zaterdag 20 augustus 2011

Kumi Town en de Nyero Rockpaintings

Kumi Hospital ligt in het oosten van Uganda op ongeveer 7 kilometer van Kumi vandaan. Dit is de provinciehoofdstad van het Kumi District en zo groot of eigenlijk zo klein als een dorp in Nederland. De naam is afgeleid van de lokale uitspraak van een boom: Ekum.

Kumi ligt tussen de grotere plaatsen Mbale en Soroti in en op ruim twee uur rijden van de grens met Kenia af. Het ziekenhuis zelf ligt tegen het dorpje Obule aan (twaalf huizen langs het zandpad) en nog een aantal kilometers verder ligt het dorp Ongino.
Een aantal straten in Kumi hebben een asfaltlaag, echter wel met scheuren en soms diepe kuilen. Daarbuiten, richting de kleinere dorpen zijn het grondwegen. Met de boda boda (achterop een brommer) zijn we vanaf ons huis met een kwartier in Kumi. Op de foto hierboven staat een terreinwagen van het ziekenhuis bij de benzinepomp te tanken. Voor iedere rit wordt er een afgepaste hoeveelheid diesel getankt, er is geen geld om de hele tank te vullen zoals dat in Nederland vaak de gewoonte is.

In Kumi zijn verschillende kleine winkels en een markt. Op zaterdag is er de grote lokale markt even buiten het dorp waar iedereen vroeg heen gaat om een goede keuze te hebben. Op de markt wordt van alles verkocht, zoals fruit en groenten, plastic teilen, rieten manden, zakken vol bonen, levende kippen en verse of gedroogde vis. In het begin kregen we nog veel verbaasde gezichten maar inmiddels zijn ze redelijk gewend aan de twee mzungu's die hun inkopen doen!
 
Uganda heeft een aantal plekken met prehistorische rotstekeningen. Zo ook ongeveer acht kilometer buiten Kumi: de Nyero Rockpaintings.
Een gids neemt je mee langs de verschillende tekeningen die door overhangende rotsen redelijk bewaard zijn gebleven. De rode en witte schilderingen bestaan voornamelijk uit cirkels. Met wat verbeelding kun je ook boten en een aantal dieren ontdekken (krokodil en zebra’s). De rode kleur werd verkregen door het afschrapen van de oppervlakte van een rots die veel ijzer bevat (roest) en wit werd gemaakt van een combinatie van klei, sappen en houtskool. Dit alles werd tot fijn poeder gemalen en gemixt met een vloeibare gelei. Waarschijnlijk werd een kwast van dierenhaar gebruikt voor het schilderen van de tekeningen.

Er is geen duidelijke verklaring voor de cirkels die de Bushmen hebben getekend. Er zou een mythologische betekenis aan vast kunnen zitten, maar het zouden ook symbolen kunnen zijn van de voorbijgaande seizoenen of afbeeldingen van de zon en de maan.
Een theorie is dat het te maken heeft met de regenceremonies.
De cirkels zouden de zon voorstellen en de golvende lijnen de maan welke de regen volgt (een link met het verband tussen nieuwe maan en stormachtig weer). Maar helemaal verklaren zal wel nooit lukken, dat blijft een onderdeel van het mystieke effect wat de rotstekeningen hebben!

Naast de culturele waarde van deze mooie plek, geeft het een prachtig uitzicht over de vallei en kun je met een beetje geluk apen rond zien springen in de bomen.
  

Begin juli is onze (schoon)moeder in Uganda langs geweest. We hebben een hele fijne week gehad waarin we konden bijpraten en alles laten zien. Het was een bijzondere ervaring om even iemand van thuis om ons heen te hebben! Uiteraard hebben we het ziekenhuis laten zien, in Kumi inkopen gedaan op de markt en naar de Rockpaintings in Nyero geweest. Onze collega’s op Kumi Hospital vonden het ook erg leuk om haar te ontmoeten en vragen nog regelmatig hoe het met onze toto (moeder in het Ateso, de lokale taal) is.
Het weekend hebben we doorgebracht in een ander deel van Uganda. We sliepen een nacht in een prachtige safaritent aan de rand van de Nijl met uitzicht op de Bujagali Falls (enorme stroomversnellingen) bij Jinja. Na een heerlijke tijd hebben we op Entebbe International Airport afscheid van elkaar genomen vol mooie herinneringen!
Baie dankie voor uw bezoek Toto Wies!


 
 

3 opmerkingen:

 1. Hoi Hanneke en Ouke,

  Van Kees en Betsy hebben wij op oma's verjaardag al veel verhalen gehoord! 't Is echt gaaf hoe jullie je daar nuttig maken, nog heel veel plezier en succes met jullie werk daar!
  liefs van Henk, Wil, Irini en Tim

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Hanneke en Ouke!
  Geweldig dat jullie je zo inzetten voor de mensen van Kumi Hospital! Mooie en herkenbare foto's, ik was er vorig jaar zomer en toen was er dus geen energie, behalve van generatoren. Super dat jullie hier de tijd voor nemen om dit hele nieuwe energienetwerk op te zetten!
  Succes met jullie werk!
  Stéphanie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ouke en Hanneke,

  Wat lijkt me dat heerlijk, om weer even iemand van 'thuis' erbij te hebben! Daar hebben jullie vast goed van genoten!
  Jammer trouwens van de tas met kleertjes die te laat klaar stond... Ik baalde er wel weer van, maar als Armanda en Patrick naar jullie toe gaan, geef ik de tas met kleertjes mee!
  Het zijn alleen wel kleine maatjes, hoop niet dat dat erg is?!
  Groetjes uit Ouderkerk,
  Janneke, Sander en Hannah

  BeantwoordenVerwijderen