Doorgaan naar hoofdcontent

De ESCo en duurzame energie

Enige tijd geleden hebben we op de weblog geschreven over het Energieproject waar we namens Stichting Kyoga aan werken.
Een onderdeel van dit project is om de medewerkers van Kumi Hospital toegang te geven tot elektriciteit in hun huizen. Ieder gezin krijgt een prepaidmeter waarop Energy Time (vooraf betaalde stroom) gezet kan worden. Hierdoor hebben ze zicht op het eigen energieverbruik, wat zal leiden tot duurzamer gebruik. Wanneer de energietijd bijna op is, geeft de prepaidmeter een signaal en kan er betaald worden voor een nieuwe hoeveelheid stroom. Is er op dat moment geen geld, dan zal het gezin zonder elektriciteit leven totdat de meter weer opgeladen wordt.

Op dit moment is er geen stroom in de huizen en worden kaarsen of kleine zelf gemaakte paraffinelampjes (zie foto) gebruikt. De prijs van paraffine stijgt steeds meer en daarnaast is zeker het brandgevaar een nadelig gevolg van deze manier van huisverlichting. Er worden regelmatig patiënten vanuit omliggende dorpen, met name kinderen, in het ziekenhuis opgenomen met (ernstige) brandwonden. Om deze reden en om duurzame energie bereikbaar te maken, zijn we begonnen met de verkoop van lampen op zonne-energie. Nadat we onderzoek hadden gedaan in Kampala en diverse gesprekken hebben gevoerd, zijn we een overeenkomst aangegaan met BareFoot: een bedrijf dat zich specialiseert in de ontwikkeling en verkoop van zonne-energie verlichting in ontwikkelingslanden.
Inmiddels hebben we dus de mensen om ons heen kennis kunnen laten maken met deze vorm van energie. Er zijn verschillende soorten lampen: van kleine zonnepanelen van 10x10 cm tot grote systemen waarbij er voldoende energie wordt opgewekt voor vijf lampen. Aan de meeste kleine systemen kan ook een mobiele telefoon opgeladen worden en op de grotere panelen een kleine radio worden aangesloten.
De mensen zijn enthousiast, maar doordat we in een arm gebied leven, zijn de kosten helaas vaak nog te hoog en moet er eerst gespaard worden. Om een indicatie te geven: de kleinste lamp met zonnepaneel kost 25.000 Ugandese shilling, wat ongeveer 7 euro is. De positieve reacties van degenen die al een lamp(je) hebben kunnen kopen, zorgen voor nog meer interesse in deze ‘schone’ energie!






In mei is het bouwen gestart als eerste stap naar het opzetten van de Energy Service Company. In het gebouw komt een computersysteem te staan waar de medewerkers van Kumi Hospital de oplaadcodes voor hun prepaidmeters kunnen kopen. De verkoop van de lampen op zonne-energie zal hier verder gaan en er zal ruimte zijn voor het geven van trainingen gericht op efficiënt gebruik van energie. Het zal tegelijkertijd ook de woonplek van de ESCo-manager worden. Het gebouw heeft dan ook een apart woongedeelte, een keuken en een stuk grond eromheen.

Er is de afgelopen maanden door het bouwbedrijf Prio gewerkt met lokaal bouwgereedschap, zoals houten steigers en bakken om spullen in te vervoeren. Het gaat er allemaal wat anders aan toe dan in Nederland. De werknemers dragen oranje overalls en helmen, maar lopen op slippers… En aangezien er geen kantine is, wordt er door de mannen zelf gekookt op houtvuur zodat ze met elkaar kunnen lunchen: dikke maïspap met bruine bonen. Een stevige maaltijd om hard te kunnen werken zodat dit deel van het energieproject ook goed verloopt!

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Dire Dawa

Straat in Dire Dawa  Afgelopen week ​ had Anne vakantie van school en  zijn we met ons 3en naar het oosten van Ethiopië gegaan. In het code oranje gebied (alleen noodzakelijke reizen) liggen daar twee gele gebieden (relatief veilig): de steden Dire Dawa en Harar.  Met een domestic flight zijn we naar Dire Dawa gevlogen en eind van de middag de bergen in gereden naar Harar, waar we vier nachten in een tradi ​ti oneel guesthouse hebben geslapen, midden in de eeuwenoude stad. Daarover zal de volgende blog gaan, nu eerst over Dire Dawa, op de grens van de regio Oromia en Somali.  De naam van de stad is in het Somali Diridhaba, wat "where the Somali ancestor Dir hit his spear into the ground" betekent. In het Amhaars en Harari (lokale taal) geschreven als ድሬዳዋ: "Plain of Medicine" en het Oromo: Dirree Dhawaa, met als vertaling  'Place of Remedy'.  Er wonen al duizenden jaren mensen in deze omgeving, dat blijkt uit prehistorische rotstekeningen en de vondst van ge...

New Home - New Year

Anne met haar vlieger door onze straat in Bishoftu Sinds oktober werken en wonen we niet meer bij ESPBC en zijn we naar een leegstaand huis in de buurt gegaan, op de compound van Alfa Farm. Deze melkveeboerderij ligt aan Lake Chelekleka en heeft een Nlse manager, die met de Ethiopische Rakeb getrouwd is, met wie Hanneke de blindenschool lessen doet. Super fijn dat we daar konden wonen tot de Kerst. Heel dankbaar voor! Het huis staat naast de stallen met een grote tuin, waar Anne lekker kon spelen, een prachtig uitzicht en iedere dag op weg naar school liepen we tussen de koeien door. Soms werd er een kalfje geboren, zo bijzonder om mee te maken!  In november zijn we een aantal weken in Nl geweest ​, heerlijk om iedereen even te zien!  Weer terug in Ethiopië, moesten we al snel weer alles inpakken en zijn we naar een huurhuis in Bishoftu gegaan. Het was even wennen om niet meer op een compound te wonen met guards en veel ruimte om ons heen, maar het is een gezellig huis. We kon...

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak v...