Doorgaan naar hoofdcontent

National Museum of Ethiopia

Sinds begin deze maand is Ouke alweer drie jaar in dienst bij ESPBC: een periode waarin we veel en tegelijkertijd weinig van het land hebben gezien. Tussen de onrusten door en er vooral veiligheidscode geel was (risicogebied), soms oranje (alleen noodzakelijke reizen) en een korte periode rood (land verlaten), konden we gelukkig al veel mooie delen van Ethiopië zien! Maar reizen is niet de belangrijkste reden van onze keuze om in Afrika te wonen, dus we genieten vooral van wat er wél mogelijk is en bidden voor safety en vrede voor het land. Het werken met de mensen in de staalfabriek en het kunnen bijdragen aan de verschillende projecten is onze drijfveer om hier te zijn en maakt het, ondanks het gemis van iedereen in Nederland, waardevol om hier te zijn! 

Om wat te zien en leren over de geschiedenis van het land, zijn we in de hoofdstad Addis Abeba naar het Nationaal Museum geweest: een tentoonstelling van het historische, culturele en archeologische erfgoed van Ethiopië. Het museum is vooral bekend om zijn mensachtige fossielen, waaronder de wereldberoemde 'Lucy'. De ontdekking hiervan in 1974 in de Afar regio in het noordwesten van Ethiopië, veranderde de visie op de menselijke oorsprong enorm. Lucy is het geraamte van een volwassen vrouw van slechts 110cm die volgens archeologen ongeveer 3,2 miljoen jaar geleden leefde, gebaseerd op de vondst van haar botten, waaronder haar ribben, onderkaak en een deel van het bekken (zie foto hiernaast). In het museum wordt een replica laten zien, de echte botten worden in de archieven bewaard. Net als het geraamte van een kind dat 'Selam' is genoemd, welke rond 2004 is gevonden en zelfs 3,35 miljoen jaar oud zou kunnen zijn. 
Ook zijn er fossielen te zien van bijzondere uitgestorven dieren, zoals de sabeltandtijger.
Verder zijn er voorwerpen uit o.a. de oudheid, de periode van het koninkrijk Aksum en de tijd van keizer Haile Selassie. 
Ook is er een verdieping vol schilderijen met Ethiopische kunst vanaf de 14e eeuw en moderne kunstwerken. En bovenin het gebouw zijn er traditionele wapens, sieraden, kleding, oude gebruiksvoorwerpen en muziekinstrumenten te bewonderen. 
Het kost nog geen euro (50 Birr) om als Ethiopian resident het National Museum te bezoeken en het heeft een prachtige collectie, maar is wel op de meeste verdiepingen nogal rommelig opgezet met weinig uitleg en soms slechte verlichting. Wij vonden dat eigenlijk ook wel de charme van het museum en leuk om in een paar uur zoveel te zien uit Ethiopië. Een aanrader als je in Addis Abeba bent :) 


De verdiepingen van het museum

Steen met eeuwenoude inscriptie

Aardewerken kruiken

Sieraden en gebruiksvoorwerpen

Afrikaans spel

Mozaiek met voorwerpen uit het museum boven de ingang


Reacties

  1. Heel mooi weer omschreven!! Het is alsof ik meeloop..... 👍😀🙏
    Compliment.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

New Home - New Year

Anne met haar vlieger door onze straat in Bishoftu Sinds oktober werken en wonen we niet meer bij ESPBC en zijn we naar een leegstaand huis in de buurt gegaan, op de compound van Alfa Farm. Deze melkveeboerderij ligt aan Lake Chelekleka en heeft een Nlse manager, die met de Ethiopische Rakeb getrouwd is, met wie Hanneke de blindenschool lessen doet. Super fijn dat we daar konden wonen tot de Kerst. Heel dankbaar voor! Het huis staat naast de stallen met een grote tuin, waar Anne lekker kon spelen, een prachtig uitzicht en iedere dag op weg naar school liepen we tussen de koeien door. Soms werd er een kalfje geboren, zo bijzonder om mee te maken!  In november zijn we een aantal weken in Nl geweest ​, heerlijk om iedereen even te zien!  Weer terug in Ethiopië, moesten we al snel weer alles inpakken en zijn we naar een huurhuis in Bishoftu gegaan. Het was even wennen om niet meer op een compound te wonen met guards en veel ruimte om ons heen, maar het is een gezellig huis. We kon...

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak v...

ROTOM Ethiopia

Dit verhaal begint bij de Ugandese Kenneth Mugayehwenkyi. Samen met  zijn vrouw sponsorde hij  twee meisjes, waarvan bei de ouders overleden wa ren als gevolg van  HIV/Aids en die bij hun oma Elizabeth woonden. Doordat er vanuit de overheid geen enkele ondersteuning is voor ouderen, zijn ze afhankelijk van de generatie onder hen. Maar als hun kinderen wegvallen, betekent dit dat zowel de oudere als de jongere generatie daaromheen zich zonder hulp moet zien te redden. Vaak leidt dit tot een  leven in eenzaamheid en armoede ,  zonder goede mogelijkheden voor onderwijs voor de kleinkinderen. De Ugandese Kenneth besloot zijn netwerk in te zetten, waaronder van zijn eerdere werk in Amerika, om deze grootmoeder te helpen en zich ook te richten op andere ouderen in dezelfde situatie. Zo ontstond in oktober 2003 ROTOM: Reach One Touch One Mission . Niet alleen vanuit de US kwam er support, later  ook uit Canada en na  een aantal jaren ook vanuit Engeland ...