Doorgaan naar hoofdcontent

Disability Day 2023

Kinderen van Addis Alem

Ruim dertig jaar geleden is 3 december uitgeroepen tot de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking. Wereldwijd is er op deze dag extra aandacht voor de rechten en gelijke kansen voor mensen met een beperking.

Naar schatting leeft 16% van de wereldbevolking met een handicap. Veel van hen hebben een grotere kans op problemen met hun gezondheid en minder gelijke kansen in hun leven. 
Ieder jaar wordt er vanuit de Verenigde Naties een thema aangegeven, die de focus aangeeft om mensen met een beperking te betrekken en grenzen weg te halen. Het doel is om te bereiken dat iedereen met elkaar samenwerkt om de wereld een betere en eerlijke plek te laten zijn voor gehandicapten. 
Het thema van 2023 is ‘United in action to rescue and achieve the Sustainable Development Goals (SDG's) for, with and by persons with disabilities.’
Deze Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) zijn de zeventien doelen waar alle 193 landen die lid zijn van de Verenigde Naties aan werken, om van de wereld een betere plek te maken. Doelen zijn bijvoorbeeld bestrijding van armoede en het streven naar schoon drinkwater en gelijke kansen voor mannen en vrouwen. Het jaarthema benadrukt het belang om ook mensen met een beperking hierin te betrekken: een duurzame wereld waarin niemand wordt buitengesloten. 
Dat is nog een behoorlijke uitdaging... In Ethiopië wordt een handicap vaak gezien als een straf of vloek, waardoor ze buiten de maatschappij staan of worden gezet. Een vader verlaat meestal het gezin als er een kind met een beperking wordt geboren, waardoor moeder alleen met de zorg achterblijft. Er zijn geen voorzieningen of hulpmiddelen en nauwelijks opvang, waardoor de moeder niet kan werken of het kind thuis verstopt. Vervolgens zal het kind door gebrek aan onderwijs geen baan kunnen vinden. Een cirkel van armoede die steeds lastiger te doorbreken is. 

In Bishoftu zijn we bij twee organisaties betrokken die zich inzetten voor kinderen met een beperking: de School for the Blind ​(wekelijkse lessen en de bouw van een eigen school) en Addis Alem​ (ondersteuning projecten). Sinds november is het plan ontstaan dat ​Hanneke met de opvang van gehandicapte kinderen​ bij Addis Alem zal helpen. Dat moet nog verder vorm krijgen, maar wel een aantal keer geweest om mee te kijken. Een heel waardevol project! 

Meisje van de School for the Blind
Samen met de kinderen en leerkrachten van de School for the Blind hebben we Disability Day gevierd, met een ontroerend lied in het Amhaars dat ook blinde kinderen een doel hebben in hun leven. En de kinderen​ hadden een toneelstukje geoefend, zo ​mooi hoe trots ze waren om dit te doen. Ook bij Addis Alem werd er aandacht aan​ deze speciale dag besteed met zingen en een optreden. Zo lief om te zien hoe de kinderen hun best doen en dolblij met het applaus! Hier waren ook de ouders erbij, wat mooie momenten gaf waarin ze hun ervaringen konden delen en zo elkaar ondersteunen. 
Ethiopië heeft nog een lange weg te gaan om mensen met een beperking een plek te geven in de samenleving. Deze projecten helpen om de kinderen met een mentale en/ of fysieke handicap zich geliefd en waardevol te voelen. Het is heel bijzonder om daar een bijdrage aan te mogen leveren!

Addis Alem

Toneelstuk op de blindenschool (koffie ceremonie nadoen)

De kinderen van Addis Alem vieren feest!



Reacties

Populaire posts van deze blog

Dire Dawa

Straat in Dire Dawa  Afgelopen week ​ had Anne vakantie van school en  zijn we met ons 3en naar het oosten van Ethiopië gegaan. In het code oranje gebied (alleen noodzakelijke reizen) liggen daar twee gele gebieden (relatief veilig): de steden Dire Dawa en Harar.  Met een domestic flight zijn we naar Dire Dawa gevlogen en eind van de middag de bergen in gereden naar Harar, waar we vier nachten in een tradi ​ti oneel guesthouse hebben geslapen, midden in de eeuwenoude stad. Daarover zal de volgende blog gaan, nu eerst over Dire Dawa, op de grens van de regio Oromia en Somali.  De naam van de stad is in het Somali Diridhaba, wat "where the Somali ancestor Dir hit his spear into the ground" betekent. In het Amhaars en Harari (lokale taal) geschreven als ድሬዳዋ: "Plain of Medicine" en het Oromo: Dirree Dhawaa, met als vertaling  'Place of Remedy'.  Er wonen al duizenden jaren mensen in deze omgeving, dat blijkt uit prehistorische rotstekeningen en de vondst van ge...

New Home - New Year

Anne met haar vlieger door onze straat in Bishoftu Sinds oktober werken en wonen we niet meer bij ESPBC en zijn we naar een leegstaand huis in de buurt gegaan, op de compound van Alfa Farm. Deze melkveeboerderij ligt aan Lake Chelekleka en heeft een Nlse manager, die met de Ethiopische Rakeb getrouwd is, met wie Hanneke de blindenschool lessen doet. Super fijn dat we daar konden wonen tot de Kerst. Heel dankbaar voor! Het huis staat naast de stallen met een grote tuin, waar Anne lekker kon spelen, een prachtig uitzicht en iedere dag op weg naar school liepen we tussen de koeien door. Soms werd er een kalfje geboren, zo bijzonder om mee te maken!  In november zijn we een aantal weken in Nl geweest ​, heerlijk om iedereen even te zien!  Weer terug in Ethiopië, moesten we al snel weer alles inpakken en zijn we naar een huurhuis in Bishoftu gegaan. Het was even wennen om niet meer op een compound te wonen met guards en veel ruimte om ons heen, maar het is een gezellig huis. We kon...

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak v...