dinsdag 12 februari 2019

Trouwen in UgandaInmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek.
Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak van de moeder, maar van alle vrouwen in de familie.

Meedoen met de bedankceremonie van de vrouwen die niet gekozen zijn.
Een andere bijzondere ceremonie is dat er een aantal groepjes jonge meiden een dans opvoeren, waaruit de aanstaande man moet raden wie zijn toekomstige vrouw zal zijn. Tegenwoordig een vrolijk ritueel maar mogelijk vroeger een meer serieuze aangelegenheid. De dames die het niet zijn en dus nog moeten wachten tot hun feestdag, krijgen al dansend van de familieleden of vrienden van de vrouw een klein cadeau. Uiteindelijk kiest de man de juiste vrouw, waarna ze met haar nieuwe familie mee naar huis gaat.

Zelfs nu nog komt de man eigenlijk niet bij zijn schoonfamilie thuis, de vrouw in tegenstelling tot vroeger, ziet haar eigen familie nog wel. Het is hier dan ook hoogst ongebruikelijk dat er iemand van de schoonfamilie thuis op bezoek is. Overigens kan het jaren duren voordat de man de bruidsschat volledig heeft betaald aan zijn schoonfamilie. Meestal gaat het om een aantal koeien, geiten en een geldbedrag.

Als er ergens feest is, komen mensen uit de hele omgeving kijken!
 
De church wedding lijkt veel meer op een bruiloft zoals we die in Nederland kennen. Deze kan alleen na een traditional marriage en is voor de meesten onbereikbaar vanwege de hoge kosten of is pas op latere leeftijd haalbaar. Want als een Ugandees feest viert, dan moet het ook het liefst volledig en groots!
Op deze dag heeft de bruid naast de witte trouwjurk met sluier, minstens één changing dress: een prachtige tweede jurk om zich halverwege de dag in om te kleden. De ceremonie vindt plaats in de kerk, met ringen en een trouwbelofte om te ondertekenen. Vervolgens is er een feest waarvoor beide enorme families en vele vrienden worden uitgenodigd, maar waar ook vrijwel de hele omgeving op af komt. Ongelooflijk wat een enorme hoeveelheid eten er klaar gemaakt moet worden. Want: geen feest zonder eten in Uganda! De dagen voor de bruiloft lijkt het wel of alle mensen uit het dorp bezig zijn met de voorbereidingen: hout verzamelen voor het koken, tenten opzetten voor schaduw, de kerk schoonmaken etc.

Tijdens het feest mogen de gasten om de beurt per groep, bijvoorbeeld de familie of collega’s, dansend in een rij naar voren om hun cadeau te overhandigen: een geit of kleine koe, servies of een zak rijst bijvoorbeeld.

Het (sport)terrein achter de kerk was de feest locatie!
Ook is er een grote taart die aangesneden wordt door het bruidspaar. Daarnaast zijn er een aantal kleinere taarten die worden uitgedeeld om mee naar huis te nemen, zoals voor de beide ouders, de dominee, de getuigen etc.

Begin dit jaar was de bruiloft van vrienden van ons: Ekellot Paul en Arionget Angella. Zij werkt in onze bakery dus het was voor het team super leuk dat we de taarten mochten bakken. In totaal hebben we de week ervoor zestien taarten gebakken en versierd!

Om een church wedding bereikbaar te maken, wordt er soms een mass wedding georganiseerd door de kerk. Op zo’n dag zijn er soms vijftig stellen die tegelijkertijd trouwen. Vaak hebben ze dan een kleine gezamenlijke receptie na afloop of er wordt in de eigen familie iets georganiseerd. De dames hebben dan meestal een traditionele Afrikaanse jurk aan, wat ook prachtig is!


Daniella, Gabi, Awies, Gena, Olupot, Anne en Elijah!
Overigens is het aansnijden van de taart ook op andere feesten een belangrijk onderdeel van de dag. Zo ook op de verjaardag van onze Anne, die afgelopen maand 5 jaar geworden is! Samen met haar vriendjes hebben we happy birthday gezongen en na het uitblazen van de kaarsjes, mochten ze allemaal helpen met het aansnijden van de taart. En daarna lekker smikkelen!
Voor ons thuis geen feest zonder taart!
 
Enorme hoeveelheden uien en matoke (soort banaan) schillen voor de bruiloft.
 
Family in matching outfits, Gabi en Elijah als kleine heertjes!Geen opmerkingen:

Een reactie posten