woensdag 17 februari 2016

KHAP Cake&Breadde Bakery
In 2011 hebben we namens de Australische stichting COHAD geholpen met de opzet van een bakkerij. Helaas is deze stichting hier anderhalf jaar geleden mee gestopt en is het niet mogelijk gebleken de bakkerij open te houden. Kumi Hospital heeft ons daarom vorig jaar gevraagd of we een herstart konden maken met de UIC. Op deze manier is de Bakery een onderdeel geworden van KH-AP (Kumi Hospital AgroPark). Na alle voorbereidingen, zoals de aanschaf van een mixer in Kampala, meel uit Mbale, schilderwerk, houten tafels laten maken, leuke stof uitzoeken voor schorten, werkafspraken met de staff op papier zetten, etc. zijn we in oktober 2015 weer geopend onder de naam KHAP Cake&Bread. Hanneke heeft de dagelijkse leiding over de bakkerij en ook Anne helpt regelmatig een handje mee J

Donuts maken (Angella)
Sinds deze week hebben we een nieuwe medewerker: Frida, een slechthorende jonge vrouw die na de middelbare school geen vervolgopleiding van haar vader meer mocht doen, maar wel een training in bakken en catering heeft gevolgd. Ze is erg enthousiast en we leren als team steeds beter om met haar te communiceren. Het Bakery team bestaat nu uit zeven personen: Grace, Angella, Teddy, Tom en Frida om het brood te bakken, Kokas die de verkoop doet en Jenavive om taarten te versieren met dik glazuur in allerlei kleuren, vormen en letters.
 
Brood op het afkoelrek (daarachter de houtoven)
Op de Bakery dagen beginnen we in de ochtend met het maken van deeg: alle ingredi├źnten samenvoegen in de grote mixer, daarna verdelen en laten rusten om er vervolgens bolletjes en broden van te maken. Voordat het in de houtoven gaat, ligt het nog enige tijd op de bakplaten te rijzen. Ondertussen komt de oven op temperatuur en maken we het beslag voor de muffins en donuts, die laatste worden buiten op een vuur in hete olie gebakken. Als het brood de oven uitkomt, laten we het afkoelen voordat het ingepakt wordt. Daarnaast maken we op aanvraag (grote) taarten en als lunch verse sandwiches, belegd met ei, avocado en tomaat. Op een quad hebben we een grote kist laten maken waarmee Kokas de dorpen in de omgeving af gaat. Aangezien er geen bakker in de verdere omgeving staat, is het een hele vooruitgang om in Kumi vers brood te hebben!

De bakkerij is nu bijna vijf maanden open en we proberen het team steeds meer te trainen om zelfstandig te kunnen werken. Het is een hele uitdaging erbij, maar ontzettend leuk om te doen!
 
Deeg verdelen op de tafel (Grace en Teddy)
Ingepakt en klaar voor de verkoop!
Anne helpt met de muffinvormpjes
Donuts bakken op houtvuur (Tom)
De quad waarmee het brood verkocht wordt

 
Muffins glazurenGeen opmerkingen:

Een reactie posten