Doorgaan naar hoofdcontent

Kumi Hospital Farm

Dagelijks kunnen we thuis genieten van verse melk. Kumi Hospital heeft namelijk een eigen boerderij op het terrein. De farm bestaat uit ongeveer 800 hectare land met weilanden, enkele schuren, stallen en waterbakken. De waterpomp voorziet zowel dieren als mensen van water. 
Decennia terug was het een zeer goed lopende boerderij met 1200 koeien die het ziekenhuis voorzag van inkomsten.

Rond de jaren 80 kwamen echter de Karamojong (nomadenstammen uit Noordoost Uganda) die Kumi Hospital Farm hebben geplunderd en vrijwel de hele veestapel hebben meegenomen. Op dit moment zijn er ruim 80 koeien en kalfjes. 
Hierdoor kan de Nutrition Ward worden voorzien van melk voor de ondervoede kinderen en er wordt apart gehouden voor de Lepra patiënten. De overige melk wordt verkocht onder de medewerkers van Kumi Hospital en omwonenden voor 600 shilling per liter (ongeveer 20 cent).

Twee maal per dag worden de koeien met de hand gemolken. In melkbussen of jerrycans wordt de melk vervolgens rondgebracht. Zo komt aan het eind van de dag onze ‘melkman’ op de fiets langs die de melk in ons pannetje giet. Omdat het vers van de koe komt, koken we de melk eerst goed door voordat we het gebruiken voor bijvoorbeeld pap, chocolademelk of pannenkoeken.

Om te voorkomen dat de koeien ziek worden van teken, wordt een oude methode gebruikt: twee maal per week gaan alle koeien in een diep bad met ontsmettingsmiddel. De koeien worden bij elkaar gedreven in een lange rij en springen één voor één in een smal diep bad waar ze zwemmend doorheen gaan.  
Naast het hoeden van koeien, wordt er ook op het land van de boerderij gewerkt. Vorige maand zijn er 2500 jonge bomen gepland om het ziekenhuis van hout te gaan voorzien voor het onderhoud van de afdelingen. Het plan is om ook allerlei gewassen als cassave en maïs te gaan planten om de patiënten eten te geven en als extra inkomen voor het ziekenhuis om medische zorg te kunnen bieden. Kumi Hospital probeert op deze manier het grote tekort aan financiële middelen op te vangen.

Het land is vruchtbaar, dus de mogelijkheden zijn er, alleen het verbouwen van voedsel en aankopen van meer vee kost geld voordat het opbrengsten geeft…


Reacties

Populaire posts van deze blog

New Home - New Year

Anne met haar vlieger door onze straat in Bishoftu Sinds oktober werken en wonen we niet meer bij ESPBC en zijn we naar een leegstaand huis in de buurt gegaan, op de compound van Alfa Farm. Deze melkveeboerderij ligt aan Lake Chelekleka en heeft een Nlse manager, die met de Ethiopische Rakeb getrouwd is, met wie Hanneke de blindenschool lessen doet. Super fijn dat we daar konden wonen tot de Kerst. Heel dankbaar voor! Het huis staat naast de stallen met een grote tuin, waar Anne lekker kon spelen, een prachtig uitzicht en iedere dag op weg naar school liepen we tussen de koeien door. Soms werd er een kalfje geboren, zo bijzonder om mee te maken!  In november zijn we een aantal weken in Nl geweest ​, heerlijk om iedereen even te zien!  Weer terug in Ethiopië, moesten we al snel weer alles inpakken en zijn we naar een huurhuis in Bishoftu gegaan. Het was even wennen om niet meer op een compound te wonen met guards en veel ruimte om ons heen, maar het is een gezellig huis. We kon...

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak v...

ROTOM Ethiopia

Dit verhaal begint bij de Ugandese Kenneth Mugayehwenkyi. Samen met  zijn vrouw sponsorde hij  twee meisjes, waarvan bei de ouders overleden wa ren als gevolg van  HIV/Aids en die bij hun oma Elizabeth woonden. Doordat er vanuit de overheid geen enkele ondersteuning is voor ouderen, zijn ze afhankelijk van de generatie onder hen. Maar als hun kinderen wegvallen, betekent dit dat zowel de oudere als de jongere generatie daaromheen zich zonder hulp moet zien te redden. Vaak leidt dit tot een  leven in eenzaamheid en armoede ,  zonder goede mogelijkheden voor onderwijs voor de kleinkinderen. De Ugandese Kenneth besloot zijn netwerk in te zetten, waaronder van zijn eerdere werk in Amerika, om deze grootmoeder te helpen en zich ook te richten op andere ouderen in dezelfde situatie. Zo ontstond in oktober 2003 ROTOM: Reach One Touch One Mission . Niet alleen vanuit de US kwam er support, later  ook uit Canada en na  een aantal jaren ook vanuit Engeland ...