Doorgaan naar hoofdcontent

Een eigen School for the Blind

de School in aanbouw

Sinds ik (Hanneke) betrokken ben bij de de School for the Blind (zie weblog januari 2023) hier in Bishoftu, is er naast het voorbereiden en geven van de wekelijkse lessen (afwisselend Helma, en met Rakeb om te vertalen), nog een project waar we actief bij betrokken zijn. De school bleek een stuk grond van de overheid te hebben gekregen, maar geen fondsen om een gebouw neer te zetten. Sinds de start, huurt de school steeds op verschillende locaties een woonhuis waarin kamers als klaslokalen, kantoren en slaapkamers worden ingericht. Steeds weer moet er verhuisd worden om opnieuw de plek tot een school te maken, waarbij er altijd wel drempels etc. zijn, wat juist voor deze zeer slechtziende en blinde kinderen erg lastig is. Ook de huurprijzen zijn de afgelopen jaren enom gestegen. 

Daarom hebben we met een groep Nederlanders besloten om fondsen te gaan werven om een school te bouwen op het stuk land. De manager van Alfa Farm (Gerard) kwam erbij om de bouw aan te sturen met zijn lokale aannemer Dereje. Zowel in Nederland (o.a. een gezin dat ruim twaalf jaar in Ethiopië heeft gewoond) als hier, proberen we ondernemers enthousiast te maken om dit mooie project financieel te ondersteunen. Wondemu, de directeur van de school, zorgt ervoor dat de benodigde documenten in orde zijn om het bouwproject te kunnen uitvoeren, wat niet altijd makkelijk is met Ethiopische overheidsinstanties.

Het maken van afspraken, bouwtekeningen en vergunningen aanvragen was een heel proces, maar in juli konden we starten. De maand ervoor had de school een middag georganiseerd om de bouwgrond officieel te openen: de eerste "steen" en het planten van bomen langs het hekwerk (wat we begin dit jaar hebben neergezet). 

Bijna dagelijks is er wel een kort overleg of andere regelzaken, maar inmiddels is het fundament gegraven, beton gestort en staan de muren al tot halverwege! Ook ESPBC draagt een steentje bij, net als een aantal andere Nlse bedrijven in Ethiopië en Nederland. We zijn er nog niet, maar we hopen dat we steun blijven ontvangen om er een mooie school van te maken.

Braille bord
Ondertussen krijgen de leerlingen onveranderd les in braille, zelfredzaamheid en zijn we zelfs op schoolreisje geweest! 
We hopen dat de school met enkele maanden klaar is en ze voor de laatste keer hoeven te verhuizen, dit keer naar een echte school! 
Een eigen schoolgebouw is de jarenlange droom van Wondemu geweest en het lijkt nu echt te gaan gebeuren! Ook voor de kinderen zal het een geweldige vooruitgang zijn om op een veilige plek te mogen leren en te wonen. Uiteindelijk is dat waar we het allemaal voor doen! 


Eetruimte huidige compound

Koken op houtvuur

Oefenen met zelfredzaamheid

Samen de nieuwe compound ontdekken

Op schoolreisje naar Alfa Farm

Les over vormen ontdekken

Anne in het klaslokaal (woonkamer van het huurhuis)

Bomen planten langs het hekwerk

Rakeb, Wondemu en zijn vrouw, en ik (eerste steen ceremonie)

Les over tastzin (wie kan er het eerste voelen wat er ligt)

Huidige compound





Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

New Home - New Year

Anne met haar vlieger door onze straat in Bishoftu Sinds oktober werken en wonen we niet meer bij ESPBC en zijn we naar een leegstaand huis in de buurt gegaan, op de compound van Alfa Farm. Deze melkveeboerderij ligt aan Lake Chelekleka en heeft een Nlse manager, die met de Ethiopische Rakeb getrouwd is, met wie Hanneke de blindenschool lessen doet. Super fijn dat we daar konden wonen tot de Kerst. Heel dankbaar voor! Het huis staat naast de stallen met een grote tuin, waar Anne lekker kon spelen, een prachtig uitzicht en iedere dag op weg naar school liepen we tussen de koeien door. Soms werd er een kalfje geboren, zo bijzonder om mee te maken!  In november zijn we een aantal weken in Nl geweest ​, heerlijk om iedereen even te zien!  Weer terug in Ethiopië, moesten we al snel weer alles inpakken en zijn we naar een huurhuis in Bishoftu gegaan. Het was even wennen om niet meer op een compound te wonen met guards en veel ruimte om ons heen, maar het is een gezellig huis. We kon...

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak v...

ROTOM Ethiopia

Dit verhaal begint bij de Ugandese Kenneth Mugayehwenkyi. Samen met  zijn vrouw sponsorde hij  twee meisjes, waarvan bei de ouders overleden wa ren als gevolg van  HIV/Aids en die bij hun oma Elizabeth woonden. Doordat er vanuit de overheid geen enkele ondersteuning is voor ouderen, zijn ze afhankelijk van de generatie onder hen. Maar als hun kinderen wegvallen, betekent dit dat zowel de oudere als de jongere generatie daaromheen zich zonder hulp moet zien te redden. Vaak leidt dit tot een  leven in eenzaamheid en armoede ,  zonder goede mogelijkheden voor onderwijs voor de kleinkinderen. De Ugandese Kenneth besloot zijn netwerk in te zetten, waaronder van zijn eerdere werk in Amerika, om deze grootmoeder te helpen en zich ook te richten op andere ouderen in dezelfde situatie. Zo ontstond in oktober 2003 ROTOM: Reach One Touch One Mission . Niet alleen vanuit de US kwam er support, later  ook uit Canada en na  een aantal jaren ook vanuit Engeland ...