donderdag 31 augustus 2017

Farm in opbouw!


Ruim twee jaar geleden zijn we terug naar Uganda gegaan om het Kumi Hospital AgroPark op te zetten: een agrarisch bedrijf ter ondersteuning van het ziekenhuis. Eén van de drie afdelingen is de melkvee boerderij. Een goede melkproductie betekent dat we o.a. moeten zorgen voor voldoende voer en water, schaduw en een health care programma. De hitte in het droge seizoen en de aanwezigheid van ziektes die in de tropen voorkomen, maken dat we de lokale kennis echt nodig hebben, samen met de ervaring van de Nederlandse boer Sikko die een jaar geleden ons team is komen versterken.
 
Onze farm manager Enos is deze maand naar het westen van Uganda gereisd om tien drachtige goede koeien aan te kopen: een kruising van een Friese koe met een lokaal ras. Na een lange reisdag kwamen de koeien op de farm aan en nu is het van belang dat de beesten gezond blijven om over een aantal maanden kalfjes krijgen waardoor de melkproductie op gang komt. Uiteraard hopen we dat er vooral female calfs geboren worden zodat deze op termijn ook weer melk gaan geven!
 
Het klimaat hier in Kumi is een uitdaging: veel droger en warmer dan waar de beesten vandaan komen, dus ze worden goed in de gaten gehouden. Wanneer het goed gaat, kunnen we de veestapel verder uitbreiden. Daarbij is het van belang dat we kuil maken zodat er ook in het droge seizoen voldoende voer is. Ook voor de tweede helft van het jaar planten we daarom sorghum (soort mais) en gras in de velden, naast zonnebloemen en bonen.
 

Gelukkig zijn er de afgelopen weken redelijk goede regens geweest. Een enorm verschil met eerder dit jaar: alles begint echt weer te groeien! Ook de rode pepers die we hebben gepland, doen het prima. Deze worden met de hand geplukt, daarna gedroogd in de zon op rieten matten, gesorteerd en afgewogen. Het is het eerste seizoen dat we dit gewas verbouwen dus het is echt uitproberen wat het beste werkt, maar dat maakt het tegelijkertijd leuk om de farm op te bouwen. Tegenslagen zijn er altijd…maar als dingen wel lukken is het extra motiverend!

Zo zijn we ook nog steeds aan het zoeken naar de beste manier om bijen te houden. Rondom het schaduw dak tussen twee grote mangobomen hebben we kleine, maar snel groeiende bomen gepland zodat er meer beschutting tegen de zon zal komen.
Ook moesten de houten korven opnieuw gemaakt worden omdat er houtrot in zat waardoor de bijen waren vertrokken. Door regelmatig onderhoud en aandacht (bijen zijn sociale dieren J) hopen we ook hier vooruitgang te boeken.

We zijn nog lang niet in het land van melk en honing maar we doen ons best!
 
Meehelpen met het drogen van sun flower zaden
De herdsman neemt de kudde mee op zoek naar gras

Bee hives onder het schaduwdak
Iedere ochtend melken!
Veld vol rode peper
 

1 opmerking:

  1. Wat een spannend en belangrijk project met de nieuwe koeien. Zal heel bijzonder zijn om over een poosje het eerste kalfje erbij te zien staan. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen