zondag 28 augustus 2016

Rotary Cancer Run 2016


Voor de vierde keer werd in Uganda de jaarlijkse Rotary Cancer Run georganiseerd: een sport evenement om geld in te zamelen in de strijd tegen kanker. De Rotary Clubs in Kampala, Jinja, Masaka en Soroti organiseren de Cancer Run. Alle deelnemers betalen een bijdrage en krijgen een speciaal sportshirt. Tijdens deze dag is er ook medische voorlichting voor de mensen uit de omgeving, screening door een medisch team en kan er bloed gedoneerd worden.

Ouke is sinds vorig jaar lid geworden van de Rotary Club Kumi met als doel een netwerk op te bouwen voor KH-AP. Het ontmoeten van anderen in het bedrijfsleven lijkt helaas niet altijd te lukken in een afgelegen gebied als Kumi, maar de Rotary blijkt vooral ook een mooie manier om ons in te zetten voor de community. Zo is er een samenwerking met twee clubs in Nederland en één in België voor een project voor Kumi Hospital en zijn er regelmatig Community Health Days waarop mensen o.a. getest worden op HIV of malaria en worden er vaccinaties gegeven.

Soroti is slechts een klein uur rijden vanaf ons, dus gingen de Rotarians van Kumi daarheen met elkaar. Het evenement zou al om 7 uur starten (om niet in de hitte te hoeven rennen), maar toen wij om half acht aankwamen, waren we één van de eersten! Tegen 9 uur werd het startsein gegeven en gingen alle enthousiaste renners van start. Er was er een kort parcours van 5 of 7 kilometer uitgezet door de straten van het stadje en de omgeving. Ouke had bij de start Anne op z’n nek maar ging al snel serieus mee rennen, terwijl Anne en Hanneke bij de finish iedereen gingen toejuichen. Zonder sportschoenen of training, heeft Ouke de zeven kilometer volledig gerend dus dat viel niet tegen!
Daarna waren er nog een aantal korte voetbalwedstrijden, waarbij Ouke in het Kumi Hospital team meedeed. Uiteraard aangemoedigd door Anne die steeds het veld in wilde! Het was erg gezellig en we hebben veel gelachen, zeker omdat het vooral om het meedoen ging en niet om het winnen!

Aangezien er, zeker ook in Uganda, altijd een tekort aan bloed is, hebben we aan het eind van de ochtend bloed gedoneerd. In de schaduw van een aantal bomen aan de rand van het veld, waren een aantal veldbedden gezet. Na het invullen van een formulier, werd via een vingerprik een eerste controle gedaan waarna er een zak bloed werd afgenomen. Daarna was er voor iedere donor wat frisdrank om een beetje aan te sterken.


Hopelijk zal de (sportieve) bijdrage van ons allemaal een stap in de goede richting zijn!
 
Warming-up bij aankomst
 
Bloed doneren
Voorlichting en screening
 
Samen voetballen!
 
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten