Doorgaan naar hoofdcontent

Kumi Town en de Nyero Rockpaintings

Kumi Hospital ligt in het oosten van Uganda op ongeveer 7 kilometer van Kumi vandaan. Dit is de provinciehoofdstad van het Kumi District en zo groot of eigenlijk zo klein als een dorp in Nederland. De naam is afgeleid van de lokale uitspraak van een boom: Ekum.

Kumi ligt tussen de grotere plaatsen Mbale en Soroti in en op ruim twee uur rijden van de grens met Kenia af. Het ziekenhuis zelf ligt tegen het dorpje Obule aan (twaalf huizen langs het zandpad) en nog een aantal kilometers verder ligt het dorp Ongino.
Een aantal straten in Kumi hebben een asfaltlaag, echter wel met scheuren en soms diepe kuilen. Daarbuiten, richting de kleinere dorpen zijn het grondwegen. Met de boda boda (achterop een brommer) zijn we vanaf ons huis met een kwartier in Kumi. Op de foto hierboven staat een terreinwagen van het ziekenhuis bij de benzinepomp te tanken. Voor iedere rit wordt er een afgepaste hoeveelheid diesel getankt, er is geen geld om de hele tank te vullen zoals dat in Nederland vaak de gewoonte is.

In Kumi zijn verschillende kleine winkels en een markt. Op zaterdag is er de grote lokale markt even buiten het dorp waar iedereen vroeg heen gaat om een goede keuze te hebben. Op de markt wordt van alles verkocht, zoals fruit en groenten, plastic teilen, rieten manden, zakken vol bonen, levende kippen en verse of gedroogde vis. In het begin kregen we nog veel verbaasde gezichten maar inmiddels zijn ze redelijk gewend aan de twee mzungu's die hun inkopen doen!
 
Uganda heeft een aantal plekken met prehistorische rotstekeningen. Zo ook ongeveer acht kilometer buiten Kumi: de Nyero Rockpaintings.
Een gids neemt je mee langs de verschillende tekeningen die door overhangende rotsen redelijk bewaard zijn gebleven. De rode en witte schilderingen bestaan voornamelijk uit cirkels. Met wat verbeelding kun je ook boten en een aantal dieren ontdekken (krokodil en zebra’s). De rode kleur werd verkregen door het afschrapen van de oppervlakte van een rots die veel ijzer bevat (roest) en wit werd gemaakt van een combinatie van klei, sappen en houtskool. Dit alles werd tot fijn poeder gemalen en gemixt met een vloeibare gelei. Waarschijnlijk werd een kwast van dierenhaar gebruikt voor het schilderen van de tekeningen.

Er is geen duidelijke verklaring voor de cirkels die de Bushmen hebben getekend. Er zou een mythologische betekenis aan vast kunnen zitten, maar het zouden ook symbolen kunnen zijn van de voorbijgaande seizoenen of afbeeldingen van de zon en de maan.
Een theorie is dat het te maken heeft met de regenceremonies.
De cirkels zouden de zon voorstellen en de golvende lijnen de maan welke de regen volgt (een link met het verband tussen nieuwe maan en stormachtig weer). Maar helemaal verklaren zal wel nooit lukken, dat blijft een onderdeel van het mystieke effect wat de rotstekeningen hebben!

Naast de culturele waarde van deze mooie plek, geeft het een prachtig uitzicht over de vallei en kun je met een beetje geluk apen rond zien springen in de bomen.
 



 

Begin juli is onze (schoon)moeder in Uganda langs geweest. We hebben een hele fijne week gehad waarin we konden bijpraten en alles laten zien. Het was een bijzondere ervaring om even iemand van thuis om ons heen te hebben! Uiteraard hebben we het ziekenhuis laten zien, in Kumi inkopen gedaan op de markt en naar de Rockpaintings in Nyero geweest. Onze collega’s op Kumi Hospital vonden het ook erg leuk om haar te ontmoeten en vragen nog regelmatig hoe het met onze toto (moeder in het Ateso, de lokale taal) is.
Het weekend hebben we doorgebracht in een ander deel van Uganda. We sliepen een nacht in een prachtige safaritent aan de rand van de Nijl met uitzicht op de Bujagali Falls (enorme stroomversnellingen) bij Jinja. Na een heerlijke tijd hebben we op Entebbe International Airport afscheid van elkaar genomen vol mooie herinneringen!
Baie dankie voor uw bezoek Toto Wies!


 








 

Reacties

  1. Hoi Hanneke en Ouke,

    Van Kees en Betsy hebben wij op oma's verjaardag al veel verhalen gehoord! 't Is echt gaaf hoe jullie je daar nuttig maken, nog heel veel plezier en succes met jullie werk daar!
    liefs van Henk, Wil, Irini en Tim

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Hanneke en Ouke!
    Geweldig dat jullie je zo inzetten voor de mensen van Kumi Hospital! Mooie en herkenbare foto's, ik was er vorig jaar zomer en toen was er dus geen energie, behalve van generatoren. Super dat jullie hier de tijd voor nemen om dit hele nieuwe energienetwerk op te zetten!
    Succes met jullie werk!
    Stéphanie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Ouke en Hanneke,

    Wat lijkt me dat heerlijk, om weer even iemand van 'thuis' erbij te hebben! Daar hebben jullie vast goed van genoten!
    Jammer trouwens van de tas met kleertjes die te laat klaar stond... Ik baalde er wel weer van, maar als Armanda en Patrick naar jullie toe gaan, geef ik de tas met kleertjes mee!
    Het zijn alleen wel kleine maatjes, hoop niet dat dat erg is?!
    Groetjes uit Ouderkerk,
    Janneke, Sander en Hannah

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Home visits

Sinds het vertrek van de Nlse general manager (gezin) uit ​Ethiopie , heb ik (Hanneke) de taak van Nienke gekregen om de ondersteunende projecten van ESPBC te begeleiden, samen met onze social worker Bereket. Medewerkers die aangeven hulp nodig te hebben, kunnen bij hem terecht voor een gesprek. Ze ervaren problemen in hun persoonlijke leefomstandigheden, bijvoorbeeld hoge medische kosten voor de operatie van hun kind of een huis dat bijna ingestort is na een hevige storm. Vaak helpt erover praten en meedenken, maar soms is er meer nodig. Het gaat dan vrijwel altijd om werkers in de lagere lonen. Hoewel ESPBC probeert de lonen relatief hoog te houden, blijft het met de enorme inflatie en stijgende voedselprijzen soms lastig rondkomen. Vooral als er onverwacht hoge kosten zijn voor bijvoorbeeld scholing, medische uitgaven of onderhoud van hun huis. Vanuit het bedrijf willen we hierin helpen door individuele projecten te bieden, zoals een kleine tijdelijke lening zonder kosten, een finan

All Children Count

Spel tijdens de Holiday Program We hebben een Amerikaanse vrouw (Tesa) leren kennen die de stichting All Children Count (ACC) heeft opgezet, nadat ze een aantal jaren geleden als vrijwilliger naar Bishoftu was gekomen om Engelse les te geven. Daarna is ze zich blijven inzetten om kansarme leerlingen op de arme scholen te helpen. Het onderwijs in Ethiopië is gratis, maar het uniform en schoolspullen moeten wel zelf worden betaald, wat voor veel gezinnen bijna niet haalbaar is. Gemiddeld zitten er 70 kinderen in de klas, maar klassen met 90 of meer is geen uitzondering. Om die reden en gebrek aan klaslokalen, komt het regelmatig voor dat scholen de leerlingen over de ochtend en middag verdelen, waardoor kinderen slechts halve schooldagen hebben. Vaak is er een tekort aan lesmaterialen, heeft de school nauwelijks voorzieningen (bijvoorbeeld geen stroom) en zijn er weinig geschoolde leerkrachten, met een lage of geen beheersing van het Engels. De scholen starten met Grade 1, wat bij ons

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak van de moe