vrijdag 5 juni 2015

Blood Donation Day


Aangezien er vrijwel altijd een tekort is aan bloed in het ziekenhuis, heeft Kumi Hospital een dag georganiseerd om bloeddonoren te werven.
Onder een grote mangoboom op het ziekenhuisterrein werden vijf stretcherstoelen neergezet en een speciaal team van Uganda Blood Transfusion Service kwam om de testen en bloedafnames doen. Vooraf waren er aankondigingen geweest en op de dag zelf reed er een auto rond met een enorme microfoon en muziek om iedereen op te roepen te komen. Het belang van doneren is groot: patiĆ«nten moeten soms (te) lang wachten voordat een bloedtransfusie mogelijk is omdat het bloed bijvoorbeeld nog gehaald moet worden uit een stad op enkele uren rijden… Bloed doneren kan letterlijk levens redden.

Gelukkig was er een flinke opkomst en werd er veel opgehaald. Helaas mochten wij niet meedoen omdat we te kort van te voren nog preventieve vaccinaties hadden gehad, maar waarschijnlijk komt er over enkele maanden wederom een donatiedag. Sommigen zijn namelijk erg benieuwd of ons bloed ook rood is…het verschil tussen een mzungu (witte vreemdeling) en een Ugandees blijft tot de verbeelding spreken!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten