Doorgaan naar hoofdcontent

Kumi Hospital Farm

Dagelijks kunnen we thuis genieten van verse melk. Kumi Hospital heeft namelijk een eigen boerderij op het terrein. De farm bestaat uit ongeveer 800 hectare land met weilanden, enkele schuren, stallen en waterbakken. De waterpomp voorziet zowel dieren als mensen van water. 
Decennia terug was het een zeer goed lopende boerderij met 1200 koeien die het ziekenhuis voorzag van inkomsten.

Rond de jaren 80 kwamen echter de Karamojong (nomadenstammen uit Noordoost Uganda) die Kumi Hospital Farm hebben geplunderd en vrijwel de hele veestapel hebben meegenomen. Op dit moment zijn er ruim 80 koeien en kalfjes. 
Hierdoor kan de Nutrition Ward worden voorzien van melk voor de ondervoede kinderen en er wordt apart gehouden voor de Lepra patiënten. De overige melk wordt verkocht onder de medewerkers van Kumi Hospital en omwonenden voor 600 shilling per liter (ongeveer 20 cent).

Twee maal per dag worden de koeien met de hand gemolken. In melkbussen of jerrycans wordt de melk vervolgens rondgebracht. Zo komt aan het eind van de dag onze ‘melkman’ op de fiets langs die de melk in ons pannetje giet. Omdat het vers van de koe komt, koken we de melk eerst goed door voordat we het gebruiken voor bijvoorbeeld pap, chocolademelk of pannenkoeken.

Om te voorkomen dat de koeien ziek worden van teken, wordt een oude methode gebruikt: twee maal per week gaan alle koeien in een diep bad met ontsmettingsmiddel. De koeien worden bij elkaar gedreven in een lange rij en springen één voor één in een smal diep bad waar ze zwemmend doorheen gaan.  
Naast het hoeden van koeien, wordt er ook op het land van de boerderij gewerkt. Vorige maand zijn er 2500 jonge bomen gepland om het ziekenhuis van hout te gaan voorzien voor het onderhoud van de afdelingen. Het plan is om ook allerlei gewassen als cassave en maïs te gaan planten om de patiënten eten te geven en als extra inkomen voor het ziekenhuis om medische zorg te kunnen bieden. Kumi Hospital probeert op deze manier het grote tekort aan financiële middelen op te vangen.

Het land is vruchtbaar, dus de mogelijkheden zijn er, alleen het verbouwen van voedsel en aankopen van meer vee kost geld voordat het opbrengsten geeft…


Reacties

Populaire posts van deze blog

Home visits

Sinds het vertrek van de Nlse general manager (gezin) uit ​Ethiopie , heb ik (Hanneke) de taak van Nienke gekregen om de ondersteunende projecten van ESPBC te begeleiden, samen met onze social worker Bereket. Medewerkers die aangeven hulp nodig te hebben, kunnen bij hem terecht voor een gesprek. Ze ervaren problemen in hun persoonlijke leefomstandigheden, bijvoorbeeld hoge medische kosten voor de operatie van hun kind of een huis dat bijna ingestort is na een hevige storm. Vaak helpt erover praten en meedenken, maar soms is er meer nodig. Het gaat dan vrijwel altijd om werkers in de lagere lonen. Hoewel ESPBC probeert de lonen relatief hoog te houden, blijft het met de enorme inflatie en stijgende voedselprijzen soms lastig rondkomen. Vooral als er onverwacht hoge kosten zijn voor bijvoorbeeld scholing, medische uitgaven of onderhoud van hun huis. Vanuit het bedrijf willen we hierin helpen door individuele projecten te bieden, zoals een kleine tijdelijke lening zonder kosten, een finan

All Children Count

Spel tijdens de Holiday Program We hebben een Amerikaanse vrouw (Tesa) leren kennen die de stichting All Children Count (ACC) heeft opgezet, nadat ze een aantal jaren geleden als vrijwilliger naar Bishoftu was gekomen om Engelse les te geven. Daarna is ze zich blijven inzetten om kansarme leerlingen op de arme scholen te helpen. Het onderwijs in Ethiopië is gratis, maar het uniform en schoolspullen moeten wel zelf worden betaald, wat voor veel gezinnen bijna niet haalbaar is. Gemiddeld zitten er 70 kinderen in de klas, maar klassen met 90 of meer is geen uitzondering. Om die reden en gebrek aan klaslokalen, komt het regelmatig voor dat scholen de leerlingen over de ochtend en middag verdelen, waardoor kinderen slechts halve schooldagen hebben. Vaak is er een tekort aan lesmaterialen, heeft de school nauwelijks voorzieningen (bijvoorbeeld geen stroom) en zijn er weinig geschoolde leerkrachten, met een lage of geen beheersing van het Engels. De scholen starten met Grade 1, wat bij ons

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak van de moe