dinsdag 20 september 2011

De ESCo en duurzame energie

Enige tijd geleden hebben we op de weblog geschreven over het Energieproject waar we namens Stichting Kyoga aan werken.
Een onderdeel van dit project is om de medewerkers van Kumi Hospital toegang te geven tot elektriciteit in hun huizen. Ieder gezin krijgt een prepaidmeter waarop Energy Time (vooraf betaalde stroom) gezet kan worden. Hierdoor hebben ze zicht op het eigen energieverbruik, wat zal leiden tot duurzamer gebruik. Wanneer de energietijd bijna op is, geeft de prepaidmeter een signaal en kan er betaald worden voor een nieuwe hoeveelheid stroom. Is er op dat moment geen geld, dan zal het gezin zonder elektriciteit leven totdat de meter weer opgeladen wordt.

Op dit moment is er geen stroom in de huizen en worden kaarsen of kleine zelf gemaakte paraffinelampjes (zie foto) gebruikt. De prijs van paraffine stijgt steeds meer en daarnaast is zeker het brandgevaar een nadelig gevolg van deze manier van huisverlichting. Er worden regelmatig patiënten vanuit omliggende dorpen, met name kinderen, in het ziekenhuis opgenomen met (ernstige) brandwonden. Om deze reden en om duurzame energie bereikbaar te maken, zijn we begonnen met de verkoop van lampen op zonne-energie. Nadat we onderzoek hadden gedaan in Kampala en diverse gesprekken hebben gevoerd, zijn we een overeenkomst aangegaan met BareFoot: een bedrijf dat zich specialiseert in de ontwikkeling en verkoop van zonne-energie verlichting in ontwikkelingslanden.
Inmiddels hebben we dus de mensen om ons heen kennis kunnen laten maken met deze vorm van energie. Er zijn verschillende soorten lampen: van kleine zonnepanelen van 10x10 cm tot grote systemen waarbij er voldoende energie wordt opgewekt voor vijf lampen. Aan de meeste kleine systemen kan ook een mobiele telefoon opgeladen worden en op de grotere panelen een kleine radio worden aangesloten.
De mensen zijn enthousiast, maar doordat we in een arm gebied leven, zijn de kosten helaas vaak nog te hoog en moet er eerst gespaard worden. Om een indicatie te geven: de kleinste lamp met zonnepaneel kost 25.000 Ugandese shilling, wat ongeveer 7 euro is. De positieve reacties van degenen die al een lamp(je) hebben kunnen kopen, zorgen voor nog meer interesse in deze ‘schone’ energie!






In mei is het bouwen gestart als eerste stap naar het opzetten van de Energy Service Company. In het gebouw komt een computersysteem te staan waar de medewerkers van Kumi Hospital de oplaadcodes voor hun prepaidmeters kunnen kopen. De verkoop van de lampen op zonne-energie zal hier verder gaan en er zal ruimte zijn voor het geven van trainingen gericht op efficiënt gebruik van energie. Het zal tegelijkertijd ook de woonplek van de ESCo-manager worden. Het gebouw heeft dan ook een apart woongedeelte, een keuken en een stuk grond eromheen.

Er is de afgelopen maanden door het bouwbedrijf Prio gewerkt met lokaal bouwgereedschap, zoals houten steigers en bakken om spullen in te vervoeren. Het gaat er allemaal wat anders aan toe dan in Nederland. De werknemers dragen oranje overalls en helmen, maar lopen op slippers… En aangezien er geen kantine is, wordt er door de mannen zelf gekookt op houtvuur zodat ze met elkaar kunnen lunchen: dikke maïspap met bruine bonen. Een stevige maaltijd om hard te kunnen werken zodat dit deel van het energieproject ook goed verloopt!

1 opmerking: