zondag 22 april 2012

Kidepo Valley National Park

In het noordoosten van Uganda, tegen de grens met Zuid Sudan, ligt het Kidepo Valley National Park. Dit natuurgebied ligt in de afgelegen Karamoja regio en wordt daardoor nog maar weinig bezocht, hoewel het een prachtig savannegebied is. Het National Park bestaat uit twee enorme valleien tussen de bergen en is bijna 1500 vierkante kilometer groot.
Ook Kidepo heeft zware jaren gehad tijdens de onrusten in het land en de rebellen. Inmiddels begint het aantal dieren weer te groeien en wordt het buitenverblijf van de voormalige dictator Amin verbouwd tot een lodge voor bezoekers. Het gebouw was uitgehakt in de rosten en heeft jarenlang leeg gestaan, maar zal nu ten goede van het National Park worden ingezet. Helaas is het gebied nog moeizaam bereikbaar door de vele slechte wegen in Uganda.

Met de Pasen hebben we de lange reis vanuit Kumi naar Kidepo gemaakt en een aantal dagen mogen genieten van de prachtige natuur. De Uganda Wildlife Authority (UWA) beschermt het gebied. Zij wonen met hun gezinnen in het Kidepo National Park en krijgen regelmatig bezoek van wilde dieren, zoals de olifant op de foto, die inmiddels erg gewend is aan mensen!

Met nog vier anderen, die ook in Uganda werken en wonen, hebben we overdag een aantal safaritochten gemaakt. Met het dak omhoog, konden we tijdens het rijden over de zandwegen alles goed zien. 

Zo hebben we vele buffels gezien en olifanten, zebra’s, leeuwen, giraffen  en struisvogels.
Ook zijn we naar warmwaterbronnen en de grens met Zuid Sudan geweest. Op de tweede dag een loopsafari gedaan met een gewapende ranger. Overigens was deze in de avonden ook op de kampeerplek, want we sliepen in ons tentje middenin het National Park. Om te koken gebruikten we een klein kookstel op houtskool. De smeulende resten as van de vorige avond kwamen goed van pas voor het zetten van een kop thee in de ochtend! Na dagen met regen en zon, volgden prachtige zonsondergangen en genoten we van kampvuur met het gebrul van leeuwen op de achtergrond.
Een ervaring om niet meer te vergeten!


3 opmerkingen:

 1. Wat een prachtig project Waar jullie mee bezig zijn.
  Ik volg jullie al een tijdje omdat mijn zoon Robin 30 april bij jullie met het vliegtuig aankomt. Ik hoop dat de mannen van van Dorp goed werk kunnen doen aan het ziekenhuis en dat alles goed mag gaan.
  ik blijf jullie volgen en misschien zie ik nog wel een foto van de mannen op jullie blog. Ik hoorde dat ze eerst op safari gaan dus we zijn erg benieuwd hoe ze het bij jullie hebben.

  Veel succes met alles
  Monique Koetsier

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal geweldig waar jullie mee bezig zijn hoor.Respect!!! Heel veel succes! Liefs Jos en Marianne Besters.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow, dat zal zeker een indrukwekkende ervaring geweest zijn. Gaaf hoor!

  BeantwoordenVerwijderen