dinsdag 5 juni 2012

Baraka Farm in Kenia

Dit jaar hebben we Pinksteren in Kenia doorgebracht om namens de Farm Foundation een bezoek te brengen aan de Baraka Farm: een boerderij die bijna 20 jaar geleden is opgezet met hulp vanuit Nederland ter ondersteuning van een Kinderhuis.

Kumi ligt op ongeveer drie uur reizen van de grens met Kenia. In de vroege ochtend waren we met de terreinwagen van Kumi Hospital van huis vertrokken om na een stoffige en hobbelige rit bij de grensplaats Malaba aan te komen. Hier zijn we lopend door de douane gegaan en hebben in Kenia het laatste stuk met lokaal vervoer verder gereisd naar Eldoret.

De manager Jos Creemers werkt sinds het begin op de Baraka Farm en heeft het letterlijk vanaf de grond opgebouwd tot een goedlopend bedrijf. De Farm bestaat uit 200 ha grond met een grote kudde koeien, een kaasmakerij, bijenkorven en een irrigatieproject voor het telen van groente.
We hebben veel gezien en besproken wat voor de Kumi Hospital Farm kan helpen om weer uit te groeien tot een efficiënte boerderij die het ziekenhuis kan ondersteunen.

De reden van het opzetten van de Baraka Farm was om inkomsten te genereren voor de Lewa Children’s Home. In dit kinderhuis worden jongens en meisjes opgevangen die door hun ouders zijn verlaten, waarvan de ouders overleden zijn of kinderen die vanwege geweld uit gezinnen zijn gehaald. De initiatiefnemer is een gepassioneerde vrouw uit Kenia, die al sinds eind jaren 60 kinderen in nood opvangt. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een plek waar kinderen vanaf een aantal maanden oud terecht kunnen voor onderdak, zorg en onderwijs.

Op het terrein van de Farm staat het grote huis met vele kinderkamers, een keuken en speelruimtes. Even verderop is enkele jaren geleden een basisschool gebouwd waar de kinderen naar school gaan, samen met anderen uit de omgeving.

Om niet alleen afhankelijk te zijn van sponsors, is de opbrengst vanuit de Baraka Farm van groot belang.
Daarnaast voorziet de boerderij, het Kinderhuis en de school in werkgelegenheid voor de lokale bevolking.
Op dit moment is de Baraka Farm bezig met het uitbreiden van de kaasproductie waardoor er ook melk van omliggende boerderijen verwerkt kan worden.
Het is een professioneel bedrijf die goed omgaat met de uitdagingen die Afrika biedt. De mogelijkheden voor training kunnen dan ook interessant zijn voor de Kumi Farm in de toekomst.

Tijdens ons verblijf op de Baraka Farm sliepen we in een gastenkamer van het Kinderhuis, aten verse producten van het land en liepen met de kinderen mee naar de kerk. Een bijzondere ervaring om zo het dagelijks leven van het Kinderhuis mee te maken!
Het was een kort, maar leerzaam en waardevol bezoek aan Kenia. De vrolijke gezichten van de Lewa Children's Home en de positieve sfeer op de Baraka Farm geven een gevoel van verbondenheid op deze mooie plek!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten