donderdag 20 augustus 2015

Oogsten

 

 
 
  
 
 
 
 
  
Afgelopen maand hebben we de bonen geoogst. Een heel karwei want alles gaat (nog) met de hand: plukken, pellen, drogen en tenslotte de bonen wegen. Op de laatste dag hebben we onze auto en de pick-up van het ziekenhuis vol geladen met de zakken van 100kg en in Soroti, een stad verderop, alles kunnen verkopen.
 
Deze maand is het tijd om de mais van de velden bij Abululu (lokale naam van de boerderij) af te halen. De naam Abululu betekent hyena: voordat hier ruim veertig jaar geleden een boerderij kwam, liepen er veel hyena's in deze omgeving.
 
Op oogstdagen komen er tien(tallen) mannen en vrouwen uit de omgeving om mee te helpen. In het veld worden per rij van ruim 200 meter de maiskolven eraf gehaald en verzameld. De trekker rijdt tussen de paden door om de mais op te halen en na afloop worden de planten nagelopen of alle kolven eraf zijn.
 
De werkers krijgen per rij een bedrag, dus hard werken betekent meer geld voor het gezin! Bij de farm worden de kolven enkele dagen op grote zeilen in de zon gelegd en regelmatig gedraaid, om daarna in het grote drooghok verder te drogen.

Over een paar weken is de mais droog genoeg en zullen de korrels eraf gehaald worden om te vermalen tot posho (maïsmeel).

Ondertussen zijn we bezig met het aankopen van nieuwe zaden en het ploegen van het veld, zodat we volgende maand de velden kunnen gaan inzaaien voor een weer nieuwe oogst!


Bladeren van de kolven weghalen
Mais verzamelen in het veld
Meehelpen met het draaien van de maiskolven
 
 
 

1 opmerking:

 1. Hoi Ouke, Hanneke en Anne,

  Het is alweer even geleden dat ik jullie site heb bekeken, maar wat ziet het er allemaal goed uit en wat zijn jullie goed bezig!

  Ook super om te zien hoe jullie kleine meid het zo goed doet en ook zo heerlijk geniet.

  Keep up the good work!

  Veel succes, plezier, sterkte en geluk verder!

  Groeten Diederik (en m'n meiden natuurlijk)

  BeantwoordenVerwijderen