zondag 25 oktober 2015

KH-AP Crops

Inzaaien van het veld
Inmiddels zijn we ruim vijf maanden in Uganda om namens de UIC en in samenwerking met het ziekenhuis de farm op te bouwen: Kumi Hospital AgroPark, afgekort KH-AP. Deze bestaat uit een aantal afdelingen: Crops, Dairy en sinds deze maand ook de Bakery.

Hek rondom het geploegde weiland
De voorbereidingen voor KH-AP Dairy zijn volop bezig. Het veld is vrij gemaakt van termietenheuvels en struiken, geploegd en vervolgens met een grote groep werkers handmatig ingezaaid met kleine grasplanten.
Om deze weilanden-in-wording hebben we een hek gezet van lokale palen en prikkeldraad en het schaduwdak is in aanbouw. Over enkele maanden zullen de eerste koeien komen en dus verse melk op de farm!
Vers brood is er al: KHAP Cake&Bread. Na weken van voorbereiding hebben we de bakkerij weer kunnen openen en is Hanneke met Anne, bijna dagelijks in de Bakery te vinden! In een later weblog bericht zullen we meer hierover schrijven.

Nursery Beds met daarachter de zonnebloemen

Op Abululu Farm, de Crops afdeling, hebben we dit tweede seizoen de velden ingezaaid met Sun Flower. Na het ploegen, zijn de zaden in drie dagen tijd de grond ingegaan en een maand later staan de zonnebloemen al ruim een meter hoog. Na het oogsten (zonnebloemolie) zal het restant vermalen worden om te gebruiken als bijvoeding voor de koeien. In de Nursery Beds proberen we verschillende zaden uit te laten groeien die daarna verplant worden, zoals uien, lokale prikkelstruiken om een natuurlijke omheining te maken en kleine bomen.
 
Sommige gewassen kunnen gelijk de grote moestuin in, zoals watermeloen, aubergine, tomaten, sukumawiki (soort boerenkool) en wortels. De moestuin hebben we in de buurt van de watervoorraad van de farm gemaakt, zodat er indien nodig handmatig irrigatie met gieters gedaan kan worden. Dit regenseizoen begon erg slecht, maar sinds een week valt er vrijwel dagelijks een flinke bui. We zijn hier dankbaar voor iedere regendruppel! In de toekomst hopen we met dripirrigatie te kunnen gaan werken, waardoor het ook in het droge seizoen veel beter mogelijk zal zijn om verse groenten te verbouwen en te oogsten.

Veld inzaaien met Sun Flower
Naast het bewerken van het land rondom Abululu, kan de omgeving tegen een lokale vergoeding, bij KH-AP Crops terecht voor het laten ploegen van hun land of het vermalen van maiskorrels tot meel (posho). Veel mensen uit de directe omgeving en ook Kumi Hospital staff maken hiervan gebruik. Het ploegen met de tractor gaat naast veel sneller, ook grondiger dan met ossen, waardoor er een betere opbrengst kan worden verwacht. En posho malen op de farm is gunstig, want het bespaart transportkosten naar Kumi. Naast het bieden van werkgelegenheid, proberen we ook op die manier de regio tot steun te zijn in de opbouw van de farm.
 
Klaarmaken van het materiaal op Abululu om te gaan zaaien
Zaden van de uien beginnen uit te groeien en zijn bijna klaar voor de moestuin
Weer thuis na een dagje werken in de Bakery
 

2 opmerkingen:

 1. hallo hanneke en ouke!! mijn naam is stef verwaaijen. boerenzoon, afgestudeerd aan opleiding veehouderij op de HAS Den Bosch en 2,5 werkzaam bij SEMEX Duitsland.

  ik kwam net op jullie blog terecht om de volgende reden: mijn vriendin loopt op dit moment stage in oeganda bij een hospis in tororo. ik ga haar bezoeken vanaf eind december tot midden januarie. In de eerste/tweede week van januarie zou ik graag een aantal agrarische bedrijven bezoeken om een idee op te doen hoe landbouw daar bedreven wordt en voor welke uitdagingen dat zorgt.

  kunnen wij in contact komen en elkaar misschien helpen? mijn emailadres is sjverwaaijen@gmail.com

  vriendelijke groet, stef

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Ik bezocht onlangs uw blog, en lees een aantal artikelen die u post. als ik kon weten wat het KUMI? of een organisatie die op humanitair gebied? door de manier waarop ik graag foto-foto op je berichten

  BeantwoordenVerwijderen