Doorgaan naar hoofdcontent

Opvanghuis in Bishoftu

Opvanghuis Legnew Yegnew

Via ESPBC zijn we in contact gekomen met ​een opvanghuis​​ hier in Bishoftu voor straatkinderen en ouderen​. Het is een volledig Ethiopisch initiatief dat twintig jaar geleden is opgestart en inmiddels uitgegroeid tot het ondersteunen van ruim 500 kinderen en ouderen, met voedsel, kleding en schoolspullen. Hiervan wonen er 12 ouderen (meesten zijn blind of op andere manieren afhankelijk van hulp) en 40 kinderen, waarvan 5 ernstig gehandicapt, in het ​o​pvanghuis. Verlaten door familie, leefden ze op straat. De organisatie is volledig afhankelijk van giften van particulieren, veelal via de Orthodoxe Kerk​. Het opvanghuis heeft de naam Legnew Yegnew (taal van de Oromo stam​) ​wat letterlijk ​betekent "ons voor ons"​. 

Een half jaar geleden woonden ze nog in een zeer verouderd en vooral ook veel te klein huis. De kinderen sliepen in stapelbedden van drie hoog met 3 of 4 kinderen per matras en er was nauwelijks ruimte om te spelen of huiswerk te maken. Daarom is de organisatie een nieuw huis gaan bou​wen op een mooie plek ​aan de rand van Bishoftu. Ook met het plan om nog meer kwetsbare kinderen en ouderen van de straat op te kunnen vangen. Het nieuwe huis van drie verdiepingen is nog lang niet af, maar om geld uit te sparen van de steeds hogere huur van de oude woonplek, zijn ze er al in gaan wonen. In de tussentijd wordt geprobeerd om met hulp van giften verder te bouwen. 

Slaapzaal voor de ouderen
Stichting Kyoga (waarvoor we in Uganda hebben gewerkt) heeft samen met ESPBC meegeholpen om een stalen buitentrap en raamkozijnen te maken voor het gedeelte dat al in gebruik is. Ook heeft ESPBC geholpen met frames voor bedden.
D​e organisatie ​neemt hierbij ​zelf de​ (financiële)​ verantwoording voor de bouwers ​op zich​ en de helft van de materiaalkosten. De gevende partij betaalt de andere helft en de kosten van productie. Hierdoor is het echt een samenwerking en maakt ​het opvanghuis​ een betere toekomst voor steeds meer kinderen en ouderen mogelijk! 
Gister zijn we met Anne nog even langs geweest om een enorme zak van 25 kilo macaroni te brengen voor het voedselprogramma aan straatkinderen en na een enthousiaste begroeting, de voortgang van het werk van ESPBC te bekijken. Ondanks het gebrek aan een ​wasruimtes​, meubels en spullen is het een positieve plek waar ​jong en oud met elkaar​ samenleven en er het beste van maken! 


De bovenste verdieping is nog volledig in aanbouw

Ondanks dat er nog veel moet gebeuren, wonen er al ruim 50 mensen


Uitzicht vanuit het opvanghuis op de compound, waar de was in grote teilen wordt gedaan

Reacties

Populaire posts van deze blog

New Home - New Year

Anne met haar vlieger door onze straat in Bishoftu Sinds oktober werken en wonen we niet meer bij ESPBC en zijn we naar een leegstaand huis in de buurt gegaan, op de compound van Alfa Farm. Deze melkveeboerderij ligt aan Lake Chelekleka en heeft een Nlse manager, die met de Ethiopische Rakeb getrouwd is, met wie Hanneke de blindenschool lessen doet. Super fijn dat we daar konden wonen tot de Kerst. Heel dankbaar voor! Het huis staat naast de stallen met een grote tuin, waar Anne lekker kon spelen, een prachtig uitzicht en iedere dag op weg naar school liepen we tussen de koeien door. Soms werd er een kalfje geboren, zo bijzonder om mee te maken!  In november zijn we een aantal weken in Nl geweest ​, heerlijk om iedereen even te zien!  Weer terug in Ethiopië, moesten we al snel weer alles inpakken en zijn we naar een huurhuis in Bishoftu gegaan. Het was even wennen om niet meer op een compound te wonen met guards en veel ruimte om ons heen, maar het is een gezellig huis. We kon...

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak v...

ROTOM Ethiopia

Dit verhaal begint bij de Ugandese Kenneth Mugayehwenkyi. Samen met  zijn vrouw sponsorde hij  twee meisjes, waarvan bei de ouders overleden wa ren als gevolg van  HIV/Aids en die bij hun oma Elizabeth woonden. Doordat er vanuit de overheid geen enkele ondersteuning is voor ouderen, zijn ze afhankelijk van de generatie onder hen. Maar als hun kinderen wegvallen, betekent dit dat zowel de oudere als de jongere generatie daaromheen zich zonder hulp moet zien te redden. Vaak leidt dit tot een  leven in eenzaamheid en armoede ,  zonder goede mogelijkheden voor onderwijs voor de kleinkinderen. De Ugandese Kenneth besloot zijn netwerk in te zetten, waaronder van zijn eerdere werk in Amerika, om deze grootmoeder te helpen en zich ook te richten op andere ouderen in dezelfde situatie. Zo ontstond in oktober 2003 ROTOM: Reach One Touch One Mission . Niet alleen vanuit de US kwam er support, later  ook uit Canada en na  een aantal jaren ook vanuit Engeland ...