Doorgaan naar hoofdcontent

Solar door Scouting

Voor ons vertrek naar Uganda, inmiddels ruim een jaar geleden, waren we actief als (bege)leiding binnen Scoutinggroep Christiaan de Wet in Ouderkerk. Na vele jaren hebben we afscheid genomen om aan het werk te gaan in Kumi Hospital.
In het energieproject van Stichting Kyoga proberen we het ziekenhuis en de mensen om ons heen, mogelijkheden voor zonne-energie te geven. Solar lampen zijn in Uganda een goede bron van energie vanwege de vele zonuren. Via het zonnepaneel kan de accu overdag opladen, waardoor de lampen in de avond veel licht geven. Gratis energie dus, waarmee de overwegend arme bevolking heel erg geholpen is. In Uganda leeft namelijk ruim 35% van de bevolking onder de armoedegrens, wat betekent dat gezinnen moeten rondkomen van minder dan een dollar per dag.

Om het energieproject te ondersteunen heeft Scouting Christiaan de Wet een 24uurs sponsoractie gedaan. Door een hele nacht en dag te fietsen op een systeem met zelf gemaakte hometrainers en een dynamo, is er 24 uur lang een lamp brandend gehouden: energiebesparend en brandveilig! Het was voor ons bijzonder te ervaren dat er steun vanuit onze vertrouwde omgeving is voor ons werk hier in Uganda.

Het doel van de opbrengst was de Lepra afdeling van Kumi Hospital van solar verlichting te voorzien.
Lepra is goed te behandelen met de huidige medische kennis, mits de aandoening tijdig ontdekt wordt. Als de ziekte te laat wordt onderkend, kunnen zenuwen aangetast worden en ontstaan verminkingen als gevolg van de gevoelloosheid. De patiënten leven met de gevolgen van hun ziekte en terugkeren naar hun dorp of familie is vaak niet mogelijk, omdat ze niet (meer) welkom zijn in de samenleving. Kumi Hospital probeert hen zo goed mogelijk op te vangen, maar helaas heeft de Lepra afdeling heel vaak geen stroom in de avonden. Het is iedere dag vanaf 7 uur al donker in Uganda en ze gebruiken dan olielampen en kaarsen om de huisjes te verlichten. Doordat velen als gevolg van Lepra geen vingers meer hebben, is dat best een risico (zeker omdat ze verbrandingen ook nog eens niet voelen).

Het is een enigszins vergeten groep in Uganda en dus een heel mooi project ter ondersteuning: solar lampen voor de Lepra patiënten betekent energiebesparing en veiligheid!
Tegelijkertijd is deze afdeling een grote kostenpost voor Kumi Hospital, waardoor besparing van energiekosten helpt om medicijnen en voedsel voor hen te kunnen kopen.


De opbrengst van de Scouting sponsoractie was zo overweldigend dat we niet alleen de Lepra patiënten kunnen helpen, maar ook de Kumi Hospital medewerkers die in huisjes wonen welke niet aangesloten zijn op het energienetwerk. In deze huizen is geen prepaidmeter geplaatst vanwege de afwezigheid van elektriciteitspalen of omdat het huis uit stalen platen bestaat (gevaarlijk met stroom). Dankzij de sponsoractie hebben we duurzame energie in kunnen zetten om de levenskwaliteit van deze mensen te verhogen. Het gebruik van kaarsen en olielampen is duur, gevaarlijk en ongezond vanwege de walm in huis. Een solar systeem is voor hen echt een uitkomst!

Verder hebben we de docenten van de Adesso Primary School kunnen helpen. Zij leven in kleine huizen naast de school, aan de rand van het ziekenhuisterrein zonder toegang tot stroom. Het belang van lesgeven aan kinderen op de basisschool is groot (slechts 70% van de bevolking in Uganda kan lezen en schrijven) en we wilden hen graag, namens de Scouting, een steun in de rug geven. Ieder gezin heeft een klein systeem met twee lampen op zonne-energie gekregen, zodat ook zij niet meer in het donker met kaarslicht hun lessen hoeven voor te bereiden. Tijdens het uitdelen van de solar lampen afgelopen zaterdag maakten de leraren er een klein feestje van en gingen er vol trots mee op de foto. We kregen als dank een haan en een kip, die al kakelend met ons mee naar huis gingen!

Namens Kumi Hospital en de Adesso Primary School willen we het bestuur, de leiding, jeugdleden en vrijwilligers van Christiaan de Wet en natuurlijk alle deelnemers aan de sponsoractie, bedanken voor de inzet, tijd en energie die gegeven is om de mensen hier te helpen met solar energie. Met de geweldige opbrengst is het ziekenhuis en de basisschool heel goed geholpen met veiligheid en duurzaamheid. Een verandering die zonder jullie niet mogelijk was geweest!

Reacties

  1. Erg mooie actie geweest.. Leuke reacties vanuit Ouderkerk gehad! En wat leuk om te zien dat de mensen het daar waarderen :)

    Heel veel succes verder daar!!

    Groetjes,
    Jeroen Heuvelman

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Dire Dawa

Straat in Dire Dawa  Afgelopen week ​ had Anne vakantie van school en  zijn we met ons 3en naar het oosten van Ethiopië gegaan. In het code oranje gebied (alleen noodzakelijke reizen) liggen daar twee gele gebieden (relatief veilig): de steden Dire Dawa en Harar.  Met een domestic flight zijn we naar Dire Dawa gevlogen en eind van de middag de bergen in gereden naar Harar, waar we vier nachten in een tradi ​ti oneel guesthouse hebben geslapen, midden in de eeuwenoude stad. Daarover zal de volgende blog gaan, nu eerst over Dire Dawa, op de grens van de regio Oromia en Somali.  De naam van de stad is in het Somali Diridhaba, wat "where the Somali ancestor Dir hit his spear into the ground" betekent. In het Amhaars en Harari (lokale taal) geschreven als ድሬዳዋ: "Plain of Medicine" en het Oromo: Dirree Dhawaa, met als vertaling  'Place of Remedy'.  Er wonen al duizenden jaren mensen in deze omgeving, dat blijkt uit prehistorische rotstekeningen en de vondst van ge...

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak v...

ROTOM Ethiopia

Dit verhaal begint bij de Ugandese Kenneth Mugayehwenkyi. Samen met  zijn vrouw sponsorde hij  twee meisjes, waarvan bei de ouders overleden wa ren als gevolg van  HIV/Aids en die bij hun oma Elizabeth woonden. Doordat er vanuit de overheid geen enkele ondersteuning is voor ouderen, zijn ze afhankelijk van de generatie onder hen. Maar als hun kinderen wegvallen, betekent dit dat zowel de oudere als de jongere generatie daaromheen zich zonder hulp moet zien te redden. Vaak leidt dit tot een  leven in eenzaamheid en armoede ,  zonder goede mogelijkheden voor onderwijs voor de kleinkinderen. De Ugandese Kenneth besloot zijn netwerk in te zetten, waaronder van zijn eerdere werk in Amerika, om deze grootmoeder te helpen en zich ook te richten op andere ouderen in dezelfde situatie. Zo ontstond in oktober 2003 ROTOM: Reach One Touch One Mission . Niet alleen vanuit de US kwam er support, later  ook uit Canada en na  een aantal jaren ook vanuit Engeland ...