Doorgaan naar hoofdcontent

Addis Abeba

De stoffige wegen van Addis Abeba

Addis Abeba​ is de hoofdstad van Ethiopië en met een hoogte op heuvels tussen de 2400 en 3100 meter, is het een van de hoogstgelegen hoofdsteden ter wereld. 

De plek om de hoofdstad te bouwen werd gekozen door keizerin Taytu Betul. Er werd een klein paleis en een kerk gebouwd op Mount Entoto, om een meer centrale plek in het keizerrijk te hebben voor toen nog keizer Sahle Maryam of Shewa, later gekroond tot keizer Menelik II. In 1889 stichte hij ten zuiden van de berg, bij de heetwaterbronnen Filwuha, de stad Addis Abeba, welke in het Amhaars​ (አዲስ አበባ) 'Nieuwe ​Bloem' ​betekent (waarschijnlijk is de naam ook gekozen door de keizerin). In het Oromiva (taal van de regio Oromia) heet de stad Finfinnee, wat 'Fountain of hot mineral water' betekent. 

​Addis Abeba is een bestuurlijk onafhankelijke stad en staat op zichzelf, het is dus geen onderdeel van een regio. Het ligt midden in de Oromia Region en heeft ongeveer 3.5 miljoen inwoners​ van allerlei etnische groepen, waarvan het grootste deel Amharen, ruim driekwart heeft het Ethiopisch Orthodoxe geloof.

Het is een belangrijke stad voor Afrika. ​De African Union​ (gericht op samenwerking tussen de Afrikaanse landen) heeft hier zijn hoofdkantoor. Hiervan zijn alle 55 Afrikaanse landen lid (hoewel van een aantal landen het lidmaatschap tijdelijk is stilgezet, zoals Soedan). Ook de United Nations Economic Commission for Africa is hier gevestigd, dat als doel heeft economische en sociale ontwikkeling te bevorderen en internationale samenwerking. 

De stad is mooi gelegen aan de rand van de berg Entoto, en heeft veel te bieden, maar is ook een stad vol tegenstellingen. Er zijn zowel moderne kantoren en grote woonhuizen, als kleine straatjes met winkeltjes van hout en armoedige krottenwijken. Er rijden luxe auto's rond en oude, roestige Lada's. Je ziet er mensen in traditionele kleding en de laatste mode. Bedelaars en jonge ondernemers. Geiten langs de weg en lantaarnpalen met solar, grote hotels en eenvoudige, lokale eettentjes. Het is een stad vol dynamiek en drukte, stoffig, wegen vol gaten en kleine achteraf steegjes. Parkeren is overal een drama, maar het vliegveld Bole Airport in Addis Abeba is een van de grootste in Afrika! 
De hoofdstad is een bijzondere mix, waar de tijd soort stil lijkt te staan in een tijd die vooruitgaat. 

Uitzicht op een moderne kantoorwijk

Aan de rand van de stad worden wijken vol flatgebouwen neergezet.

Een zijweg onderweg naar Addis, net buiten Bishoftu

Opgestapelde teff (graansoort voor enjera) in de velden langs de weg

Vrachtwagens volgeladen!

Kunstwerk in een park van Addis Abeba

Addis Abeba vanuit het vliegtuig

Een rustige, ruime straat in de stad

Orthodoxe kerk op Mount Entoto





Reacties

Populaire posts van deze blog

Dire Dawa

Straat in Dire Dawa  Afgelopen week ​ had Anne vakantie van school en  zijn we met ons 3en naar het oosten van Ethiopië gegaan. In het code oranje gebied (alleen noodzakelijke reizen) liggen daar twee gele gebieden (relatief veilig): de steden Dire Dawa en Harar.  Met een domestic flight zijn we naar Dire Dawa gevlogen en eind van de middag de bergen in gereden naar Harar, waar we vier nachten in een tradi ​ti oneel guesthouse hebben geslapen, midden in de eeuwenoude stad. Daarover zal de volgende blog gaan, nu eerst over Dire Dawa, op de grens van de regio Oromia en Somali.  De naam van de stad is in het Somali Diridhaba, wat "where the Somali ancestor Dir hit his spear into the ground" betekent. In het Amhaars en Harari (lokale taal) geschreven als ድሬዳዋ: "Plain of Medicine" en het Oromo: Dirree Dhawaa, met als vertaling  'Place of Remedy'.  Er wonen al duizenden jaren mensen in deze omgeving, dat blijkt uit prehistorische rotstekeningen en de vondst van ge...

New Home - New Year

Anne met haar vlieger door onze straat in Bishoftu Sinds oktober werken en wonen we niet meer bij ESPBC en zijn we naar een leegstaand huis in de buurt gegaan, op de compound van Alfa Farm. Deze melkveeboerderij ligt aan Lake Chelekleka en heeft een Nlse manager, die met de Ethiopische Rakeb getrouwd is, met wie Hanneke de blindenschool lessen doet. Super fijn dat we daar konden wonen tot de Kerst. Heel dankbaar voor! Het huis staat naast de stallen met een grote tuin, waar Anne lekker kon spelen, een prachtig uitzicht en iedere dag op weg naar school liepen we tussen de koeien door. Soms werd er een kalfje geboren, zo bijzonder om mee te maken!  In november zijn we een aantal weken in Nl geweest ​, heerlijk om iedereen even te zien!  Weer terug in Ethiopië, moesten we al snel weer alles inpakken en zijn we naar een huurhuis in Bishoftu gegaan. Het was even wennen om niet meer op een compound te wonen met guards en veel ruimte om ons heen, maar het is een gezellig huis. We kon...

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak v...