maandag 9 mei 2011

HIV Testing en Counseling Day

Dit jaar hebben we 30 april anders doorgebracht dan gewoonlijk. Dat is te verwachten in een ander land, maar we waren uitgenodigd voor de Koninginnedagreceptie van de Nederlandse Ambassade in Kampala, de hoofdstad van Uganda.
We wilden vrijdagmiddag richting Kampala vertrekken, maar in de loop van de ochtend bleek de Ambassade reizen door Uganda af te raden, vanwege oplopende onrust in de grotere steden. De oppositie is al weken bezig met acties tegen de heersende regering en precies vandaag liepen de protesten hoog op. Gelukkig merken we in Kumi helemaal niets van al die onrust. Maar het betekende wel dat we het feest op de Ambassade aan ons voorbij moesten laten gaan.
Hierdoor kregen we echter de kans om als vrijwilligers te helpen tijdens de HIV Testing en Counseling Day. Deze werd georganiseerd door Kumi Rotary Club en het Aids Information Centre, in samenwerking met het Rode Kruis. Een soort Outreach, met een het doel mensen te testen op HIV en voorlichting te geven. In Afrika is AIDS een zeer groot probleem. Uganda is hier helaas geen uitzondering in.
De Rotary Club van Kumi bestaat sinds een half jaar en een aantal medewerkers van Kumi Hospital zijn lid. Zodoende werden we gevraagd om mee te helpen met de actiedag. In vier dorpen werd een team geplaatst, in Kumi, Bukedea, Ngora en Kapir. Wij zijn met ons team naar de Health Centre van Kapir gegaan. In de schaduw van een grote boom werd een tafel gezet en na uitleg over de bedoeling van deze dag, werd de groep verdeeld over vier counselors, ervaren hulpverleners die de problematiek van HIV goed kennen. Zij hebben met iedereen een intakegesprek gevoerd.
Vervolgens liepen de mensen met hun formulier door naar onze tafel om een inschrijfnummer te krijgen en verwezen we de mensen één voor één naar het laboratorium, wat voor de gelegenheid was ingericht. Daar zaten twee laboranten uit Kumi Hospital, die de bloedafname en de test uitvoerden.
Binnen een kwartier was de uitslag bekend en werd op het formulier geschreven of de persoon negatief dan wel positief was bevonden. Deze formulieren bracht Ouke naar de counselors die het eindgesprek deden. Dit gaf een heel dubbel gevoel, het resultaat hierop kan een leven veranderen… Tijdens dit gesprek kregen de mensen hun uitslag, voorlichting en eventueel condooms.
Als ze positief waren bevonden, werd een eerste dosis medicijnen meegegeven en een verwijzing naar het ziekenhuis. Ook werd het belang van het testen van de overige gezinsleden benadrukt. Er komen namelijk vooral vrouwen om te testen, de mannen gaan ervan uit dat als hun vrouw gezond is, zij dat ook zullen zijn. Gezamenlijk testen, als koppel, is noodzakelijk: alleen als de status van beiden bekend is, kun je de gezondheid van het gezin beschermen.
Gedurende de hele dag zijn op onze locatie 256 mensen gezien, voorgelicht en getest. Hiervan bleken zeven mensen HIVpositief. Belangrijk om te weten voor deze mensen zodat ze op tijd kunnen starten met de behandeling. Zo was er een jonge moeder die positief getest was. Ze heeft vervolgens ook haar baby laten testen. Helaas bleek ook het kind besmet. Dat zijn heftige situaties, ondanks dat er ook berusting lijkt te zijn. Het leven is op een bepaalde manier harder dan wij in Nederland kennen…
Koninginnedag 2011 heeft een diepe indruk op ons achter gelaten.
.

3 opmerkingen:

 1. Zo heftig verhaal hoor.
  Gelukkig krijgen jullie daar niet veel mee van de onrust in Uganda. Wij hier in Nederland krijgen er ook niets van mee. Er is nog niets over op het nieuws geweest. Wel wordt er voor gewaarschuwd om niet naar bepaalde delen te reizen via internet.
  Ik kan me goed voorstellen dat het een dubbel gevoel geeft om zo zwart op wit te zien of iemand positief bevonden is of niet. Gelukkig kunnen ze dan de behandeling starten.
  Leuk om zo foto's te zien van jullie en de werkzaamheden.
  Veel succes daar verder.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Ouke en Hanneke,
  Ik heb zojuist met veel interesse en bewondering maar ook ontzetting jullie berichten zitten te lezen, het lijkt alsof ik naar een hele mooie maar zeer confronterende documentaire zit te kijken. Maar dit is echt.
  Fijn dat jullie een eigen plek hebben.
  Dat moet heel goed voelen.
  Wij vinden jullie kanjers en hebben enorm veel respect voor jullie.
  Heel veel succes en we blijven jullie volgen

  groetjes van Hans Marielle Birgit en Lotte

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo lieve mensen,

  Wat beleven jullie toch een bijzondere dingen. Moet soms erg lastig zijn. Echt top dat jullie dit doen. Hoe staat het met de energie voorziening? Staan de tulpjes al, hahaha (geintje). Maar we hebben nog blij nieuws van CdW, Annet is gister bevallen van een zoon. Ze noemen hem Stijn. Heel veel succes daar en we blijven jullie volgen.

  Liefs Caro&Bou

  BeantwoordenVerwijderen