zondag 7 augustus 2011

Kumi Hospital Farm

Dagelijks kunnen we thuis genieten van verse melk. Kumi Hospital heeft namelijk een eigen boerderij op het terrein. De farm bestaat uit ongeveer 800 hectare land met weilanden, enkele schuren, stallen en waterbakken. De waterpomp voorziet zowel dieren als mensen van water. 
Decennia terug was het een zeer goed lopende boerderij met 1200 koeien die het ziekenhuis voorzag van inkomsten.

Rond de jaren 80 kwamen echter de Karamojong (nomadenstammen uit Noordoost Uganda) die Kumi Hospital Farm hebben geplunderd en vrijwel de hele veestapel hebben meegenomen. Op dit moment zijn er ruim 80 koeien en kalfjes. 
Hierdoor kan de Nutrition Ward worden voorzien van melk voor de ondervoede kinderen en er wordt apart gehouden voor de Lepra patiënten. De overige melk wordt verkocht onder de medewerkers van Kumi Hospital en omwonenden voor 600 shilling per liter (ongeveer 20 cent).

Twee maal per dag worden de koeien met de hand gemolken. In melkbussen of jerrycans wordt de melk vervolgens rondgebracht. Zo komt aan het eind van de dag onze ‘melkman’ op de fiets langs die de melk in ons pannetje giet. Omdat het vers van de koe komt, koken we de melk eerst goed door voordat we het gebruiken voor bijvoorbeeld pap, chocolademelk of pannenkoeken.

Om te voorkomen dat de koeien ziek worden van teken, wordt een oude methode gebruikt: twee maal per week gaan alle koeien in een diep bad met ontsmettingsmiddel. De koeien worden bij elkaar gedreven in een lange rij en springen één voor één in een smal diep bad waar ze zwemmend doorheen gaan.  
Naast het hoeden van koeien, wordt er ook op het land van de boerderij gewerkt. Vorige maand zijn er 2500 jonge bomen gepland om het ziekenhuis van hout te gaan voorzien voor het onderhoud van de afdelingen. Het plan is om ook allerlei gewassen als cassave en maïs te gaan planten om de patiënten eten te geven en als extra inkomen voor het ziekenhuis om medische zorg te kunnen bieden. Kumi Hospital probeert op deze manier het grote tekort aan financiële middelen op te vangen.

Het land is vruchtbaar, dus de mogelijkheden zijn er, alleen het verbouwen van voedsel en aankopen van meer vee kost geld voordat het opbrengsten geeft…


Geen opmerkingen:

Een reactie posten