Doorgaan naar hoofdcontent

Rotary Cancer Run 2016


Voor de vierde keer werd in Uganda de jaarlijkse Rotary Cancer Run georganiseerd: een sport evenement om geld in te zamelen in de strijd tegen kanker. De Rotary Clubs in Kampala, Jinja, Masaka en Soroti organiseren de Cancer Run. Alle deelnemers betalen een bijdrage en krijgen een speciaal sportshirt. Tijdens deze dag is er ook medische voorlichting voor de mensen uit de omgeving, screening door een medisch team en kan er bloed gedoneerd worden.

Ouke is sinds vorig jaar lid geworden van de Rotary Club Kumi met als doel een netwerk op te bouwen voor KH-AP. Het ontmoeten van anderen in het bedrijfsleven lijkt helaas niet altijd te lukken in een afgelegen gebied als Kumi, maar de Rotary blijkt vooral ook een mooie manier om ons in te zetten voor de community. Zo is er een samenwerking met twee clubs in Nederland en één in België voor een project voor Kumi Hospital en zijn er regelmatig Community Health Days waarop mensen o.a. getest worden op HIV of malaria en worden er vaccinaties gegeven.

Soroti is slechts een klein uur rijden vanaf ons, dus gingen de Rotarians van Kumi daarheen met elkaar. Het evenement zou al om 7 uur starten (om niet in de hitte te hoeven rennen), maar toen wij om half acht aankwamen, waren we één van de eersten! Tegen 9 uur werd het startsein gegeven en gingen alle enthousiaste renners van start. Er was er een kort parcours van 5 of 7 kilometer uitgezet door de straten van het stadje en de omgeving. Ouke had bij de start Anne op z’n nek maar ging al snel serieus mee rennen, terwijl Anne en Hanneke bij de finish iedereen gingen toejuichen. Zonder sportschoenen of training, heeft Ouke de zeven kilometer volledig gerend dus dat viel niet tegen!
Daarna waren er nog een aantal korte voetbalwedstrijden, waarbij Ouke in het Kumi Hospital team meedeed. Uiteraard aangemoedigd door Anne die steeds het veld in wilde! Het was erg gezellig en we hebben veel gelachen, zeker omdat het vooral om het meedoen ging en niet om het winnen!

Aangezien er, zeker ook in Uganda, altijd een tekort aan bloed is, hebben we aan het eind van de ochtend bloed gedoneerd. In de schaduw van een aantal bomen aan de rand van het veld, waren een aantal veldbedden gezet. Na het invullen van een formulier, werd via een vingerprik een eerste controle gedaan waarna er een zak bloed werd afgenomen. Daarna was er voor iedere donor wat frisdrank om een beetje aan te sterken.


Hopelijk zal de (sportieve) bijdrage van ons allemaal een stap in de goede richting zijn!
 
Warming-up bij aankomst
 
Bloed doneren
Voorlichting en screening
 
Samen voetballen!
 
 
 
 
 
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Home visits

Sinds het vertrek van de Nlse general manager (gezin) uit ​Ethiopie , heb ik (Hanneke) de taak van Nienke gekregen om de ondersteunende projecten van ESPBC te begeleiden, samen met onze social worker Bereket. Medewerkers die aangeven hulp nodig te hebben, kunnen bij hem terecht voor een gesprek. Ze ervaren problemen in hun persoonlijke leefomstandigheden, bijvoorbeeld hoge medische kosten voor de operatie van hun kind of een huis dat bijna ingestort is na een hevige storm. Vaak helpt erover praten en meedenken, maar soms is er meer nodig. Het gaat dan vrijwel altijd om werkers in de lagere lonen. Hoewel ESPBC probeert de lonen relatief hoog te houden, blijft het met de enorme inflatie en stijgende voedselprijzen soms lastig rondkomen. Vooral als er onverwacht hoge kosten zijn voor bijvoorbeeld scholing, medische uitgaven of onderhoud van hun huis. Vanuit het bedrijf willen we hierin helpen door individuele projecten te bieden, zoals een kleine tijdelijke lening zonder kosten, een finan

All Children Count

Spel tijdens de Holiday Program We hebben een Amerikaanse vrouw (Tesa) leren kennen die de stichting All Children Count (ACC) heeft opgezet, nadat ze een aantal jaren geleden als vrijwilliger naar Bishoftu was gekomen om Engelse les te geven. Daarna is ze zich blijven inzetten om kansarme leerlingen op de arme scholen te helpen. Het onderwijs in Ethiopië is gratis, maar het uniform en schoolspullen moeten wel zelf worden betaald, wat voor veel gezinnen bijna niet haalbaar is. Gemiddeld zitten er 70 kinderen in de klas, maar klassen met 90 of meer is geen uitzondering. Om die reden en gebrek aan klaslokalen, komt het regelmatig voor dat scholen de leerlingen over de ochtend en middag verdelen, waardoor kinderen slechts halve schooldagen hebben. Vaak is er een tekort aan lesmaterialen, heeft de school nauwelijks voorzieningen (bijvoorbeeld geen stroom) en zijn er weinig geschoolde leerkrachten, met een lage of geen beheersing van het Engels. De scholen starten met Grade 1, wat bij ons

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak van de moe