Doorgaan naar hoofdcontent

Terug in Nederland

Na bijna anderhalf jaar wonen en werken in Uganda, was onze tijd in Kumi voorbij. Ondanks het gemis van familie en vrienden, hebben we enorm genoten van het leven aan de andere kant van de wereld.
Het is een geweldige ervaring geweest om het energieproject voor Stichting Kyoga te mogen doen en later ook voor de Stichting Kumi Hospital, de Farm Foundation en COHAD te mogen werken. We zullen de ruimte, alle dagen zon, de mooie natuur, ons fijne huis en alle lieve collega´s missen. Begin april 2011 hadden we niet kunnen bedenken dat ons afscheid zo lastig zou worden en dat we zo´n goed contact zouden gaan opbouwen, waarvan sommigen ook echte vriendschappen zijn geworden.

We zijn dankbaar voor de goede tijd die we gehad hebben in Uganda en dat we de projecten met succes hebben kunnen uitvoeren.
In de laatste weken nog bezig geweest met het opzetten van een project voor Adesso (pap voor de basisschoolkinderen), maar daarover in een volgend bericht meer.

Zonder de steun vanuit het thuisfront hadden we dit echter niet gekund! Via deze weg willen we daarnaast ook het bestuur van Kyoga, Steffie van Stichting Kumi Hospital, de leden van de Farm Foundation en Nino Marolla uit Australië bedanken voor hun vertrouwen in ons. Uiteraard was het zonder de (financiële) hulp van alle sponsors niet gelukt, dus ook aan hen enorm veel dank. Het is voor ons heel bijzonder geweest om namens jullie allemaal een verschil te mogen maken voor de medewerkers en patiënten van Kumi Hospital.

Omdat we trots zijn op het ziekenhuis en iets moois wilden aanbieden bij ons afscheid, hebben we een schilder uit Kumi gevraagd bij de ingang een muurschildering (zie foto boven) te maken met het logo van Kumi Hospital. Ze zullen voor altijd een plek in ons hart hebben!

Het is niet altijd makkelijk geweest, maar de mooie momenten waren het absoluut waard! Onze namen zullen niet snel vergeten worden, aangezien de broodbezorger Ouke wordt genoemd en een collega van de COHAD bakkerij zelfs haar pasgeboren dochter Alelo Hanneke heeft genoemd: een lief klein gezond meisje! We hopen haar in de jaren die komen, op te zien groeien.  
De laatste week stond in het teken van afscheid nemen, vol laatste keren, tranen en lieve woorden. In de kerk werd speciaal voor ons gezongen en kregen we de Bijbeltekst mee “ik heb de goede strijd gestreden, ik heb mijn loop ten einde gebracht, ik heb het geloof behouden”.

De laatste avond had het ziekenhuis als verassing een afscheidsfeest voor ons georganiseerd met muziek, toespraken, zingen, lekker eten en dansen. Verder was er een taart, die we mochten aansnijden samen met de chirurg, de medisch en algemeen directeur en een EFOD projectteamlid die voor een paar weken in Kumi Hospital was. We kregen een kip als afscheid en een mooie houten herinneringsplaat.

In juli ook nog enkele projectzaken afgerond, zoals het inbouwen van prepaidmeters op het ziekenhuisterrein, een bedankplaat regelen voor de kinderafdeling en de aankoop van een grote briquette pers zodat de ESCo brandstof van restmateriaal kan gaan maken. De manager Emesu zal het Energy Program na ons vertrek verder uitvoeren en is samen met zijn gezin echt een onderdeel van Kumi Hospital.

Onze Australische vrienden waren samen met hun twee Ugandese voogdijkinderen een paar dagen voor ons vertrek in Kumi aangekomen, zodat we de bakkerij konden overdragen. Met het COHAD team hebben we hun komst gevierd, uiteraard met zelfgebakken taart!  Ook konden we nog even genieten van het weerzien voordat we weer in andere landen wonen…

Op vrijdagochtend hebben we al onze spullen ingepakt, het huis afgesloten en voor de allerlaatste keer alle lieve mensen in Kumi Hospital gedag gezegd. Met tranen in onze ogen reden we Kumi uit, op weg naar het vliegveld die ons weer veilig bij onze lieve familie en vrienden heeft gebracht.

Vanuit het project zullen we het komende jaar in ieder geval nog twee maal een aantal weken terug gaan naar Uganda, ter ondersteuning en follow up. Ook zullen we dan mogelijk een volgend project van Stichting Kyoga onderzoeken of opstarten. 
In het laatste regenseizoen hadden we in onze tuin een aantal kleine fruitbomen gepland, dus hopelijk kunnen we in de toekomst onze 'eigen' sinaasappels en avocado eten! Maar het zal vooral geweldig zijn om iedereen weer terug te zien!

Het voelt onwerkelijk om weer terug in Nederland te zijn, maar het was een ervaring om nooit meer te vergeten!





Reacties

  1. Wow!!! wat een oprechte en mooie tekst!!!

    Dit avontuur is jullie ook super gegund en hou deze ervaring vast!!!

    Liefs
    KASBOEK

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Home visits

Sinds het vertrek van de Nlse general manager (gezin) uit ​Ethiopie , heb ik (Hanneke) de taak van Nienke gekregen om de ondersteunende projecten van ESPBC te begeleiden, samen met onze social worker Bereket. Medewerkers die aangeven hulp nodig te hebben, kunnen bij hem terecht voor een gesprek. Ze ervaren problemen in hun persoonlijke leefomstandigheden, bijvoorbeeld hoge medische kosten voor de operatie van hun kind of een huis dat bijna ingestort is na een hevige storm. Vaak helpt erover praten en meedenken, maar soms is er meer nodig. Het gaat dan vrijwel altijd om werkers in de lagere lonen. Hoewel ESPBC probeert de lonen relatief hoog te houden, blijft het met de enorme inflatie en stijgende voedselprijzen soms lastig rondkomen. Vooral als er onverwacht hoge kosten zijn voor bijvoorbeeld scholing, medische uitgaven of onderhoud van hun huis. Vanuit het bedrijf willen we hierin helpen door individuele projecten te bieden, zoals een kleine tijdelijke lening zonder kosten, een finan

All Children Count

Spel tijdens de Holiday Program We hebben een Amerikaanse vrouw (Tesa) leren kennen die de stichting All Children Count (ACC) heeft opgezet, nadat ze een aantal jaren geleden als vrijwilliger naar Bishoftu was gekomen om Engelse les te geven. Daarna is ze zich blijven inzetten om kansarme leerlingen op de arme scholen te helpen. Het onderwijs in Ethiopië is gratis, maar het uniform en schoolspullen moeten wel zelf worden betaald, wat voor veel gezinnen bijna niet haalbaar is. Gemiddeld zitten er 70 kinderen in de klas, maar klassen met 90 of meer is geen uitzondering. Om die reden en gebrek aan klaslokalen, komt het regelmatig voor dat scholen de leerlingen over de ochtend en middag verdelen, waardoor kinderen slechts halve schooldagen hebben. Vaak is er een tekort aan lesmaterialen, heeft de school nauwelijks voorzieningen (bijvoorbeeld geen stroom) en zijn er weinig geschoolde leerkrachten, met een lage of geen beheersing van het Engels. De scholen starten met Grade 1, wat bij ons

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak van de moe