woensdag 2 mei 2012

Vers brood in Kumi

Sinds enkele weken is er een kleine bakkerij op het Kumi Hospital terrein. Het ziekenhuis is een samenwerking aangegaan met de Australische Stichting COHAD en verhuurt de ruimte aan hen. Hierdoor zijn er inkomsten vanuit de maandelijkse huur, welke Kumi Hospital kan besteden aan de zorg voor patiënten. Daarnaast kan er tegen inkoopprijs vers brood worden gehaald voor de afdelingen. 

COHAD staat voor Children Of Hope And Dignity en is onderdeel van een Australische NGO (Non Government Organisation) die als doel heeft armoede te bestrijden door het opzetten van ontwikkelingsprojecten.

De bakkerij is bedoeld om met de winst, het weeshuis in Kanyumu - enkele kilometers buiten Kumi - te ondersteunen. Op dit moment wonen er 32 jongens en meisjes die door HIV/Aids problematiek beide ouders zijn verloren. In de toekomst zal er plaats komen voor 100 weeskinderen, waardoor deze kwetsbare groep een kans krijgt op verzorging, onderwijs en een thuis. Daarnaast biedt de bakkerij werk en dus een inkomen voor de lokale bevolking.

In juli zal er een stel vanuit Australië komen om de bakkerij te managen, echter tot die tijd was er niemand om dit op te pakken. Aangezien wij al contact hadden met Stichting COHAD, is enkele weken geleden de vraag gekomen of wij de mogelijkheid hebben om de komende maanden dit project te coördineren. Een super leuke uitdaging, maar wel extra werk om mee aan de slag te gaan. Toch willen we ons graag inzetten, omdat het een mooie manier is om de mensen om ons heen te ondersteunen. Bovendien is vers brood in Kumi zeer welkom. Het brood dat nu te verkrijgen is, moet namelijk uit de grote steden komen, waardoor de broden vaak al twee dagen oud zijn voordat je het kunt kopen…

De oprichter van COHAD was eind maart naar Uganda gekomen en samen met drie bakkers uit Australië en Nieuw Zeeland, is er een week training gegeven. Hanneke heeft met vier Ugandese vrouwen geleerd om een aantal soorten brood en broodjes te bakken in de grote houtoven. Het was een bijzondere week om van deze mannen te leren en hun hulp voor dit project is groot. Ze bezitten in eigen land grote bakkerijen en één van hen bleek al meerdere boeken geschreven te hebben over de filosofie rondom brood en allerlei bakrecepten (Tom O’Toole). Ondanks dat de bakkerij klein is, kunnen we lekker brood maken!

Bijna dagelijks is Hanneke in de bakkerij om samen vers brood te bakken en iedereen is erg enthousiast! Om het brood te bezorgen in Kumi en omgeving, heeft Ouke de boda (kleine motor) van COHAD te leen. Met een kist vol broden rijdt hij over de zandpaden voor het afleveren van bestellingen bij kleine winkels, op de markt, voor het weeshuis en om nieuwe klanten op te zoeken. Om te zorgen dat we kunnen blijven bakken, kopen we in Mbale meel, suiker en zout in zakken van 50 kg en ook het brandhout proberen we op voorraad te houden. In de toekomst hopen we met speciale briquettes (brandstof van samengeperst restmateriaal) te gaan stoken, zodat ook de bakkerij energiezuinig zal zijn. Dit zou een mooie samenwerking met de ESCo betekenen!
1 opmerking:

  1. Wil van der Salm14 mei 2012 om 22:35

    Wat een mooie projecten waar jullie in meewerken. De bakkerij ziet er professioneel uit! Wat zullen de mensen daar blij zijn dat jullie nog even blijven! Wij wensen jullie nog heel veel energie en plezier toe, liefs van Henk, Wil Irini en Tim

    BeantwoordenVerwijderen