Doorgaan naar hoofdcontent

Farm in opbouw!


Ruim twee jaar geleden zijn we terug naar Uganda gegaan om het Kumi Hospital AgroPark op te zetten: een agrarisch bedrijf ter ondersteuning van het ziekenhuis. Eén van de drie afdelingen is de melkvee boerderij. Een goede melkproductie betekent dat we o.a. moeten zorgen voor voldoende voer en water, schaduw en een health care programma. De hitte in het droge seizoen en de aanwezigheid van ziektes die in de tropen voorkomen, maken dat we de lokale kennis echt nodig hebben, samen met de ervaring van de Nederlandse boer Sikko die een jaar geleden ons team is komen versterken.
 
Onze farm manager Enos is deze maand naar het westen van Uganda gereisd om tien drachtige goede koeien aan te kopen: een kruising van een Friese koe met een lokaal ras. Na een lange reisdag kwamen de koeien op de farm aan en nu is het van belang dat de beesten gezond blijven om over een aantal maanden kalfjes krijgen waardoor de melkproductie op gang komt. Uiteraard hopen we dat er vooral female calfs geboren worden zodat deze op termijn ook weer melk gaan geven!
 
Het klimaat hier in Kumi is een uitdaging: veel droger en warmer dan waar de beesten vandaan komen, dus ze worden goed in de gaten gehouden. Wanneer het goed gaat, kunnen we de veestapel verder uitbreiden. Daarbij is het van belang dat we kuil maken zodat er ook in het droge seizoen voldoende voer is. Ook voor de tweede helft van het jaar planten we daarom sorghum (soort mais) en gras in de velden, naast zonnebloemen en bonen.
 

Gelukkig zijn er de afgelopen weken redelijk goede regens geweest. Een enorm verschil met eerder dit jaar: alles begint echt weer te groeien! Ook de rode pepers die we hebben gepland, doen het prima. Deze worden met de hand geplukt, daarna gedroogd in de zon op rieten matten, gesorteerd en afgewogen. Het is het eerste seizoen dat we dit gewas verbouwen dus het is echt uitproberen wat het beste werkt, maar dat maakt het tegelijkertijd leuk om de farm op te bouwen. Tegenslagen zijn er altijd…maar als dingen wel lukken is het extra motiverend!

Zo zijn we ook nog steeds aan het zoeken naar de beste manier om bijen te houden. Rondom het schaduw dak tussen twee grote mangobomen hebben we kleine, maar snel groeiende bomen gepland zodat er meer beschutting tegen de zon zal komen.
Ook moesten de houten korven opnieuw gemaakt worden omdat er houtrot in zat waardoor de bijen waren vertrokken. Door regelmatig onderhoud en aandacht (bijen zijn sociale dieren J) hopen we ook hier vooruitgang te boeken.

We zijn nog lang niet in het land van melk en honing maar we doen ons best!
 
Meehelpen met het drogen van sun flower zaden
De herdsman neemt de kudde mee op zoek naar gras

Bee hives onder het schaduwdak
Iedere ochtend melken!
Veld vol rode peper
 

Reacties

  1. Wat een spannend en belangrijk project met de nieuwe koeien. Zal heel bijzonder zijn om over een poosje het eerste kalfje erbij te zien staan. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

New Home - New Year

Anne met haar vlieger door onze straat in Bishoftu Sinds oktober werken en wonen we niet meer bij ESPBC en zijn we naar een leegstaand huis in de buurt gegaan, op de compound van Alfa Farm. Deze melkveeboerderij ligt aan Lake Chelekleka en heeft een Nlse manager, die met de Ethiopische Rakeb getrouwd is, met wie Hanneke de blindenschool lessen doet. Super fijn dat we daar konden wonen tot de Kerst. Heel dankbaar voor! Het huis staat naast de stallen met een grote tuin, waar Anne lekker kon spelen, een prachtig uitzicht en iedere dag op weg naar school liepen we tussen de koeien door. Soms werd er een kalfje geboren, zo bijzonder om mee te maken!  In november zijn we een aantal weken in Nl geweest ​, heerlijk om iedereen even te zien!  Weer terug in Ethiopië, moesten we al snel weer alles inpakken en zijn we naar een huurhuis in Bishoftu gegaan. Het was even wennen om niet meer op een compound te wonen met guards en veel ruimte om ons heen, maar het is een gezellig huis. We kon...

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak v...

ROTOM Ethiopia

Dit verhaal begint bij de Ugandese Kenneth Mugayehwenkyi. Samen met  zijn vrouw sponsorde hij  twee meisjes, waarvan bei de ouders overleden wa ren als gevolg van  HIV/Aids en die bij hun oma Elizabeth woonden. Doordat er vanuit de overheid geen enkele ondersteuning is voor ouderen, zijn ze afhankelijk van de generatie onder hen. Maar als hun kinderen wegvallen, betekent dit dat zowel de oudere als de jongere generatie daaromheen zich zonder hulp moet zien te redden. Vaak leidt dit tot een  leven in eenzaamheid en armoede ,  zonder goede mogelijkheden voor onderwijs voor de kleinkinderen. De Ugandese Kenneth besloot zijn netwerk in te zetten, waaronder van zijn eerdere werk in Amerika, om deze grootmoeder te helpen en zich ook te richten op andere ouderen in dezelfde situatie. Zo ontstond in oktober 2003 ROTOM: Reach One Touch One Mission . Niet alleen vanuit de US kwam er support, later  ook uit Canada en na  een aantal jaren ook vanuit Engeland ...