Doorgaan naar hoofdcontent

Harar

de Suqutat Gate

Harar is een eeuwenoude stad op de Chercher of Ahmar Mountains, in het oosten van Ethiopië, op bijna 1900 meter hoogte, omringd door ravijnen, woestijn en savanne. Het lag op een belangrijke handelsroute tussen de oceaan en de rest van Ethiopië, op een centraal punt voor de Hoorn van Afrika, Arabië en Azië. 

In het oude ommuurde deel (Harar Jugol) wonen vooral Harari, die hun eigen Semitische taal hebben en eeuwenlang een eigen munteenheid. In 1557 werd onder Emir Nur de stadsmuur gebouwd ter bescherming tegen de Oromo stam. Buiten de stadsmuren wonen vooral mensen van de Oromo, Amhara, Somali en Afar stam. 
Harar Jugol staat op de World Heritage Site van Unesco vanwege de hoge culturele waarde van de unieke bouwstijl en de sociale harmonie.
Het verkopen en kauwen van chat (verse bladeren met een oppeppend effect) is ook een onderdeel van de cultuur in Ethiopie. Volgens sommigen net zo onschuldig als het drinken van koffie, maar er zit zeker ook wel een verslavend effect in. Het is een zeer belangrijk export product van deze regio. Er staan velden vol en er wordt in het seizoen dagelijks geoogst.

de Badro Gate
De stad wordt gezien als de vierde heilige stad van de (soennitische) Islam (na Mekka, Medina en Jeruzalem) met 82 moskeeën, waarvan drie uit de 10e eeuw, en 102 shrines. 
De stadsmuur heeft vijf historische poorten (Assum, Argobba, Suqutat, Badro en Asmadin): een verwijzing naar de vijf belangrijke zuilen van de Islam. Later is een zesde poort erbij gebouwd: de Harar Gate. 
De huizen in Harar Jugol zijn een mix van traditionele Harari huizen, met Indische en islamitische invloeden. Het is heel bijzonder om hier rond te lopen, door de nauwe steegjes met fruitverkopers, marktjes vol specerijen, kleine winkels, straatverkopers, etc.

de Harar Gate
Harar was de hoofdstad van het Harari koninkrijk vanaf 1520 (Sultan Abu Bakr Muhammad) tot 1568. Het werd een onafhankelijk​e Emiraat in de 17e eeuw en onderdeel van Ethiopië in 1887, toen Menelik II de Emir versloeg. De Great Mosque werd in de periode vervangen door een Ethiopisch Orthodoxe kerk en de zesde poort gemaakt in de muur.
Het bijzondere aan Harar is dat er een duidelijk islamitische achtergrond is, maar het in vrede samengaat met de christenen die er ook wonen. De stad heeft in 2006 de United Nations City of Peace Award gekregen voor het Afrikaanse continent, omdat er zoveel culturen en gelovigen vreedzaam samenwonen.

Er zijn allerlei oude Afrikaanse en islamitische tradities in Harar. Zo hebben de Harari huizen een vaste indeling: de woonkamer heeft verschillende hoogtes met vloerkleden om op te zitten, iedere laag is voor een hoger​e rang in het gezin. 
Aan de muur hangen handgeweven manden en zelfgemaakte potten, waarbij alles een symbolische waarde heeft. Een opgerold tapijt boven de deur geeft bijvoorbeeld aan dat er een huwbare dochter in het huis is. 

Een oude traditie in Harar is om de hyena's uit de omgeving te voeren, om te voorkomen dat ze mensen en vee aanvielen. Tijdens de bouw van de muur zijn er speciale lage openingen gemaakt zodat deze wilde dieren gevoerd konden worden. Sindsdien zou er niets meer gebeurd zijn. Ook is er het traditionele geloof dat hyena's de jinns (slechte geesten) in bedwang zouden houden. De Hyena man komt uit een familie die dit al generaties doet en zingt, fluit en roept iedere avond om de beesten te verzamelen. 

Er zijn wel wat veranderingen geweest in de afgelopen eeuw, maar het is grotendeels nog de oude stad van vroeger. Dat maakt Harar echt uniek.
We hebben vier nachten in een kamer op de kleine compound van een traditioneel Harari huis gelogeerd, bij drie oude weduwen, die hun eenvoudige leven leiden van koken, wassen etc. en veel bidden. We waren hierdoor middenin de oude stad en hebben urenlang rondgewandeld, musea bezocht vol stoffige boeken, oude foto's en traditionele sieraden van zilver. Ook bij een oude apotheker langs geweest, jurkjes laten maken voor Anne, een boekbinder aan het werk gezien die nog met oud gereedschap werkt, langs de Harar koffiebranderij en zoveel meer. 

Ook heerlijk Harari gegeten: vers kamelenvlees van de lokale slager, direct gebakken op vuur, een gestoofde geitenpoot, fatira (verse eieren met deeg en groenten van een hete wok), ontbijt met fûl (bonen met kruiden) en dikke zoete koeken. Behalve de hyena's ook roofvogels gevoerd met stukjes vlees en er waren veel katten op straat die graag door Anne geaaid werden. 

Het is een heel apart deel van Afrika, met vrouwen in prachtige gekleurde gewaden, rondrennende kinderen met hoofddoeken, ezels op straat en overal de geur van kruiden. Een bijzondere plek om de oude geschiedenis en cultuur van Ethiopië te kunnen ervaren! 



De hyena poorten zijn de helft hoger gemaakt en worden nu als extra in- en uitgangen gebruikt.


Anne achter de naaimachine!

Harar buiten de stadsmuren

Wandelen door Harar Jugol

Oud Islamistisch boek 

Kledingmakers op straat

Lokaal restaurant met heerlijk Harari food

Oude Peugot 404's rijden rond als taxi

Spelen op straat met de kinderen uit de buurt

De oude hyena gates worden goed gebruikt!

Arthur Rimbaud Museum (Franse dichter die van 1884-1891 in Harar woonde)

Straatbeeld Harar

Een kleine moskee in Harar Jugol

Een van de vele prachtige houten deuren


Anne draagt de boodschappen terug naar de guesthouse

Markt met specerijen en wierook


Geen plastic uithangborden op de winkels, maar muurschilderingen!

Shrine onder een enorme boom in de stad

Prachtig houten balkon

Anne mag de Hyena man helpen om stukken vlees te voeren


Reacties

Populaire posts van deze blog

Dire Dawa

Straat in Dire Dawa  Afgelopen week ​ had Anne vakantie van school en  zijn we met ons 3en naar het oosten van Ethiopië gegaan. In het code oranje gebied (alleen noodzakelijke reizen) liggen daar twee gele gebieden (relatief veilig): de steden Dire Dawa en Harar.  Met een domestic flight zijn we naar Dire Dawa gevlogen en eind van de middag de bergen in gereden naar Harar, waar we vier nachten in een tradi ​ti oneel guesthouse hebben geslapen, midden in de eeuwenoude stad. Daarover zal de volgende blog gaan, nu eerst over Dire Dawa, op de grens van de regio Oromia en Somali.  De naam van de stad is in het Somali Diridhaba, wat "where the Somali ancestor Dir hit his spear into the ground" betekent. In het Amhaars en Harari (lokale taal) geschreven als ድሬዳዋ: "Plain of Medicine" en het Oromo: Dirree Dhawaa, met als vertaling  'Place of Remedy'.  Er wonen al duizenden jaren mensen in deze omgeving, dat blijkt uit prehistorische rotstekeningen en de vondst van ge...

New Home - New Year

Anne met haar vlieger door onze straat in Bishoftu Sinds oktober werken en wonen we niet meer bij ESPBC en zijn we naar een leegstaand huis in de buurt gegaan, op de compound van Alfa Farm. Deze melkveeboerderij ligt aan Lake Chelekleka en heeft een Nlse manager, die met de Ethiopische Rakeb getrouwd is, met wie Hanneke de blindenschool lessen doet. Super fijn dat we daar konden wonen tot de Kerst. Heel dankbaar voor! Het huis staat naast de stallen met een grote tuin, waar Anne lekker kon spelen, een prachtig uitzicht en iedere dag op weg naar school liepen we tussen de koeien door. Soms werd er een kalfje geboren, zo bijzonder om mee te maken!  In november zijn we een aantal weken in Nl geweest ​, heerlijk om iedereen even te zien!  Weer terug in Ethiopië, moesten we al snel weer alles inpakken en zijn we naar een huurhuis in Bishoftu gegaan. Het was even wennen om niet meer op een compound te wonen met guards en veel ruimte om ons heen, maar het is een gezellig huis. We kon...

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak v...