zaterdag 30 juni 2018

Volleybal in Kumi

 
In Uganda heeft sport een belangrijke plek in het lesprogramma van basisscholen en voortgezet onderwijs. Zo heeft iedere school een groot grasveld om te sporten en de niet-overheidsscholen een sportoutfit in de kleuren van de school.

Ook de Adesso basisschool heeft een groot veld met houten palen als doel en twee palen waartussen een volleybalnet gespannen kan worden. Helaas laten omwonenden in de avonduren wel vaak ook hun koeien grazen op het terrein en nemen termieten in de schoolvakantie hun intrek in het veld. Ook is er een tekort aan ballen en ander materiaal, maar de kinderen bedenken ook veel eigen spellen of maken een bal van plastic en touw.
Ieder jaar probeert de school mee te doen met volleybal wedstrijden. Naast dat het een hele ervaring is voor de leerlingen, kan het ook voor een kind een beurs opleveren om een schoolopleiding te kunnen doen. Een Engelse vrouw (Elspeth Robinson) sponsort Adesso al jaren om met drie teams naar een 2-daags toernooi in Entebbe te kunnen gaan, een busrit van ruim acht uur. Naast enige persoonlijke bagage worden er ook pannen, houtskool, borden en rijst, bonen, meel etc. meegenomen zodat er gekookt kan worden en eten de kinderen brood gesponsord uit onze bakery.
 
De Aporu-Akol finale aan het einde van de dag
Adesso is behoorlijk goed en komen vrijwel altijd in de Entebbe finale. Ook zijn er op deze manier een aantal kinderen in een sponsor programma terecht gekomen waardoor ze kunnen doorleren. Deze maand hebben ze meegedaan aan het Aporu-Okol toernooi in Kumi, wat georganiseerd werd vanuit de Uganda Volleyball Federation. Dankzij sponsoring vanuit Nederland (de Kumi Hospital Foundation, waarvoor we vaker projecten hier co√∂rdineren) kon het inschrijfgeld betaald worden en kregen ze een maaltijd. Het toernooi was ingedeeld in wedstrijden voor basisschoolkinderen, voortgezet onderwijs teams en universiteiten. Het was een groots evenement voor Kumi waar we uiteraard zijn gaan kijken!

Adesso Girls Team
De Adesso teams trainen vrijwel iedere middag op school en voorafgaand aan wedstrijden zijn de leerlingen ook in de vakantie en in het weekend dagelijks van 4 tot 6 aan het oefenen. Doordat er nauwelijks geld is, heeft Adesso geen eigen school sportuniform en spelen de meeste kinderen op blote voeten en zonder kniebeschermers. Maar het enthousiasme en inzet van de kinderen maakt dat ze veel kunnen bereiken! Adesso is zelfs uitgekozen om het district te vertegenwoordigen op de East African Volleyball Cup dit jaar in Rwanda. Hopelijk levert het een trotse school op en vooral ook een betere toekomst voor leerlingen, want een sportbeurs kan soms het verschil maken of een kind verder kan leren of niet...
 
Sportveld van Adesso School

Volleybal training

De drie Adesso teams met hun trainers: Girls, Boys Junior en Boys Senior
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten