Doorgaan naar hoofdcontent

Leven in Uganda

Ons dagelijks leven in Kumi is niet te vergelijken met Nederland. Het zal onmogelijk zijn alles te beschrijven, maar in de loop van het jaar hopen we op de weblog veel te kunnen delen.

Uganda ligt in Oost-Afrika, tussen Sudan, Kenia, Tanzania, Rwanda en Congo. In het zuiden kruist de evenaar het land. Uganda ligt naast het grootste meer van Afrika: Lake Victoria en bij Jinja (vlakbij de hoofdstad Kampala) bevindt zich de oorsprong van de Nijl. Halverwege het land doorkruist deze rivier Lake Kyoga.

Uganda is vele malen groter dan Nederland met dubbel zoveel inwoners. Door het hoge kindertal, gezinnen met 8 kinderen zijn geen uitzondering, groeit de bevolking enorm ieder jaar.
Om voldoende voedsel te hebben en een (extra) inkomstenbron, verbouwt vrijwel ieder gezin op het platteland allerlei seizoensgewassen rondom het huis of op een eigen stuk land in de buurt.  Op de markt proberen de vrouwen tomaten, uien, bonen, bananen etc. te verkopen. In de kerk komt het voor dat mensen fruit of eieren in de grote rieten collectemand leggen, de opbrengst hiervan is dan voor de kerk.
Langs de kant van de weg worden maïskolven en stukken vlees aan een spies geroosterd. Wanneer je met een auto of lokale bus ergens stopt, duurt het meestal niet lang voordat er allerlei eten en drinken aan het raam te koop wordt aangeboden.   
Ook de slager kun je in de buitenlucht vinden. Zonder electriciteit gaan dingen heel anders!
Voor warm water wordt de ketel op het vuur gezet, wassen gaat in grote teil met water en strijken doen we met een, voor ons ouderwetse, metalen strijkijzer gevuld met houtskool. Een uitdaging om geen brandvlekken achter te laten!


Koken gebeurt buiten op een kleine traditionele stove. Op de foto is Hanneke porridge (pap van maïsmeel) aan het maken.
Kinderen hebben allerlei taken rondom het huis, zoals het halen van water bij de pomp of het laten grazen van de geiten of koeien. Maar gelukkig is er soms ook tijd om te spelen met elkaar. Speelgoed bestaat vaak uit oude fietsvelgen of een auto van ijzerdraad. 


Alles komt voort uit en hangt samen met de cultuur, het klimaat en de levensomstandigheden in Uganda. Het doet regelmatig een beroep op ons aanpassingsvermogen, maar we zijn dankbaar dat we mogen ervaren hoe een heel ander deel van de wereld leeft.




. 

Reacties

  1. Ha broer en zus,

    Gaaf, hoor! Ik kan me voorstellen dat het even aanpassen is! Enne, hoe ziet jullie huisje er nu uit? Benieuwd!

    Groetjes,
    Bram

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Hanneke en Ouke!

    Nog steeds erg tof om te lezen hoe het gaat daar in Kumi! Spannend ook met koninginnedag als je zo'n "reisverbod" krijgt en je dag ineens heel anders verloopt. Ik probeer me voor te stellen hoe zo'n dag met helpen bij die onderzoeken zou zijn, maar ik kom bij lange na niet in de buurt, hoe het echt was.
    Erg mooi dat jullie je draai hebben gevonden en je goed kunnen aanpassen aan de plaatselijke leefomstandigheden!

    Hier loopt het verder ook goed hoor! Explootjes hebben het naar hun zin en ze zijn druk bezig het zomerkamp te plannen. Voor Hannekes info: het wordt NIET het pieterpad hoor, dat zou wel extra zuur zijn.... :-)

    Nou we lezen met jullie avonturen mee!
    Keep up the good work!!!

    Pascal en Melissa

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Home visits

Sinds het vertrek van de Nlse general manager (gezin) uit ​Ethiopie , heb ik (Hanneke) de taak van Nienke gekregen om de ondersteunende projecten van ESPBC te begeleiden, samen met onze social worker Bereket. Medewerkers die aangeven hulp nodig te hebben, kunnen bij hem terecht voor een gesprek. Ze ervaren problemen in hun persoonlijke leefomstandigheden, bijvoorbeeld hoge medische kosten voor de operatie van hun kind of een huis dat bijna ingestort is na een hevige storm. Vaak helpt erover praten en meedenken, maar soms is er meer nodig. Het gaat dan vrijwel altijd om werkers in de lagere lonen. Hoewel ESPBC probeert de lonen relatief hoog te houden, blijft het met de enorme inflatie en stijgende voedselprijzen soms lastig rondkomen. Vooral als er onverwacht hoge kosten zijn voor bijvoorbeeld scholing, medische uitgaven of onderhoud van hun huis. Vanuit het bedrijf willen we hierin helpen door individuele projecten te bieden, zoals een kleine tijdelijke lening zonder kosten, een finan

All Children Count

Spel tijdens de Holiday Program We hebben een Amerikaanse vrouw (Tesa) leren kennen die de stichting All Children Count (ACC) heeft opgezet, nadat ze een aantal jaren geleden als vrijwilliger naar Bishoftu was gekomen om Engelse les te geven. Daarna is ze zich blijven inzetten om kansarme leerlingen op de arme scholen te helpen. Het onderwijs in Ethiopië is gratis, maar het uniform en schoolspullen moeten wel zelf worden betaald, wat voor veel gezinnen bijna niet haalbaar is. Gemiddeld zitten er 70 kinderen in de klas, maar klassen met 90 of meer is geen uitzondering. Om die reden en gebrek aan klaslokalen, komt het regelmatig voor dat scholen de leerlingen over de ochtend en middag verdelen, waardoor kinderen slechts halve schooldagen hebben. Vaak is er een tekort aan lesmaterialen, heeft de school nauwelijks voorzieningen (bijvoorbeeld geen stroom) en zijn er weinig geschoolde leerkrachten, met een lage of geen beheersing van het Engels. De scholen starten met Grade 1, wat bij ons

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak van de moe