Doorgaan naar hoofdcontent

Addis Abeba

De stoffige wegen van Addis Abeba

Addis Abeba​ is de hoofdstad van Ethiopië en met een hoogte op heuvels tussen de 2400 en 3100 meter, is het een van de hoogstgelegen hoofdsteden ter wereld. 

De plek om de hoofdstad te bouwen werd gekozen door keizerin Taytu Betul. Er werd een klein paleis en een kerk gebouwd op Mount Entoto, om een meer centrale plek in het keizerrijk te hebben voor toen nog keizer Sahle Maryam of Shewa, later gekroond tot keizer Menelik II. In 1889 stichte hij ten zuiden van de berg, bij de heetwaterbronnen Filwuha, de stad Addis Abeba, welke in het Amhaars​ (አዲስ አበባ) 'Nieuwe ​Bloem' ​betekent (waarschijnlijk is de naam ook gekozen door de keizerin). In het Oromiva (taal van de regio Oromia) heet de stad Finfinnee, wat 'Fountain of hot mineral water' betekent. 

​Addis Abeba is een bestuurlijk onafhankelijke stad en staat op zichzelf, het is dus geen onderdeel van een regio. Het ligt midden in de Oromia Region en heeft ongeveer 3.5 miljoen inwoners​ van allerlei etnische groepen, waarvan het grootste deel Amharen, ruim driekwart heeft het Ethiopisch Orthodoxe geloof.

Het is een belangrijke stad voor Afrika. ​De African Union​ (gericht op samenwerking tussen de Afrikaanse landen) heeft hier zijn hoofdkantoor. Hiervan zijn alle 55 Afrikaanse landen lid (hoewel van een aantal landen het lidmaatschap tijdelijk is stilgezet, zoals Soedan). Ook de United Nations Economic Commission for Africa is hier gevestigd, dat als doel heeft economische en sociale ontwikkeling te bevorderen en internationale samenwerking. 

De stad is mooi gelegen aan de rand van de berg Entoto, en heeft veel te bieden, maar is ook een stad vol tegenstellingen. Er zijn zowel moderne kantoren en grote woonhuizen, als kleine straatjes met winkeltjes van hout en armoedige krottenwijken. Er rijden luxe auto's rond en oude, roestige Lada's. Je ziet er mensen in traditionele kleding en de laatste mode. Bedelaars en jonge ondernemers. Geiten langs de weg en lantaarnpalen met solar, grote hotels en eenvoudige, lokale eettentjes. Het is een stad vol dynamiek en drukte, stoffig, wegen vol gaten en kleine achteraf steegjes. Parkeren is overal een drama, maar het vliegveld Bole Airport in Addis Abeba is een van de grootste in Afrika! 
De hoofdstad is een bijzondere mix, waar de tijd soort stil lijkt te staan in een tijd die vooruitgaat. 

Uitzicht op een moderne kantoorwijk

Aan de rand van de stad worden wijken vol flatgebouwen neergezet.

Een zijweg onderweg naar Addis, net buiten Bishoftu

Opgestapelde teff (graansoort voor enjera) in de velden langs de weg

Vrachtwagens volgeladen!

Kunstwerk in een park van Addis Abeba

Addis Abeba vanuit het vliegtuig

Een rustige, ruime straat in de stad

Orthodoxe kerk op Mount Entoto





Reacties

Populaire posts van deze blog

Home visits

Sinds het vertrek van de Nlse general manager (gezin) uit ​Ethiopie , heb ik (Hanneke) de taak van Nienke gekregen om de ondersteunende projecten van ESPBC te begeleiden, samen met onze social worker Bereket. Medewerkers die aangeven hulp nodig te hebben, kunnen bij hem terecht voor een gesprek. Ze ervaren problemen in hun persoonlijke leefomstandigheden, bijvoorbeeld hoge medische kosten voor de operatie van hun kind of een huis dat bijna ingestort is na een hevige storm. Vaak helpt erover praten en meedenken, maar soms is er meer nodig. Het gaat dan vrijwel altijd om werkers in de lagere lonen. Hoewel ESPBC probeert de lonen relatief hoog te houden, blijft het met de enorme inflatie en stijgende voedselprijzen soms lastig rondkomen. Vooral als er onverwacht hoge kosten zijn voor bijvoorbeeld scholing, medische uitgaven of onderhoud van hun huis. Vanuit het bedrijf willen we hierin helpen door individuele projecten te bieden, zoals een kleine tijdelijke lening zonder kosten, een finan

All Children Count

Spel tijdens de Holiday Program We hebben een Amerikaanse vrouw (Tesa) leren kennen die de stichting All Children Count (ACC) heeft opgezet, nadat ze een aantal jaren geleden als vrijwilliger naar Bishoftu was gekomen om Engelse les te geven. Daarna is ze zich blijven inzetten om kansarme leerlingen op de arme scholen te helpen. Het onderwijs in Ethiopië is gratis, maar het uniform en schoolspullen moeten wel zelf worden betaald, wat voor veel gezinnen bijna niet haalbaar is. Gemiddeld zitten er 70 kinderen in de klas, maar klassen met 90 of meer is geen uitzondering. Om die reden en gebrek aan klaslokalen, komt het regelmatig voor dat scholen de leerlingen over de ochtend en middag verdelen, waardoor kinderen slechts halve schooldagen hebben. Vaak is er een tekort aan lesmaterialen, heeft de school nauwelijks voorzieningen (bijvoorbeeld geen stroom) en zijn er weinig geschoolde leerkrachten, met een lage of geen beheersing van het Engels. De scholen starten met Grade 1, wat bij ons

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak van de moe