Doorgaan naar hoofdcontent

Porridge Project

 
De reden voor ons vertrek uit Nederland was het uitvoeren van projecten ter ondersteuning van Kumi Hospital. Tijdens ons wonen en werken in het oosten van Uganda, kwamen vele anderen echter ook op ons pad. Waaronder een lerares en haar gezin van de Adesso Primary School. We hebben een aantal keer kunnen helpen door sponsoring van pennen aan de oudste leerlingen en begin dit jaar een solar lamp voor de leraren.
Hierdoor kwamen we steeds meer in contact met de school, die grote moeite heeft om de ruim 750 leerlingen goed onderwijs te bieden. Leraren hebben, zeker in de jongste groepen, soms meer dan 100 kinderen in de klas en proberen les te geven met nauwelijks voldoende materiaal. En dat terwijl onderwijs voor de ontwikkeling van ieder kind zo belangrijk is!

Adesso krijgt slechts een kleine bijdrage vanuit de Ugandese overheid en de ouders zijn te arm om voldoende schoolgeld te betalen. Het betere onderwijs op de Private Schools (kleinere klassen, meer financiële middelen), waarbij het schoolgeld gemiddeld tweehonderd euro per jaar is, kunnen velen niet betalen.
De school staat voor vele uitdagingen en tijdens één van onze gesprekken bleek dat kinderen vaak met een lege maag in de klas zitten. Concentreren op de lesstof is dan vrijwel onmogelijk. Kinderen uit de arme gezinnen lopen hierdoor nog meer risico op een achterstand en hebben minder goede toekomstperspectieven. Naast inadequaat onderwijs, is ook slechte voeding een groot probleem in Uganda, wat voor kinderen in de groei heel nadelig is.

De leerlingen van Adesso komen lopend naar school, soms meer dan een uur, en kunnen vaak in de middagpauze niet naar huis. Veel gezinnen hebben bovendien geen geld voor ontbijt, waardoor de kinderen dus een hele dag niets eten, behalve soms wat fruit dat ze onderweg of in de pauze proberen te zoeken. Leraren zien de kinderen, vooral in de middag, regelmatig veel moeite hebben om bij de les te blijven. Aan het eind van de schooldag lopen de leerlingen weer terug naar huis waar hopelijk naast huiswerk, een avondmaaltijd op hen wacht.

Om de basisschoolkinderen in de omgeving van Kumi te helpen, hebben we het Porridge (pap) Project opgezet. Samen met de Adesso School zijn we aan de slag gegaan om de bijna vijfhonderd kinderen die hele dagen op school zijn, tussen de middag pap van maïsmeel te geven. Met de hulp van het restant van de scoutingsponsoractie en geld van een vriendin, onze broer en een bouwbedrijf, kunnen we dit jaar het project laten bestaan. Drie ochtenden per week in de vroege ochtend, komt een vrouw uit Ongino, een dorp naast Kumi Hospital, op houtvuur vier enorme pannen met porridge maken.
Om de leerlingen en hun ouders te betrekken, neemt ieder kind brandhout van thuis mee. School is verantwoordelijk voor de papbekers, pannen en de uitvoering.

De eerste dag van het project waren we er ook bij en het was heel bijzonder om te helpen bij het maken en uitdelen van de porridge. De kinderen krijgen nu om de dag in de middagpauze, netjes in een rij per klas, een beker pap en wassen na afloop in een grote teil de beker af zodat deze weer gevuld kan worden voor de volgende groep. Zo zagen we honderden blije gezichten die dankbaar pap aan het eten waren!
Ontzettend leuk ook om te zien hoe oudere jongens en meisjes, de jongere kinderen helpen met het afkoelen door de pap heen en weer te gieten in bekers en bij het inschenken van de pap, wat vanuit de hete pannen in grote plastic gieters wordt gedaan om uit te delen. Porridge is dun genoeg om te drinken maar sommige kinderen gebruiken een klein blad van de boom als lepel om te eten.

Het is geweldig dat we dit mochten doen in de laatste weken van onze tijd in Kumi. En ondanks dat we weer terug zijn in Nederland, kunnen en willen we Uganda niet vergeten. We hopen dan ook dit Porridge Project in het nieuwe schooljaar, wat begin 2013 weer start, door te kunnen zetten. Ook zou het geweldig zijn wanneer we alle schoolkinderen in de toekomst dagelijks pap kunnen geven, zodat er geen enkel kind meer met een lege maag op Adesso hoeft te leren.

Daarom willen we heel graag hulp vragen aan iedereen die zich wil inzetten voor ontwikkelingswerk in Uganda. Door een financiële bijdrage te storten op het rekeningnummer rechts bovenaan deze pagina met de vermelding Porridge Project, kunnen we met elkaar zorgen dat Adesso Primary School ieder semester voldoende geld heeft om de kinderen uit arme gezinnen eten te geven. 
Zo kan voor slechts 60 cent (!) één kind een maand lang om de dag porridge op school krijgen. Iedere bijdrage komt geheel ten goede aan de ontwikkeling van het schoolkind op Adesso en geeft de kinderen kans op een betere toekomst.
We hopen op jullie steun!!!


  

Reacties

Populaire posts van deze blog

Home visits

Sinds het vertrek van de Nlse general manager (gezin) uit ​Ethiopie , heb ik (Hanneke) de taak van Nienke gekregen om de ondersteunende projecten van ESPBC te begeleiden, samen met onze social worker Bereket. Medewerkers die aangeven hulp nodig te hebben, kunnen bij hem terecht voor een gesprek. Ze ervaren problemen in hun persoonlijke leefomstandigheden, bijvoorbeeld hoge medische kosten voor de operatie van hun kind of een huis dat bijna ingestort is na een hevige storm. Vaak helpt erover praten en meedenken, maar soms is er meer nodig. Het gaat dan vrijwel altijd om werkers in de lagere lonen. Hoewel ESPBC probeert de lonen relatief hoog te houden, blijft het met de enorme inflatie en stijgende voedselprijzen soms lastig rondkomen. Vooral als er onverwacht hoge kosten zijn voor bijvoorbeeld scholing, medische uitgaven of onderhoud van hun huis. Vanuit het bedrijf willen we hierin helpen door individuele projecten te bieden, zoals een kleine tijdelijke lening zonder kosten, een finan

All Children Count

Spel tijdens de Holiday Program We hebben een Amerikaanse vrouw (Tesa) leren kennen die de stichting All Children Count (ACC) heeft opgezet, nadat ze een aantal jaren geleden als vrijwilliger naar Bishoftu was gekomen om Engelse les te geven. Daarna is ze zich blijven inzetten om kansarme leerlingen op de arme scholen te helpen. Het onderwijs in Ethiopië is gratis, maar het uniform en schoolspullen moeten wel zelf worden betaald, wat voor veel gezinnen bijna niet haalbaar is. Gemiddeld zitten er 70 kinderen in de klas, maar klassen met 90 of meer is geen uitzondering. Om die reden en gebrek aan klaslokalen, komt het regelmatig voor dat scholen de leerlingen over de ochtend en middag verdelen, waardoor kinderen slechts halve schooldagen hebben. Vaak is er een tekort aan lesmaterialen, heeft de school nauwelijks voorzieningen (bijvoorbeeld geen stroom) en zijn er weinig geschoolde leerkrachten, met een lage of geen beheersing van het Engels. De scholen starten met Grade 1, wat bij ons

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak van de moe