Doorgaan naar hoofdcontent

Energie(k) Team uit Nederland

Op 30 april zijn we naar de hoofdstad gereisd voor allerlei regelzaken rondom de projecten en om in de avond naar het Koninginnedagfeest te gaan. Dit feest werd georganiseerd via de ´Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden´ en een aantal Nederlandse bedrijven/ organisaties die in Uganda gevestigd zijn. Het was gezellig om allerlei andere expats en vrijwilligers te ontmoeten en erg lekker om na ruim een jaar weer eens bitterballen met mosterd te proeven!
Op de terugweg naar Kumi is Leon Weijs van de Farm Foundation met ons mee gegaan. Hij was drie dagen in Uganda voor besprekingen over de Kumi Hospital Farm. Samen met Ouke is er ook een bezoek gebracht aan de Agrarische Universiteit Arapai in Soroti.
We willen met elkaar de Farm verder opbouwen zodat het weer van grote betekenis zal zijn voor het ziekenhuis. Een groot project waar Kumi Hospital hard mee aan de slag gaat, met steun vanuit Nederland op financieel en adviesgebied.

Op Koninginnedag kwam ook een team van Van Dorp installaties in Uganda aan. Na een safari van enkele dagen, zijn de vier elektriciens naar Kumi gereisd. Eén van hen was vorig jaar ook naar Uganda gekomen om ons te helpen in het ziekenhuis. In juli 2011 heeft Dennis het elektrische systeem van de ziekenhuisgebouwen in kaart gebracht en enkele reparaties uitgevoerd.

Van Dorp heeft ook dit jaar besloten om Kumi Hospital te ondersteunen, namelijk door een aantal medewerkers voor twaalf dagen naar Uganda te sturen. Daarnaast zijn er twee containers vol spullen vanuit Nederland verzonden, zowel voor Kumi Hospital als voor een ander project van Van Dorp in Uganda. Helaas waren deze spullen nog niet vrijgegeven door de douane waardoor Ouke en Dennis dagenlang op het kantoor in Mbale moesten doorbrengen om al het papierwerk in orde te krijgen.
Na het betalen van de invoerbelasting, kon de lange rit naar Abim gemaakt worden: een prachtig gebied in het noordoosten van Uganda. Met een terreinwagen vol spullen kwamen ze in de avond in Kumi aan. Nu kon het werk echt beginnen!
In de tussentijd hadden de andere mannen (Henk, Jeroen en Robin) niet stil gezeten. Ze hebben allerlei klussen opgepakt in het ziekenhuis, zoals het repareren van de airconditioner op de operatiekamer (zeer belangrijk voor het uitvoeren van operaties in tropische temperaturen), een reparatie aan de generator en de Kumi Hospital terreinwagen.

Ook heeft het team de waterpomp bij Lake Besina bekeken, waar zij op hun beurt weer heel wat bekijks hadden van kinderen uit de omgeving!
Nadat alle gesponsorde elektrische spullen en gereedschap in het ziekenhuis waren, heeft het Van Dorp team hard gewerkt om hun doel te behalen: het vervangen van de oude energie verdeelkast en het monteren van verlichting in het ziekenhuis. Er stond in het generatorhuis namelijk een zeer verouderde houten kast waarmee de stroom over alle afdelingen verdeeld werd. Naar aanleiding van het vorige bezoek van Dennis, is er een nieuw efficiënt systeem gemaakt.

Het team heeft de twee elektriciens van Kumi Hospital zoveel mogelijk proberen te leren door samen te werken, uitleg geven en voordoen. Deze training is voor Kumi Hospital heel ondersteunend geweest. Er is een groot verschil in opleiding tussen Nederland en Uganda, waardoor er vaak gebrek aan kennis is om het werk op de juiste manier te doen. Daarnaast hebben de elektriciens nauwelijks toegang tot kwalitatief goede materialen en reserveonderdelen, waardoor er meestal noodoplossingen moeten worden verricht, die echter op de lange termijn nadelig kunnen uitpakken. Hierdoor is goed onderhoud moeilijk, terwijl dat juist zorgt voor een efficiënte werking van het elektrische systeem en daarmee het ziekenhuis.
Deze sponsoring heeft dus op meerdere manieren geholpen doordat er vanuit Nederland niet alleen spullen, maar ook kennis is gegeven. Van Dorp installaties heeft ontzettend goed werk gedaan en Kumi Hospital is heel dankbaar voor de komst van het team, hun inzet, enthousiasme en ENERGIE! Ook namens het energieproject bedankt voor jullie hulp!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Dire Dawa

Straat in Dire Dawa  Afgelopen week ​ had Anne vakantie van school en  zijn we met ons 3en naar het oosten van Ethiopië gegaan. In het code oranje gebied (alleen noodzakelijke reizen) liggen daar twee gele gebieden (relatief veilig): de steden Dire Dawa en Harar.  Met een domestic flight zijn we naar Dire Dawa gevlogen en eind van de middag de bergen in gereden naar Harar, waar we vier nachten in een tradi ​ti oneel guesthouse hebben geslapen, midden in de eeuwenoude stad. Daarover zal de volgende blog gaan, nu eerst over Dire Dawa, op de grens van de regio Oromia en Somali.  De naam van de stad is in het Somali Diridhaba, wat "where the Somali ancestor Dir hit his spear into the ground" betekent. In het Amhaars en Harari (lokale taal) geschreven als ድሬዳዋ: "Plain of Medicine" en het Oromo: Dirree Dhawaa, met als vertaling  'Place of Remedy'.  Er wonen al duizenden jaren mensen in deze omgeving, dat blijkt uit prehistorische rotstekeningen en de vondst van ge...

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak v...

ROTOM Ethiopia

Dit verhaal begint bij de Ugandese Kenneth Mugayehwenkyi. Samen met  zijn vrouw sponsorde hij  twee meisjes, waarvan bei de ouders overleden wa ren als gevolg van  HIV/Aids en die bij hun oma Elizabeth woonden. Doordat er vanuit de overheid geen enkele ondersteuning is voor ouderen, zijn ze afhankelijk van de generatie onder hen. Maar als hun kinderen wegvallen, betekent dit dat zowel de oudere als de jongere generatie daaromheen zich zonder hulp moet zien te redden. Vaak leidt dit tot een  leven in eenzaamheid en armoede ,  zonder goede mogelijkheden voor onderwijs voor de kleinkinderen. De Ugandese Kenneth besloot zijn netwerk in te zetten, waaronder van zijn eerdere werk in Amerika, om deze grootmoeder te helpen en zich ook te richten op andere ouderen in dezelfde situatie. Zo ontstond in oktober 2003 ROTOM: Reach One Touch One Mission . Niet alleen vanuit de US kwam er support, later  ook uit Canada en na  een aantal jaren ook vanuit Engeland ...