeld ganzen en eenden uit Europa die hier overwinteren.

Green Crater Lake
Ongeveer tien kilometer buiten Bishoftu is de Green Crater Lake, een groot meer (32 meter diep) omringd door rotsachtige heuvels. Het water heeft een hoge zuurgraad met heel veel algen, waardoor het water het hele jaar een groene kleur heeft en er geen vissen in leven. Tenslotte is er nog Lake Balbala of de Cuban Lakes, een kunstmatig meer van 14 meter diep buiten Bishoftu, aangelegd tijdens het communistische Derque regime, met hulp van experts uit Cuba voor de agrarische sector. 

Lake Hora
Een belangrijk, traditioneel feest voor het Oromo volk en vooral ook voor Bishoftu is Irreecha. Aan het eind van het regenseizoen (begin oktober), wordt dit feest gevierd om Waaqa (God) te bedanken voor alle blessings van het afgelopen jaar en om te bidden om voorspoed voor het komende jaar. Duizenden mensen komen in traditionele kleding om het feest met zang en dans te vieren aan de oevers van de heilige meren, zoals hier bij Lake Hora Arsadi. Het is ook een feest om het einde van het regenseizoen te vieren, omdat het in deze periode lastig is om elkaar te ontmoeten (moeilijk begaanbare zandwegen en soms overstromingen). Ze verwelkomen het nieuwe seizoen, de kans elkaar weer te kunnen ontmoeten en de natuur die weer begint te groeien. Deze ceremonie wordt gezien als de oudst bekende vorm van monotheïsme in Afrika. 

Irreecha zal volgend weekend plaatsvinden en behalve dat mensen naar het feest uitkijken, kan het ook onrust in de regio en het land geven, zeker met de huidige etnische spanningen. Waarschijnlijk zal Bishoftu, net als vorig jaar, voor een paar dagen afgesloten worden en zullen er veel soldaten in de stad rondlopen. Waarschijnlijk mag niemand de compound af die dag. Voelt wat onwerkelijk, maar helaas een redelijk te verwachten scenario. Zolang het verder rustig blijft, zal Irreecha hopelijk een gebed voor een goede toekomst zijn, waarin er eindelijk vrede zal komen. Dat zou echt een zegen van hun Waaga zijn! 

Bajaj in Bishoftu

Ook in de winkel wordt op houtskool koffie gemaakt!

de groenteboer

Anne in Lake Babogayu

de markt van Bishoftu



Reacties

Populaire posts van deze blog

Dire Dawa

Straat in Dire Dawa  Afgelopen week ​ had Anne vakantie van school en  zijn we met ons 3en naar het oosten van Ethiopië gegaan. In het code oranje gebied (alleen noodzakelijke reizen) liggen daar twee gele gebieden (relatief veilig): de steden Dire Dawa en Harar.  Met een domestic flight zijn we naar Dire Dawa gevlogen en eind van de middag de bergen in gereden naar Harar, waar we vier nachten in een tradi ​ti oneel guesthouse hebben geslapen, midden in de eeuwenoude stad. Daarover zal de volgende blog gaan, nu eerst over Dire Dawa, op de grens van de regio Oromia en Somali.  De naam van de stad is in het Somali Diridhaba, wat "where the Somali ancestor Dir hit his spear into the ground" betekent. In het Amhaars en Harari (lokale taal) geschreven als ድሬዳዋ: "Plain of Medicine" en het Oromo: Dirree Dhawaa, met als vertaling  'Place of Remedy'.  Er wonen al duizenden jaren mensen in deze omgeving, dat blijkt uit prehistorische rotstekeningen en de vondst van ge...

New Home - New Year

Anne met haar vlieger door onze straat in Bishoftu Sinds oktober werken en wonen we niet meer bij ESPBC en zijn we naar een leegstaand huis in de buurt gegaan, op de compound van Alfa Farm. Deze melkveeboerderij ligt aan Lake Chelekleka en heeft een Nlse manager, die met de Ethiopische Rakeb getrouwd is, met wie Hanneke de blindenschool lessen doet. Super fijn dat we daar konden wonen tot de Kerst. Heel dankbaar voor! Het huis staat naast de stallen met een grote tuin, waar Anne lekker kon spelen, een prachtig uitzicht en iedere dag op weg naar school liepen we tussen de koeien door. Soms werd er een kalfje geboren, zo bijzonder om mee te maken!  In november zijn we een aantal weken in Nl geweest ​, heerlijk om iedereen even te zien!  Weer terug in Ethiopië, moesten we al snel weer alles inpakken en zijn we naar een huurhuis in Bishoftu gegaan. Het was even wennen om niet meer op een compound te wonen met guards en veel ruimte om ons heen, maar het is een gezellig huis. We kon...

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak v...