zondag 22 mei 2011

Leven in Uganda

Ons dagelijks leven in Kumi is niet te vergelijken met Nederland. Het zal onmogelijk zijn alles te beschrijven, maar in de loop van het jaar hopen we op de weblog veel te kunnen delen.

Uganda ligt in Oost-Afrika, tussen Sudan, Kenia, Tanzania, Rwanda en Congo. In het zuiden kruist de evenaar het land. Uganda ligt naast het grootste meer van Afrika: Lake Victoria en bij Jinja (vlakbij de hoofdstad Kampala) bevindt zich de oorsprong van de Nijl. Halverwege het land doorkruist deze rivier Lake Kyoga.

Uganda is vele malen groter dan Nederland met dubbel zoveel inwoners. Door het hoge kindertal, gezinnen met 8 kinderen zijn geen uitzondering, groeit de bevolking enorm ieder jaar.
Om voldoende voedsel te hebben en een (extra) inkomstenbron, verbouwt vrijwel ieder gezin op het platteland allerlei seizoensgewassen rondom het huis of op een eigen stuk land in de buurt.  Op de markt proberen de vrouwen tomaten, uien, bonen, bananen etc. te verkopen. In de kerk komt het voor dat mensen fruit of eieren in de grote rieten collectemand leggen, de opbrengst hiervan is dan voor de kerk.
Langs de kant van de weg worden maïskolven en stukken vlees aan een spies geroosterd. Wanneer je met een auto of lokale bus ergens stopt, duurt het meestal niet lang voordat er allerlei eten en drinken aan het raam te koop wordt aangeboden.   
Ook de slager kun je in de buitenlucht vinden. Zonder electriciteit gaan dingen heel anders!
Voor warm water wordt de ketel op het vuur gezet, wassen gaat in grote teil met water en strijken doen we met een, voor ons ouderwetse, metalen strijkijzer gevuld met houtskool. Een uitdaging om geen brandvlekken achter te laten!


Koken gebeurt buiten op een kleine traditionele stove. Op de foto is Hanneke porridge (pap van maïsmeel) aan het maken.
Kinderen hebben allerlei taken rondom het huis, zoals het halen van water bij de pomp of het laten grazen van de geiten of koeien. Maar gelukkig is er soms ook tijd om te spelen met elkaar. Speelgoed bestaat vaak uit oude fietsvelgen of een auto van ijzerdraad. 


Alles komt voort uit en hangt samen met de cultuur, het klimaat en de levensomstandigheden in Uganda. Het doet regelmatig een beroep op ons aanpassingsvermogen, maar we zijn dankbaar dat we mogen ervaren hoe een heel ander deel van de wereld leeft.
. 

2 opmerkingen:

 1. Ha broer en zus,

  Gaaf, hoor! Ik kan me voorstellen dat het even aanpassen is! Enne, hoe ziet jullie huisje er nu uit? Benieuwd!

  Groetjes,
  Bram

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey Hanneke en Ouke!

  Nog steeds erg tof om te lezen hoe het gaat daar in Kumi! Spannend ook met koninginnedag als je zo'n "reisverbod" krijgt en je dag ineens heel anders verloopt. Ik probeer me voor te stellen hoe zo'n dag met helpen bij die onderzoeken zou zijn, maar ik kom bij lange na niet in de buurt, hoe het echt was.
  Erg mooi dat jullie je draai hebben gevonden en je goed kunnen aanpassen aan de plaatselijke leefomstandigheden!

  Hier loopt het verder ook goed hoor! Explootjes hebben het naar hun zin en ze zijn druk bezig het zomerkamp te plannen. Voor Hannekes info: het wordt NIET het pieterpad hoor, dat zou wel extra zuur zijn.... :-)

  Nou we lezen met jullie avonturen mee!
  Keep up the good work!!!

  Pascal en Melissa

  BeantwoordenVerwijderen