Doorgaan naar hoofdcontent

Baraka Farm in Kenia

Dit jaar hebben we Pinksteren in Kenia doorgebracht om namens de Farm Foundation een bezoek te brengen aan de Baraka Farm: een boerderij die bijna 20 jaar geleden is opgezet met hulp vanuit Nederland ter ondersteuning van een Kinderhuis.

Kumi ligt op ongeveer drie uur reizen van de grens met Kenia. In de vroege ochtend waren we met de terreinwagen van Kumi Hospital van huis vertrokken om na een stoffige en hobbelige rit bij de grensplaats Malaba aan te komen. Hier zijn we lopend door de douane gegaan en hebben in Kenia het laatste stuk met lokaal vervoer verder gereisd naar Eldoret.

De manager Jos Creemers werkt sinds het begin op de Baraka Farm en heeft het letterlijk vanaf de grond opgebouwd tot een goedlopend bedrijf. De Farm bestaat uit 200 ha grond met een grote kudde koeien, een kaasmakerij, bijenkorven en een irrigatieproject voor het telen van groente.
We hebben veel gezien en besproken wat voor de Kumi Hospital Farm kan helpen om weer uit te groeien tot een efficiënte boerderij die het ziekenhuis kan ondersteunen.

De reden van het opzetten van de Baraka Farm was om inkomsten te genereren voor de Lewa Children’s Home. In dit kinderhuis worden jongens en meisjes opgevangen die door hun ouders zijn verlaten, waarvan de ouders overleden zijn of kinderen die vanwege geweld uit gezinnen zijn gehaald. De initiatiefnemer is een gepassioneerde vrouw uit Kenia, die al sinds eind jaren 60 kinderen in nood opvangt. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een plek waar kinderen vanaf een aantal maanden oud terecht kunnen voor onderdak, zorg en onderwijs.

Op het terrein van de Farm staat het grote huis met vele kinderkamers, een keuken en speelruimtes. Even verderop is enkele jaren geleden een basisschool gebouwd waar de kinderen naar school gaan, samen met anderen uit de omgeving.

Om niet alleen afhankelijk te zijn van sponsors, is de opbrengst vanuit de Baraka Farm van groot belang.
Daarnaast voorziet de boerderij, het Kinderhuis en de school in werkgelegenheid voor de lokale bevolking.
Op dit moment is de Baraka Farm bezig met het uitbreiden van de kaasproductie waardoor er ook melk van omliggende boerderijen verwerkt kan worden.
Het is een professioneel bedrijf die goed omgaat met de uitdagingen die Afrika biedt. De mogelijkheden voor training kunnen dan ook interessant zijn voor de Kumi Farm in de toekomst.

Tijdens ons verblijf op de Baraka Farm sliepen we in een gastenkamer van het Kinderhuis, aten verse producten van het land en liepen met de kinderen mee naar de kerk. Een bijzondere ervaring om zo het dagelijks leven van het Kinderhuis mee te maken!
Het was een kort, maar leerzaam en waardevol bezoek aan Kenia. De vrolijke gezichten van de Lewa Children's Home en de positieve sfeer op de Baraka Farm geven een gevoel van verbondenheid op deze mooie plek!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Dire Dawa

Straat in Dire Dawa  Afgelopen week ​ had Anne vakantie van school en  zijn we met ons 3en naar het oosten van Ethiopië gegaan. In het code oranje gebied (alleen noodzakelijke reizen) liggen daar twee gele gebieden (relatief veilig): de steden Dire Dawa en Harar.  Met een domestic flight zijn we naar Dire Dawa gevlogen en eind van de middag de bergen in gereden naar Harar, waar we vier nachten in een tradi ​ti oneel guesthouse hebben geslapen, midden in de eeuwenoude stad. Daarover zal de volgende blog gaan, nu eerst over Dire Dawa, op de grens van de regio Oromia en Somali.  De naam van de stad is in het Somali Diridhaba, wat "where the Somali ancestor Dir hit his spear into the ground" betekent. In het Amhaars en Harari (lokale taal) geschreven als ድሬዳዋ: "Plain of Medicine" en het Oromo: Dirree Dhawaa, met als vertaling  'Place of Remedy'.  Er wonen al duizenden jaren mensen in deze omgeving, dat blijkt uit prehistorische rotstekeningen en de vondst van ge...

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak v...

Trouwen in Ethiopië

Ethiopië is een ontwikkelingsland met een bijzondere en mooie cultuur, maar helaas ook met kenmerkende problemen. Zo is d e wettelijke leeftijd om te trouwen ​ ​ 18 jaar voor zowel meisjes als jongens, maar ​deze wetten worden niet altijd gehandhaafd. ​ ​ ​   ​R eligieuze en sociale tradities, maar ook armoede en een gebrek aan onderwijskansen spelen een rol.  Wereldwijd is het aantal kindhuwelijken de afgelopen jaren gelukkig gedaald. Bijvoorbeeld doordat meer meisjes naar school gaan en kunnen lezen en schrijven, door betere wetgeving en campagnes rond de illegaliteit en de schade die het veroorzaakt. ​​ Volgens Unicef heeft Ethiopië een van werelds hoogste aantal kindbruiden: 40% van de meisjes ​trouwen voor hun 18e levensjaar​ ​ . ​Vooral o​ p het platteland is het nog gebruikelijk dat jonge meisjes uitgehuwelijkt worden aan oudere mannen. Volgens traditie bezoekt een groep oudsten (shimagile) namens de familie van de bruidegom, de familie van de bruid om een verl...