Doorgaan naar hoofdcontent

Melkam Fasika


Klim gemaakt naar een grot met uitzicht op Lake Langano 

Een week nadat we aangekomen waren in Ethiopië, werd het Orthodoxe Paasfeest gevierd. Belangrijke dagen voor het grootste deel van de bevolking dat Ethiopisch Orthodox Christelijk is.

Vanuit onze kerk hier was er in samenwerking met de Kebele (wijk) het jaarlijkse project ter ondersteuning van de allerarmsten. Met een aantal auto's vol werd er op Siklet (Goede Vrijdag) de wijk in gegaan om bij tachtig families eten (levende kip, fles olie en zak uien) en wat geld te brengen. Hiermee kunnen ze de traditionele maaltijd van kip met ei en pittige kruiden maken, die met het Paasfeest wordt gegeten. 

Erg indrukwekkend  en best heftig om te zien hoe de mensen in armoede in de stad wonen... kleine huisjes, dicht op elkaar, geen vuilnis ophaaldienst, soms alleen een doek als deur of raam, weinig meubels, geen grond om eten op te verbouwen, meestal zonder stromend water en nauwelijks toegang tot elektriciteit. Bijna niet voor te stellen hoe deze oude mensen en gezinnen hier een bestaan hebben. Ontzettend mooi dat er hulp is, hoe klein ook, en hoe dankbaar iedereen was.

Alle medewerkers van ESPBC, het bedrijf waar Ouke werkt, krijgen als traditie ook een kip mee naar huis, dus die donderdag voor Siklet ging er een heel gekakel het hek uit! Melkam Fasika! Vrolijk Pasen!

Het weekend zijn we naar Lake Langano gegaan, een mooie rit van ongeveer drie uur langs velden en dorpen. Door alle mineralen is het water soort bruin-roze gekleurd, maar daardoor wel vrij van bilharzia (tropische ziekte) en heerlijk om in te zwemmen! Echt een mooie en relaxte plek om heen te gaan. 

Vlak bij ons resort waren nog een aantal nederlanders uit Debre Zeit/ Bishoftu, waar we langs het water naar toe konden lopen. Erg gezellig en gelijk weer wat mensen leren kennen! 

Helaas was onze huid nog niet gewend aan zoveel Afrikaanse zon... dus dat was snel de schaduw opzoeken de tweede dag! 

Op het resort wonen enorme landschildpadden en bij het ontbijt kwam een aardige man (vriend van de eigenaar bleek later) naar ons toe om te vragen of Anne misschien een baby schildpadje zou willen hebben. Vier weken eerder waren er twaalf eieren uitgekomen onder het zand, maar de andere schildpadden vielen de kleintjes aan. Dus zochten ze een nieuwe plek en natuurlijk vond Anne dat fantastisch! De namen waren ook al snel bedacht: Kion en Kiara, zoals de kinderen van Simba uit de Lion King.

We hebben een mooi hok gemaakt, totdat ze groot genoeg zijn om vrij rond te lopen. Ze krijgen iedere dag heel klein gesneden groentes te eten en om de dag mogen ze in een laagje water om te badderen. Nu we in ons eigen huis wonen, laten we ze dagelijks een poosje tussen het gras en de planten lopen. En dan goed zoeken, zo klein zijn ze nog! Bijna niet voor te stellen dat ze over tientallen jaren ruim een halve meter hoog worden!

Zo hebben we sinds Fasika twee baby schildpadjes en een kip (die nog bij de andere kippen van ESPBC in het hok woont), de huisdieren zijn er dus al, nu het thuisgevoel nog :-) 

Regen in de lucht is hier een zegen!

Kion en Kiara





Reacties

Populaire posts van deze blog

New Home - New Year

Anne met haar vlieger door onze straat in Bishoftu Sinds oktober werken en wonen we niet meer bij ESPBC en zijn we naar een leegstaand huis in de buurt gegaan, op de compound van Alfa Farm. Deze melkveeboerderij ligt aan Lake Chelekleka en heeft een Nlse manager, die met de Ethiopische Rakeb getrouwd is, met wie Hanneke de blindenschool lessen doet. Super fijn dat we daar konden wonen tot de Kerst. Heel dankbaar voor! Het huis staat naast de stallen met een grote tuin, waar Anne lekker kon spelen, een prachtig uitzicht en iedere dag op weg naar school liepen we tussen de koeien door. Soms werd er een kalfje geboren, zo bijzonder om mee te maken!  In november zijn we een aantal weken in Nl geweest ​, heerlijk om iedereen even te zien!  Weer terug in Ethiopië, moesten we al snel weer alles inpakken en zijn we naar een huurhuis in Bishoftu gegaan. Het was even wennen om niet meer op een compound te wonen met guards en veel ruimte om ons heen, maar het is een gezellig huis. We kon...

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak v...

ROTOM Ethiopia

Dit verhaal begint bij de Ugandese Kenneth Mugayehwenkyi. Samen met  zijn vrouw sponsorde hij  twee meisjes, waarvan bei de ouders overleden wa ren als gevolg van  HIV/Aids en die bij hun oma Elizabeth woonden. Doordat er vanuit de overheid geen enkele ondersteuning is voor ouderen, zijn ze afhankelijk van de generatie onder hen. Maar als hun kinderen wegvallen, betekent dit dat zowel de oudere als de jongere generatie daaromheen zich zonder hulp moet zien te redden. Vaak leidt dit tot een  leven in eenzaamheid en armoede ,  zonder goede mogelijkheden voor onderwijs voor de kleinkinderen. De Ugandese Kenneth besloot zijn netwerk in te zetten, waaronder van zijn eerdere werk in Amerika, om deze grootmoeder te helpen en zich ook te richten op andere ouderen in dezelfde situatie. Zo ontstond in oktober 2003 ROTOM: Reach One Touch One Mission . Niet alleen vanuit de US kwam er support, later  ook uit Canada en na  een aantal jaren ook vanuit Engeland ...