donderdag 29 december 2016

Projectwerk!

Pap eten met de leerlingen van Adesso
Tijdens onze 'Nederland-periode' zo vlak voor het nieuwe jaar, nog even een weblog over Kumi! Naast het opzetten van alle KH-AP activiteiten, zijn we in Uganda ook bezig met werkzaamheden voor ‘ons’ Porridge Project, projecten voor de Stichting Kumi Hospital Uganda en Stichting Steunfonds Kyoga.

Op de achtergrond het opslaghok voor het brandhout
In het afgelopen jaar hebben de ruim 1000 leerlingen van de Adesso basisschool weer drie maal per week een voedzame beker pap kunnen krijgen, dankzij alle geweldige sponsors die dit project steunen. Sommigen via een vaste maandelijkse donatie, anderen met giften, welke allemaal bijdragen aan de ontwikkeling van de kinderen die hierdoor een schoolmaaltijd krijgen. De effecten zijn echt te zien: minder leerlingen die in de middag afwezig zijn en opvallend betere schoolprestaties. Juist de kinderen uit arme families hebben hierdoor kans op een betere toekomst! Naast de enorme pannen pap iedere week, konden we begin dit jaar een eenvoudig opslaghok voor het brandhout maken.  De taak van de leerlingen is om losliggende takken te verzamelen, deze kunnen nu goed drogen en bewaard worden zodat er altijd een voorraad is.

Overdracht sleutels aan het schoolbestuur
Namens Stichting Kumi Hospital hebben we de renovatie van twee klaslokalen en de bouw van een nieuwe latrine mogen coördineren. Het klaslokaal had geen ramen en deuren, alleen open gaten en de muren waren niet afgewerkt, maar dankzij dit project kunnen ook deze kinderen in een goede omgeving leren: er is een groot krijtbord gekomen, schoolplaten kunnen aan de muur gehangen worden en de klas kan afgesloten worden waardoor leraren het weinige schoolmateriaal dat er is, veilig kunnen opbergen. Ook een klein gebouw met vier latrines was geen overbodige luxe: er waren slechts acht toiletten voor alle jongens en meisjes! Nadat de afspraken met de aannemer gemaakt waren en de werkzaamheden begeleid, mocht ik (Hanneke) de gebouwen officieel openen. Een feestelijk moment voor de school! 

Renovatie werkzaamheden aan het dak
Tenslotte heeft Stichting Kyoga (waarvoor we in 2011-12 het energieproject gedaan hebben) de taak op zich genomen om het logeerhuis, de Kumi Hospital guesthouse, te renoveren zodat alle vrijwilligers en (lokale) artsen die korte tijd in het ziekenhuis werken, een goede slaapplaats hebben. Het gebouw is namelijk behoorlijk vervallen: lekkage aan de daken, zeer verouderde badruimte en scheuren in de muren.
Een lokale aannemer is vorige maand begonnen en zal de renovatie eind dit jaar afronden. Een hele verbetering die hopelijk zal leiden tot een toename van vrijwilligers die het Kumi Hospital ondersteunen.

Over een week is alweer ons vertrek naar Uganda. We hebben een goede tijd in Nederland gehad: naast vergaderingen met het UIC bestuur, uitzoekwerk voor KH-AP en allerlei regelzaken, ook onze familie en vrienden kunnen zien. Zeker met de feestdagen een mooie tijd om even aan deze kant van de wereld te zijn!
 
Latrines in aanbouw (boven) en het resultaat (onder)

Klaslokaal Adesso vóór de renovatie
Opening van het nieuwe klaslokaal!

Enthousiaste kinderen in hun mooie klas!
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten