Doorgaan naar hoofdcontent

Zon en Water


 
Het jaar begon positief met goede regens, waardoor na alle droogte van vorig jaar de mensen op een grote oogst hoopten. Gelukkig is dit voor velen ook uitgekomen, hoewel er soms juist weer te weinig zon was om de oogst goed te laten drogen voordat het in grote zakken de opslag in kon of om te vermalen tot meel. En was de neerslag in sommige gebieden om ons heen zo veel, dat de grond het niet aan kon en de zaden wegspoelden van de akkers.

Door het water van Lake Besina naar de oever
Daarnaast liep Lake Besina tot ver over de oevers uit, wat problemen gaf voor de gezinnen langs het meer. Ook bij de ferry van Omatinga naar Katakwi was de overvloed aan water te zien. Zo waren we een paar maanden geleden naar Ugandese vrienden gegaan die aan de andere kant van het meer wonen. Eerst achterop een boda ongeveer twaalf kilometer naar de veerpont, daarna een overtocht van ruim een half uur varen waarna we het laatste stuk door het water naar de kant moesten lopen. Dan is het toch wel erg handig dat vrijwel iedereen op slippers loopt en het warm genoeg is om snel weer op te drogen J

Sneeuw op de zandwegen van Zuid-Afrika
Na het eerste regenseizoen van ongeveer drie maanden is er een kort droog seizoen van ruim zes weken waarna de regens weer terug komen voor ongeveer twee maanden. Rondom die tijd zijn we naar Zuid-Afrika op familiebezoek gegaan. Tijdens deze reis kwamen we door een gebied met rotsen en cactussen, waar die nacht sneeuw gevallen was! Ook voor de mensen daar een ongewone situatie voor de tijd van het jaar.

Terug in Uganda bleek dat de regens nog niet begonnen waren en ook nu nog uitblijven op enkele buien na. De vrees is dat de tweede oogst van dit jaar heel slecht gaat zijn. Het is nog even afwachten, mogelijk komt de regen laat dit jaar… voordat de hitte van december tot februari komt.

Vrolijke gezichten na het ontvangen van solar
Naast regen is voldoende zon natuurlijk ook belangrijk voor de groei van de gewassen en bovendien een duurzame bron van energie. Zo heeft de Van Dorp Foundation van één van de UIC bestuursleden, een donatie gedaan voor solar lampen. Deze zijn vanuit Rwanda naar Kampala verzonden, waar wij de lampen hebben opgehaald om te verspreiden onder gezinnen die dit goed kunnen gebruiken. Ontzettend fijn om te zien hoe dankbaar de mensen zijn met deze ondersteuning: geen onveilige paraffine lampen of dure batterijen voor zaklampen meer, maar solar die iedere dag opnieuw opgeladen kan worden!

Een dreigend tekort aan water is op dit moment een probleem voor de Kamaca Primary School, een basisschool op ongeveer dertig kilometer van Kumi. Hier hebben we namens de Rietveld Foundation van een ander UIC bestuurslid, een vergelijkbaar papproject als Adesso opgezet. De waterpomp naast de school is kapot gegaan, er is nu een noodoplossing die het enkele maanden gaat volhouden, maar als het systeem het weer begeeft, heeft de school een grote uitdaging om aan voldoende water te komen... Er is dagelijks water nodig, zeker op de dagen dat de ruim 1200 leerlingen een beker pap krijgen. We hopen hier deze maand nog een oplossing voor te vinden!

De regenton is nog leeg dus nu met water uit de jerrycan handen wassen
Op de Adesso basisschool is er in het project dat we voor de stichting Kumi Hospital Uganda hebben begeleid en deze maand overhandigd, een andere oplossing voor water ingezet: dakgoten om regenwater op te vangen in een grote ton. Deze is aangesloten op een aantal kranen bij de wasruimte en nieuwe latrines om handen te wassen. Uiteraard is er dan wel een goed regenseizoen nodig om de ton te vullen … hopelijk brengt oktober regen naar Kumi!

Houten boten en koeien aan de oever van Lake Besina

De veerpont bij Omatinga naar Katakwi

Kikkervisjes vangen in de trog van de farm
 
Sojabonen op de akkers van de farm (mei 2018)

Ook de omgeving is afhankelijk van water bij de Kamaca basisschool

Controleren of er nog water uit de pomp komt

Uitdelen van de pap op Kamaca
Officiële overhandiging van het certificaat en de sleutels aan Adesso School

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Home visits

Sinds het vertrek van de Nlse general manager (gezin) uit ​Ethiopie , heb ik (Hanneke) de taak van Nienke gekregen om de ondersteunende projecten van ESPBC te begeleiden, samen met onze social worker Bereket. Medewerkers die aangeven hulp nodig te hebben, kunnen bij hem terecht voor een gesprek. Ze ervaren problemen in hun persoonlijke leefomstandigheden, bijvoorbeeld hoge medische kosten voor de operatie van hun kind of een huis dat bijna ingestort is na een hevige storm. Vaak helpt erover praten en meedenken, maar soms is er meer nodig. Het gaat dan vrijwel altijd om werkers in de lagere lonen. Hoewel ESPBC probeert de lonen relatief hoog te houden, blijft het met de enorme inflatie en stijgende voedselprijzen soms lastig rondkomen. Vooral als er onverwacht hoge kosten zijn voor bijvoorbeeld scholing, medische uitgaven of onderhoud van hun huis. Vanuit het bedrijf willen we hierin helpen door individuele projecten te bieden, zoals een kleine tijdelijke lening zonder kosten, een finan

All Children Count

Spel tijdens de Holiday Program We hebben een Amerikaanse vrouw (Tesa) leren kennen die de stichting All Children Count (ACC) heeft opgezet, nadat ze een aantal jaren geleden als vrijwilliger naar Bishoftu was gekomen om Engelse les te geven. Daarna is ze zich blijven inzetten om kansarme leerlingen op de arme scholen te helpen. Het onderwijs in Ethiopië is gratis, maar het uniform en schoolspullen moeten wel zelf worden betaald, wat voor veel gezinnen bijna niet haalbaar is. Gemiddeld zitten er 70 kinderen in de klas, maar klassen met 90 of meer is geen uitzondering. Om die reden en gebrek aan klaslokalen, komt het regelmatig voor dat scholen de leerlingen over de ochtend en middag verdelen, waardoor kinderen slechts halve schooldagen hebben. Vaak is er een tekort aan lesmaterialen, heeft de school nauwelijks voorzieningen (bijvoorbeeld geen stroom) en zijn er weinig geschoolde leerkrachten, met een lage of geen beheersing van het Engels. De scholen starten met Grade 1, wat bij ons

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak van de moe