Doorgaan naar hoofdcontent

National Museum of Ethiopia

Sinds begin deze maand is Ouke alweer drie jaar in dienst bij ESPBC: een periode waarin we veel en tegelijkertijd weinig van het land hebben gezien. Tussen de onrusten door en er vooral veiligheidscode geel was (risicogebied), soms oranje (alleen noodzakelijke reizen) en een korte periode rood (land verlaten), konden we gelukkig al veel mooie delen van Ethiopië zien! Maar reizen is niet de belangrijkste reden van onze keuze om in Afrika te wonen, dus we genieten vooral van wat er wél mogelijk is en bidden voor safety en vrede voor het land. Het werken met de mensen in de staalfabriek en het kunnen bijdragen aan de verschillende projecten is onze drijfveer om hier te zijn en maakt het, ondanks het gemis van iedereen in Nederland, waardevol om hier te zijn! 

Om wat te zien en leren over de geschiedenis van het land, zijn we in de hoofdstad Addis Abeba naar het Nationaal Museum geweest: een tentoonstelling van het historische, culturele en archeologische erfgoed van Ethiopië. Het museum is vooral bekend om zijn mensachtige fossielen, waaronder de wereldberoemde 'Lucy'. De ontdekking hiervan in 1974 in de Afar regio in het noordwesten van Ethiopië, veranderde de visie op de menselijke oorsprong enorm. Lucy is het geraamte van een volwassen vrouw van slechts 110cm die volgens archeologen ongeveer 3,2 miljoen jaar geleden leefde, gebaseerd op de vondst van haar botten, waaronder haar ribben, onderkaak en een deel van het bekken (zie foto hiernaast). In het museum wordt een replica laten zien, de echte botten worden in de archieven bewaard. Net als het geraamte van een kind dat 'Selam' is genoemd, welke rond 2004 is gevonden en zelfs 3,35 miljoen jaar oud zou kunnen zijn. 
Ook zijn er fossielen te zien van bijzondere uitgestorven dieren, zoals de sabeltandtijger.
Verder zijn er voorwerpen uit o.a. de oudheid, de periode van het koninkrijk Aksum en de tijd van keizer Haile Selassie. 
Ook is er een verdieping vol schilderijen met Ethiopische kunst vanaf de 14e eeuw en moderne kunstwerken. En bovenin het gebouw zijn er traditionele wapens, sieraden, kleding, oude gebruiksvoorwerpen en muziekinstrumenten te bewonderen. 
Het kost nog geen euro (50 Birr) om als Ethiopian resident het National Museum te bezoeken en het heeft een prachtige collectie, maar is wel op de meeste verdiepingen nogal rommelig opgezet met weinig uitleg en soms slechte verlichting. Wij vonden dat eigenlijk ook wel de charme van het museum en leuk om in een paar uur zoveel te zien uit Ethiopië. Een aanrader als je in Addis Abeba bent :) 


De verdiepingen van het museum

Steen met eeuwenoude inscriptie

Aardewerken kruiken

Sieraden en gebruiksvoorwerpen

Afrikaans spel

Mozaiek met voorwerpen uit het museum boven de ingang


Reacties

  1. Heel mooi weer omschreven!! Het is alsof ik meeloop..... 👍😀🙏
    Compliment.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Home visits

Sinds het vertrek van de Nlse general manager (gezin) uit ​Ethiopie , heb ik (Hanneke) de taak van Nienke gekregen om de ondersteunende projecten van ESPBC te begeleiden, samen met onze social worker Bereket. Medewerkers die aangeven hulp nodig te hebben, kunnen bij hem terecht voor een gesprek. Ze ervaren problemen in hun persoonlijke leefomstandigheden, bijvoorbeeld hoge medische kosten voor de operatie van hun kind of een huis dat bijna ingestort is na een hevige storm. Vaak helpt erover praten en meedenken, maar soms is er meer nodig. Het gaat dan vrijwel altijd om werkers in de lagere lonen. Hoewel ESPBC probeert de lonen relatief hoog te houden, blijft het met de enorme inflatie en stijgende voedselprijzen soms lastig rondkomen. Vooral als er onverwacht hoge kosten zijn voor bijvoorbeeld scholing, medische uitgaven of onderhoud van hun huis. Vanuit het bedrijf willen we hierin helpen door individuele projecten te bieden, zoals een kleine tijdelijke lening zonder kosten, een finan

All Children Count

Spel tijdens de Holiday Program We hebben een Amerikaanse vrouw (Tesa) leren kennen die de stichting All Children Count (ACC) heeft opgezet, nadat ze een aantal jaren geleden als vrijwilliger naar Bishoftu was gekomen om Engelse les te geven. Daarna is ze zich blijven inzetten om kansarme leerlingen op de arme scholen te helpen. Het onderwijs in Ethiopië is gratis, maar het uniform en schoolspullen moeten wel zelf worden betaald, wat voor veel gezinnen bijna niet haalbaar is. Gemiddeld zitten er 70 kinderen in de klas, maar klassen met 90 of meer is geen uitzondering. Om die reden en gebrek aan klaslokalen, komt het regelmatig voor dat scholen de leerlingen over de ochtend en middag verdelen, waardoor kinderen slechts halve schooldagen hebben. Vaak is er een tekort aan lesmaterialen, heeft de school nauwelijks voorzieningen (bijvoorbeeld geen stroom) en zijn er weinig geschoolde leerkrachten, met een lage of geen beheersing van het Engels. De scholen starten met Grade 1, wat bij ons

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak van de moe