zondag 24 juli 2011

Kumi Hospital

Kumi Hospital is een regionaal non-profit ziekenhuis in het oosten van Uganda, met de missie “Based on the healing ministry of Christ, Kumi Hospital shall provide holistic curative, preventive rehabilitative health services in a way that is efficient, affordable and accessible to all.”
Het ziekenhuis is in 1929 als missie ziekenhuis voor lepra patiënten opgericht en werkt nu onder de vlag van de Church of Uganda.

Vanwege het negatieve stigma dat lepra heeft, is het ziekenhuis op het platteland, een aantal kilometers van Kumi neergezet. Het terrein van het ziekenhuis is groot, ongeveer 1100 hectare. In het midden staan de ziekenhuisgebouwen en daar omheen gaan allerlei zandpaden naar de huizen van de medewerkers. Langs de weg naar het ziekenhuis ligt de airstrip (grasveld) en een waterpomp. Het ziekenhuis zelf heeft stromend water. De mensen halen dagelijks met jerrycans water om te wassen en te koken.


Kumi Hospital heeft een capaciteit van 300 bedden en bestaat uit verschillende afdelingen, waaronder de Pedeatric, Out-Patients, Eye, Physiotherapy, Surgical en Leprosy Ward. Ook is er een Pharmacy en een Laboratorium. Elke afdeling heeft een eigen gebouw, met  elkaar verbonden via looppaden. Daartussen zijn grasvelden met waslijnen, kook- en schaduwplekken voor de patiënten en hun verzorgers. De keuken maakt dagelijks maaltijden klaar voor de lepra patiënten en de dokters. Helaas is er geen geld om de overige patiënten van eten te voorzien. Daar zorgen de meegekomen familieleden voor (die vaak op een mat naast of onder het bed van hun patiënt slapen). Alleen de operatie afdeling heeft een wasmachine maar zonder droger, dus de was hangt buiten aan de lijn te drogen.

In totaal zijn er ruim 150 medewerkers, waaronder 3 dokters en overig medisch personeel, zoals zusters, anesthesisten en laboranten. Daarnaast werken er bijvoorbeeld  schoonmakers, social workers en drivers.

Doordat het ziekenhuis in een zeer arm deel van Uganda staat, wordt voor een aantal behandelingen van patiënten geen volledige vergoeding, maar een bijdrage gevraagd (bijvoorbeeld in de Maternity Ward en de Epilepsy Clinic). In het ziekenhuis worden TBC-, Aids- en Lepra patiënten en jonge kinderen met malaria gratis behandeld. Vanuit  de regering wordt soms een kleine subsidie gegeven.
De AMREF Flying Doctors komen een maal per kwartaal langs met dokters uit Kenia die diverse operaties doen.
Vanuit Europa wordt door een aantal stichtingen ondersteuning gegeven, zowel financieel als bijvoorbeeld door een team van artsen die een aantal maal per jaar op vrijwillige basis, o.a. uit Nederland, langs komen  om specifieke operaties uit te voeren.

Het bieden van medische zorg in Uganda is niet te vergelijken met de westerse protocollen. Regelmatig is er een tekort aan basale benodigdheden als verbandgaas, hechtdraad en steriele handschoenen. Daarnaast komt het vaak voor dat artsen niet in staat zijn mensen goed te helpen vanwege tekort aan bloed en specifieke medicijnen.


Desondanks is Kumi Hospital in staat patiënten te behandelen, worden er vele kinderen geboren en operaties uitgevoerd.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten