Doorgaan naar hoofdcontent

Farm in opbouw!


Ruim twee jaar geleden zijn we terug naar Uganda gegaan om het Kumi Hospital AgroPark op te zetten: een agrarisch bedrijf ter ondersteuning van het ziekenhuis. Eén van de drie afdelingen is de melkvee boerderij. Een goede melkproductie betekent dat we o.a. moeten zorgen voor voldoende voer en water, schaduw en een health care programma. De hitte in het droge seizoen en de aanwezigheid van ziektes die in de tropen voorkomen, maken dat we de lokale kennis echt nodig hebben, samen met de ervaring van de Nederlandse boer Sikko die een jaar geleden ons team is komen versterken.
 
Onze farm manager Enos is deze maand naar het westen van Uganda gereisd om tien drachtige goede koeien aan te kopen: een kruising van een Friese koe met een lokaal ras. Na een lange reisdag kwamen de koeien op de farm aan en nu is het van belang dat de beesten gezond blijven om over een aantal maanden kalfjes krijgen waardoor de melkproductie op gang komt. Uiteraard hopen we dat er vooral female calfs geboren worden zodat deze op termijn ook weer melk gaan geven!
 
Het klimaat hier in Kumi is een uitdaging: veel droger en warmer dan waar de beesten vandaan komen, dus ze worden goed in de gaten gehouden. Wanneer het goed gaat, kunnen we de veestapel verder uitbreiden. Daarbij is het van belang dat we kuil maken zodat er ook in het droge seizoen voldoende voer is. Ook voor de tweede helft van het jaar planten we daarom sorghum (soort mais) en gras in de velden, naast zonnebloemen en bonen.
 

Gelukkig zijn er de afgelopen weken redelijk goede regens geweest. Een enorm verschil met eerder dit jaar: alles begint echt weer te groeien! Ook de rode pepers die we hebben gepland, doen het prima. Deze worden met de hand geplukt, daarna gedroogd in de zon op rieten matten, gesorteerd en afgewogen. Het is het eerste seizoen dat we dit gewas verbouwen dus het is echt uitproberen wat het beste werkt, maar dat maakt het tegelijkertijd leuk om de farm op te bouwen. Tegenslagen zijn er altijd…maar als dingen wel lukken is het extra motiverend!

Zo zijn we ook nog steeds aan het zoeken naar de beste manier om bijen te houden. Rondom het schaduw dak tussen twee grote mangobomen hebben we kleine, maar snel groeiende bomen gepland zodat er meer beschutting tegen de zon zal komen.
Ook moesten de houten korven opnieuw gemaakt worden omdat er houtrot in zat waardoor de bijen waren vertrokken. Door regelmatig onderhoud en aandacht (bijen zijn sociale dieren J) hopen we ook hier vooruitgang te boeken.

We zijn nog lang niet in het land van melk en honing maar we doen ons best!
 
Meehelpen met het drogen van sun flower zaden
De herdsman neemt de kudde mee op zoek naar gras

Bee hives onder het schaduwdak
Iedere ochtend melken!
Veld vol rode peper
 

Reacties

  1. Wat een spannend en belangrijk project met de nieuwe koeien. Zal heel bijzonder zijn om over een poosje het eerste kalfje erbij te zien staan. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Home visits

Sinds het vertrek van de Nlse general manager (gezin) uit ​Ethiopie , heb ik (Hanneke) de taak van Nienke gekregen om de ondersteunende projecten van ESPBC te begeleiden, samen met onze social worker Bereket. Medewerkers die aangeven hulp nodig te hebben, kunnen bij hem terecht voor een gesprek. Ze ervaren problemen in hun persoonlijke leefomstandigheden, bijvoorbeeld hoge medische kosten voor de operatie van hun kind of een huis dat bijna ingestort is na een hevige storm. Vaak helpt erover praten en meedenken, maar soms is er meer nodig. Het gaat dan vrijwel altijd om werkers in de lagere lonen. Hoewel ESPBC probeert de lonen relatief hoog te houden, blijft het met de enorme inflatie en stijgende voedselprijzen soms lastig rondkomen. Vooral als er onverwacht hoge kosten zijn voor bijvoorbeeld scholing, medische uitgaven of onderhoud van hun huis. Vanuit het bedrijf willen we hierin helpen door individuele projecten te bieden, zoals een kleine tijdelijke lening zonder kosten, een finan

All Children Count

Spel tijdens de Holiday Program We hebben een Amerikaanse vrouw (Tesa) leren kennen die de stichting All Children Count (ACC) heeft opgezet, nadat ze een aantal jaren geleden als vrijwilliger naar Bishoftu was gekomen om Engelse les te geven. Daarna is ze zich blijven inzetten om kansarme leerlingen op de arme scholen te helpen. Het onderwijs in Ethiopië is gratis, maar het uniform en schoolspullen moeten wel zelf worden betaald, wat voor veel gezinnen bijna niet haalbaar is. Gemiddeld zitten er 70 kinderen in de klas, maar klassen met 90 of meer is geen uitzondering. Om die reden en gebrek aan klaslokalen, komt het regelmatig voor dat scholen de leerlingen over de ochtend en middag verdelen, waardoor kinderen slechts halve schooldagen hebben. Vaak is er een tekort aan lesmaterialen, heeft de school nauwelijks voorzieningen (bijvoorbeeld geen stroom) en zijn er weinig geschoolde leerkrachten, met een lage of geen beheersing van het Engels. De scholen starten met Grade 1, wat bij ons

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak van de moe