maandag 30 april 2018

Schoolvakantie in Kumi


Tracey, Elijah, Anne, Gabriel en Daniella voor het klaslokaal

Het eerste semester van dit schooljaar in Uganda, is afgelopen: eind mei start het tweede semester van twaalf weken en tot die tijd is er een korte vakantie! Afgelopen vrijdag mochten alle ouders naar school komen om het schoolwerk te bekijken en kregen de leerlingen hun rapport mee.

Het schoolrapport van Anne
De kinderen die iedere dag op de heenweg met Anne meerijden naar school, gingen ook vandaag met ons mee. Een dolle boel achterin de auto! De ouders van haar vriendjes gaan vrijwel nooit naar dit soort dagen omdat het relatief duur is om heen en weer te gaan op een boda (lokaal vervoer). Best te begrijpen maar ook sneu want ieder kind wil natuurlijk het liefst alles laten zien aan de eigen vader of moeder. Gelukkig kunnen ze meerijden en zijn de kinderen inmiddels zo vertrouwd met ons en wij met hen, dat het vooral ook erg gezellig is om met elkaar te gaan. Zo zijn we dus in alle drie de klassen van Nursery School geweest om uitgebreid naar al het werk te kijken: in Baby Class voor Elijah, in Middle Class voor Daniella, Gabriel en Anne, en in Top Class voor Tracey. Erg leuk om te zien hoe trots de kinderen zijn op alles wat ze gedaan hebben! Op de terugweg kwam er nog een jongentje van acht jaar mee die in Boarding zit en nu voor een aantal weken naar huis mocht, compleet met een kistje met uniform en schoenen, zijn matras en jerrycan voor water. Kinderen moeten zelf deze spullen meenemen naar school en om te voorkomen dat het weg is bij terugkomst, wordt alles heen en weer genomen.

Bij het rapport zat ook de brief met het schoolgeld voor de komende periode en de benodigde schoolspullen die mee moeten op de eerste dag, zoals een dozijn potloden, pak schriftjes, 6 rollen toiletpapier en een dweil. Zonder het overhandigen van deze spullen en een aanbetaling van het schoolgeld, worden leerlingen weer terug naar huis gestuurd totdat dit geregeld is. En dat komt helaas best vaak voor... het is ieder semester weer een hele opgave voor veel ouders om hun kinderen naar school te kunnen laten gaan.

Maar nu eerst vakantie! Voor de kinderen hier geen pretpark of een weekje weg, maar wel lekker hele dagen spelen! Binnen met vriendjes torens bouwen van de blokken, kleuren of puzzelen en buiten met takjes, de schommel, zand en de dieren om ons heen. Of met mama mee naar de Bakery om te helpen met brood bakken, met papa mee naar de koeien of klusjes doen in Kumi town. En als een ├ęcht Afrikaans kind … meehelpen in de tuin naast ons huis!
 
Zonnebloemen planten aan de rand van onze compound

Samen met Jenna en ons kleine kuiken
Op de fiets met de honden naar de Bakery

1 opmerking:

  1. Wat wordt Anne al groot! Superleuk om te zien.
    Hier in Nederland herinnert iedere bbq-lucht me aan onze tijd bij jullie :-)

    Groetjes,
    Pieter en Christine

    BeantwoordenVerwijderen